E-Devlet’ten Alınan Belgeleri Kabul Edilmiyor
Hacettepe Üniversitesi, şu anda başvuruları devam eden öğretim elemanı alımı duyurusunda yer alan “onaylı lisans/lisansüstü diploma fotokopileri”, “lisansüstü eğitim gördüğüne dair belge (onaylı)”, “onaylı YÖK denklik belgesi” ve “onaylı transkript” ifadeleri, tartışmalara neden oldu.
Bu ifadelere göre Hacettepe Üniversitesi, E-Devlet üzerinden alınan barkodlu belgeleri kabul etmiyor ve belgelerin asıl ve onaylı olarak başvuruya eklenmesini istiyor. Ayrıca üniversitenin internet sitesinde yer alan bilgiye göre belgelerin noter tarafından “aslı gibidir” ibaresiyle onaylanması gerekiyor.
Üniversite, aynı ilan kapsamında talep ettiği belgeler arasında yer alan adli sicil belgesinin ise E-Devlet üzerinden alınabileceğini belirtiyor.
Adayların “Aslı Gibidir” Çilesi Devam Ediyor
Konuyu sosyal medyada gündeme taşıyan adaylar, bütün belgelerin barkodlu olarak E-Devlet üzerinden temin edilebilmesine karşılık niçin “aslı gibidir” onayı istendiğine anlam veremediklerini ifade ediyorlar.
İlanla ilgilenen birçok aday, sosyal medyada yaptıkları paylaşımlarda üniversitenin E-Devlet’ten alınan adli sicil belgesini kabul ettiğini ancak diğer belgeleri kabul etmediğini, buna anlam veremediklerini yazdı. Belgeleri “aslı gibidir” şeklinde onaylatmanın hem zahmetli hem de maliyetli olduğunu dile getiren adaylar, E-Devlet’ten alınan belgelerin zaten barkodlu ve onaylı olduğuna dikkat çektiler.
Başvuru Yapmak için Yüzlerce Lira Ödemek Zorundalar
Başvurunun, normal şartlarda tamamen ücretsiz olduğu kamu ilanlarına başvurmak isteyen adaylar; E-Devlet belgelerinin kabul edilmemesi nedeniyle noterlerin kapısına dikiliyor.
Her bir belgenin “aslı gibidir” onayı için yüzlerce lira ödemek zorunda kalan adaylar, sadece bir kamu kuruluşuna başvuru yapabilmek için notere yüzlerce lira vermek zorunda kalıyor.
Üstelik bu uygulama, Cumhurbaşkanlığı ve YÖK tarafından yapılan aksi yöndeki açıklamalara rağmen sürdürülüyor. Hem Cumhurbaşkanlığı hem de YÖK, geçmiş tarihlerde kurumlara E-Devlet’ten alınan belgelerin kabul edileceğine dair talimatlar göndermişti.
Cumhurbaşkanlığı, “Vatandaştan Belge İstemeyin” Demişti
Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı, Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğü; geçen sene Ekim ayında tüm kamu kurum ve kuruluşlarına konuyla ilgili talimat göndermişti.
Cumhurbaşkanlığı’nın ilgili talimatında kamu hizmetlerini en kolay ve en etkin yoldan; hızlı, güvenli ve kesintisiz şekilde sağlayan E-Devlet platformunun, bürokrasinin önüne geçme noktasında faydasına vurgu yapılmıştı. Talimatta, “E-Devlet üzerinden doğrulanabilir belgeler için başka herhangi bir kurumdan asıl, fotokopi ve onay istenmeyecek, sistemde bulunan belgelerin doğruluğu esas kabul edilecek ve bu belgeler, resmi belgelerle aynı hukuki değere sahip olacak.” ifadelerine yer verilmişti.
YÖK, E-Devlet Belgelerinin Kabul Edileceğini Yıllar Önce Açıklamıştı
Konuyla ilgili beş yıl önce bir açıklama yapan Yükseköğretim Kurulu, E-Devlet üzerinden alınan mezuniyet belgesinin akademik kadrolara başvuru esnasında kullanılabileceğini açıklamıştı.
Yıllar önce yapılan açıklamada, karekodlu mezun belgesi ve öğrenci belgeleriyle öğretim elemanı kadrolarına başvuru yapılabileceği açıklanmıştı. Açıklamada, “Ön değerlendirme ve değerlendirme aşamasında E-Devlet’ten alınan belgeler kullanılabilir, ancak atanmaya hak kazanılması halinde öğrenime ilişkin belgelerin aslı veya onaylı suretinin istenmesi gerekir.” ifadelerine yer verilmişti.
Hacettepe Üni. Sözleşmeli Personel Alımında E-Devlet Belgelerini Kabul Ediyor
Geçtiğimiz günlerde Hacettepe Üniversitesi öğretim üyesi alımının yanı sıra aynı üniversitenin; sözleşmeli hemşire ve sağlık teknikeri ilanını da sizlere duyurmuştuk.
Üniversite, Resmi Gazete’de yer alan sözleşmeli personel (hemşire ve sağlık teknikeri) alımı ilanında, adaylardan istediği belgeleri de duyurdu. Resmi Gazete’nin ilgili bölümüne göre başvuru yapacak adaylar, diploma ve mezuniyet belgelerini E-Devlet’ten temin ederek başvurularında kullanabilecekler.
Yani üniversite 4/B kapsamındaki personel alımlarında E-Devlet’ten alınan barkodlu belgeleri kabul ederken öğretim üyesi alımında kabul etmiyor.
Üniversite Bu Kararı, “Sahte Doçent” Haberleri Nedeniyle Almış Olabilir mi?
Üniversitenin sadece öğretim üyesi alımı ilanında onaylı belgeler talep etmesi, akıllara son dönemde ortaya çıkan “sahte doçent” haberlerini getirdi.
Hatırlatmak gerekirse Aksaray Üniversitesi’nde görevli Zehra Zulal Atalay Laçin’in belgelerinin sahte olduğu ortaya çıkmış ve Laçin, gözaltına alınmıştı. Dolayısıyla Hacettepe Üniversitesi, onaylı belgelerle yapılacak başvuruların daha güvenli olduğunu düşünerek böyle bir karar almış olabilir.
Öte yandan yukarıda da paylaştığımız gibi devletin yetkili kurumları, E-Devlet’in güvenilir ve hızlı bir hizmet olduğunu her fırsatta vurguluyor ve E-Devlet’in vatandaşların işlerini kolaylaştığını dile getiriyor. Devlet kurumlarına şahsen ve posta yoluyla yapılan başvuru yönteminin son derece azaldığı günümüzde, E-Devlet ve Cumhurbaşkanlığı Kariyer Kapısı platformları başta olmak üzere elektronik platformlar, adaylara büyük kolaylık sağlıyor. Bu platformlar sayesinde adaylar, sadece birkaç dakika içinde gerekli belgeleri sorumlu kurumlara ileterek başvurularını tamamlayabiliyor.
Başvuru sürecinin hala devam ettiği ilgili ilan için Hacettepe Üniversitesi henüz yeni bir karar almadı. Ancak üniversite, E-Devlet’ten alınan belgeleri kabul edeceğini duyurursa bu gelişmeyi son dakika olarak Sağlık Ağı’nda sizlerle paylaşacağız.