Ana Sayfa Arama
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Hamile ve Doğum Yapan İşçi Hakları Nelerdir?

Hamile ve doğum yapan

Hamile ve doğum yapan işçi hakları son derece önemli bir konudur. Örneğin birçok kadın, analık hakkı kapsamında doğum hakkından ücretsiz yararlanabildiğini bilmez. Oysa devlet hastanelerinde bu hakları vardır. Çalışan kadınlar için de birçok hak söz konusudur. 18 yaşını doldurmuş olan her kadın, sigortalı olarak bir işe girerek çalışma imkanına sahip olmaktadır. Gebelik durumu da bu hakların sürdüğü bir süreçtir.

 

Gebelik döneminde periyodik kontrollerin yapılması, izin alınması ve emzirme izni

hamile ve doğum yapan i̇şçi hakları nelerdir?

ni kullanabilmesi için birçok imkan vardır. Bu imkanlarından yararlanmak isteyen işçiler, sigortalı olarak çalışmaktadır. Sigorta kapsamında emzirme ve doğum yardımı gibi birçok ödenekten yararlanılması mümkün olmaktadır.

 

Kadın İşçinin Doğum İzni

Kadın işçiler, doğumdan önce ve sonra sekizer haftalık izin kullanmaktadır. On altı haftalık süre dahilinde çalışması mümkün olsa dahi izin haklarını kullanabilirler. Çocuk gebeliklerde ise kadın işçinin doğum izni doğumdan önce on, doğumdan sonra sekiz hafta şeklinde belirlenmiştir. Bu süreler hekim tarafından bir risk görülmesi halinde uzatılabilmektedir.

Sağlık durumu ve doğuma üç haftaya kadar çalışabilen anne adayları da bu izni son sekiz hafta sonrasına dahil edebilirler.

 

hamile ve doğum yapan i̇şçi hakları nelerdir?

Hangi Durumda Engelli Raporu Verilir?

Başvuru dilekçesiyle birlikte engelli raporu şartları yerine getirildiğinde ilgili rapor verilmektedir. 30 gün içinde işleyecek bu süreçte vasilerle birlikte ilerlemek gerekmektedir. Ayrıca engelli vatandaşlar için engel durumuna göre ÖTV indirimleri ve benzer birçok avantaj da vardır. Bunların suistimallerini önlemek için gereken kontrollerin eksiksiz olarak yapılması ve hassasiyetle sürecin yönetilmesi gerekir.

 

Engelli maaşı ve malulen emeklilik maaşı birbiriyle karıştırılmaktadır. Oysa iki durum da farklıdır. Engel oranına göre verilecek olan destek ve rapor dereceleri de hesaplanmaktadır. Erken

doğum gibi durumlar söz konusu olduğunda önceki iznin sonraki sürece dahil edilmesi mümkün olmaktadır.

 

Evlat Edinen Ailenin Doğum İzni

Evlat edinen ailenin de aynı süreler boyunca analık izni vardır. Analık izinleri de çocuğun evlat edinildiği tarihten itibaren 8 hafta olarak belirlenmiştir. Ücretsiz izin talep edilmesi halinde ise bu süre 6 aya kadar uzatılabilir. Analık izni bitiminden itibaren bu sürelere çocuk doğumda 30 gün daha eklidir. Süt izni gibi birçok izinden de yararlanılabilir.