Ana Sayfa Arama
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Grip Mevsiminde Kendinizi Korumanın 6 Yolu

Grip mevsimi, zatürre, akciğer

Grip mevsimi, zatürre, akciğer enfeksiyonu gibi solunum yolu hastalıklarına karşı en savunmasız olduğumuz zamandır. Grip mevsimi belirtileri kişiden kişiye değişir. Bazı insanlar sadece hafif rahatsızlık hissederken, bazıları ise dayanılmaz ağrılar yaşar. Hatta grip bazı durumlarda, ölüme neden olabilir.

Grip yetişkinlerde, özellikle yaşlılarda daha yaygın gibi görünse de, herkes grip olabilir. Bu ne kadar korkutucu olsa da kendinizi ve sevdiklerinizi gripten koruyabilirsiniz.

Grip mevsiminde sağlıklı kalmak için elimizden gelenin en iyisini yapmak hepimiz için önemlidir. Grip virüsü kapan 65 yaş ve üstü kişiler, genç yetişkinlere göre daha ciddi komplikasyonlar geliştirme riski ile karşı karşıya. Özellikle korona salgınının devam ettiği günümüzde grip olmamak için olabildiğince kendimizi korumak ve tedbirimizi almak gerekir.

Bu kış kendinizi gripten korumak için atabileceğiniz 6 adımı sizin için bir araya getirdik.

  1. Grip Aşınızı Olun

Grip aşısı olmak, kendinizi gripten korumanın en iyi yoludur. Uzmanlar, Ekim ayı sonuna kadar grip aşısı olmanızı öneriyor. Eğer aşınızı Ekim ayında yaptırmamışsanız bu durumda tedirgin olmanız gerekmez, çünkü Ocak ayından önce yaptırdığınızda yine de virüsten korunma konusunda destek sağlayacaktır.

Grip aşısı olan 50 yaş ve üstü kişilerin grip nedeniyle hastaneye yatırılma riskleri %57 oranında daha az olduğunu gösteren araştırmalar var. Dolayısıyla bu aşının koruyuculuk oranı oldukça yüksek. Özellikle kronik hastalıkları olan kişilerin aşı konusunda kendisini zorunlu tutması gerekiyor.

Grip aşısı, enjeksiyon yerinde ağrı, şişlik, baş ağrısı veya kas ağrısı gibi hafif yan etkilere neden olabilse de bu gripten daha ağır komplikasyonlara neden olmayacaktır.  Grip aşısı enfeksiyona karşı daha da güçlü bir bağışıklık tepkisi oluşturmak üzere tasarlanmıştır. Standart bir aşıdan %63 daha etkili olduğu kanıtlanmıştır.

grip asisi

  1. Sevdiklerinizin Korunmasını Sağlayın

Kendilerini ve başkalarını virüs kapmaktan korumak için arkadaşlarınıza ve aile üyelerinize yıllık grip aşısı olmalarını hatırlatın. Sadece yaşlı yetişkinleri yaşamlarında korumakla kalmaz, aynı zamanda hamile kadınları, küçük çocukları ve belirli kronik tıbbi durumları olan kişileri korumak için önemlidir.

  1. Tüm Aşılardan Haberdar Olun

Grip mevsiminde sağlıklı kalabilmek için 65 yaş üstü kişiler için önerilen tüm aşıları yaptırmış olmanız da önemlidir. Özellikle pnömoni, menenjit ve kan dolaşımındaki diğer enfeksiyonlara karşı korunmak için pnömokok aşısı yaptırabilirsiniz. Bu hastalıklar gripten kaynaklanan ciddi komplikasyonlar olarak ortaya çıkabilir ve özellikle yaşlı yetişkinler için ciddi sonuçlar doğurabilir.

  1. Doktor Kontrolünüzü İhmal Etmeyin

Grip benzeri belirtiler yaşarsanız hemen doktora gidin. Uzman bir doktor herhangi bir komplikasyon olup olmadığını teşhis edebilir ve antiviral ilaçlar almanız gerekip gerekmediğini belirleyebilir.

Ateş, baş ağrısı, aşırı yorgunluk, öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı,ishal, kusma, mida ağrısı veya tıkanıklığı, vücut ağrıları ve titreme. Bunlar gibi belirtiler varsa mutlaka doktora görünmelisiniz.

  1. Sağlıklı Alışkanlıklar Edinin

Öksürürken daima ağzınızı bir mendil ile kapatın, ellerinizi sabun ve suyla yıkayarak temiz tutun ve hasta kişilerle yakın temastan kaçının.

Sağlıklı beslenme alışkanlıklarına bağlı kalarak, düzenli egzersiz yaparak ve yeterince uyuyarak bağışıklık sisteminizi de güçlendirin.

 

grip

  1. Ağzınıza ve Burnunuza Dokunmaktan Kaçının

Grip ağız, burun ve gözleri etkiler. Özellikle grip mevsiminin en yoğun olduğu dönemlerde burnunuza, ağzınıza ve gözlerinize dokunmamanız sağlığınız açısından daha faydalı olacaktır.

Grip bulaşıcıdır. Bu yüzden oldukça hızlı yayılır. Kendinizi ve başkalarını korumak için öksürürken veya hapşırırken daima ağzınıza kapatın. Başkaları tarafından kullanılan araç ve gereçlere gerekmediği sürece dokunmamaya çalışın. Grip olan insanlardan uzak durun.

Ellerinizi mümkün olduğunca sık su ve sabunla yıkamaya çalışın. Bu en basit ancak en etkili yöntemdir. Düzenli olarak temas ettiğiniz yüzeyleri temizleme alışkanlığı edinin. Örneğin cep telefonlarınız, çalışma masanız, bilgisayarınız, kapı kollarınız gibi.