Ülkemizde her yıl kutlanan 3-9 Kasım Organ ve Doku Bağışı Haftası bu yıl da unutulmadı. Sadece organ ve doku nakliyle tedavisi mümkün olan hastalıklar maalesef ülkemizde de bulunmaktadır.
Kişinin hayattayken şahsi hür iradesi ile tıbbi olarak hayatının son bulmasının ardından, doku ve organlarının başka hastaları iyileştirmek amacıyla kullanılmasına onay vermesi ve bunu resmi belgelere dökmesine de “Organ Bağışı” denmektedir.
Organ nakli, vücutta işlevini yitiren bir organın yerine ölü veya yaşayan bir insandan alınan sağlıklı ve aynı görevi yapabilecek bir organın nakledilmesi işlemine verilen addır.
Ülkemiz organ nakli konusunda, hem tıbbı olarak son derece ilerdedir hem de yeterli deneyime sahiptir. Fakat “Organ Bağışı” konusunda ülkemizdeki en büyük problem kadavra bağış oranındaki yetersizliklerdir.
Her bağış yeni bir hayattır ! Bunu asla unutmamamız gerekir. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, organ naklinin caiz olduğunu bildirmiş ve organ bağışını, insanın insana yapabileceği en büyük yardım olarak tanımlanmıştır.
Ülkemizde nakil yapılan organlar şunlardır : karaciğer, böbrek, kalp, deri, incebağırsak, akciğer, pankreas nakilleridir ; Doku olarak ise : kemik, kemik iliği, kornea ve kalp kapağı nakilleri gerçekleştirilmektedir
Organ bağışında bulunmak isteyen 18 yaşın üstünde ve akli dengesi yerinde olan bütün insanlar İl sağlık müdürlükleri, hastaneler, aile hekimlikleri ve organ nakli gerçekleştiren kurumlara gidip 2 tanık huzurunda şahsa verilen belgeleri imzalayarak, Organ Bağışı Kartını teslim alırlar. Organ Bağış Kartına sahip olan kişi bu kartı her daim üstünde taşıması gerekir.
Sağlık ağı ailesi olarak sizi, organ bağışçısı olup organ bekleyen hasta insanlara umut olmaya davet ediyoruz…