Ana Sayfa Arama
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Grip Aşısı Nedir?

Grip Aşısı kendinizi grip

Grip Aşısı kendinizi grip virüsünden korumanın mükemmel bir yoludur ve her iki yılda bir güncellenir. Gripten korunmak için verilebilecek en yaygın aşılar canlı atenüe virüs ve inaktive virüstür. Gripten korunmak için aşıyı sezon başlamadan en az iki ay önce yaptırmalısınız. Grip aşısı her yıl, Dünya Sağlık Örgütü’nün tavsiyeleri dikkate alınarak hazırlanır.

grip aşısı nedir?

İnaktive grip aşısı

İnaktive ve canlı atenüe olmak üzere iki tip influenza aşısı mevcuttur. 1940’lardan beri ABD’de inaktive aşılar mevcuttur ve genellikle kas içinden uygulanır. Canlı atenüe influenza aşıları ise ilk olarak 2003 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde kullanım için onaylanmıştır. İkincisi, hastalığa neden olamayan zayıflamış grip virüsleri içerir. Bu nedenle, ACIP birini diğerine önermez.

İnfluenza virüsleri her mevsim değiştiği için grip aşısı her yıl yapılmalıdır. Bu aşı türü bir miktar koruma sağlasa da sizi diğer virüslerin neden olduğu hastalıklardan korumayacaktır. Bununla birlikte, hamilelik sırasında grip çok bulaşıcı olduğu için hamile kadınlar için önerilmeyebilir. Gebeler ise gebelikleri boyunca en az bir kez inaktive influenza aşısı yaptırmalıdır.

Canlı atenüe influenza aşısı

Bir klinik deneyde, canlı atenüe influenza aşısının (LAIV) inaktive influenza aşısına kıyasla göreceli etkinliği, her iki çocuk grubunda kültürle doğrulanmış influenza benzeri hastalık vakalarının sayısı karşılaştırılarak belirlendi.

Canlı atenüe aşı ayrıca, inaktive aşıya göre sürüklenmiş ve antijenik olarak iyi eşleşen influenza virüsü suşlarına karşı daha büyük bir koruma ile ilişkilendirilmiştir.

grip aşısı nedir?

Grip aşısı yan etkileri

  • Aşı yerinde ağrı, kızarıklık, şişlik oluşabilir.
  • Baş ağrısı (düşük dereceli)
  • Ateş
  • Kas ağrıları
  • Mide bulantısı
  • Yorgunluk

Grip Aşısını Kimler Yaptırmalı?

6 ay–2 yaş arası çocuklar, 65 yaşın üzerindeki yetişkinler, diyabet, astım, kalp yetmezliği, astım ve KOAH gibi diğer akciğer hastalıkları olanlar, bağışıklık sistemi zayıf olanlar doktor önerisi alarak grip aşısı yaptırabilir.

grip aşısı nedir?

Grip Aşısını Kimler Yaptırmamalı?

  • Aşıya karşı alerjik reaksiyon görülenler
  • 6 aylıktan küçük bebeklere
  • Hamileliğin ilk 3 ayının içinde olanlara
  • Daha önce grip aşısı yapıldıktan sonra 6 hafta içinde Guillain-Barre sendromuna yakalananlar

Grip Aşısı Covid-19’dan Korur Mu?

Yüzde 100 koruyuculuğu olmayan ve her yıl yenilenmesi gereken grip aşıları koronavirüse karşı değil influenza virüslerine karşı korur. Grip aşısı, COVID-19’un neden olduğu semptomlarla karıştırılabilecek semptomları azaltabilir ancak sizi COVİD-19’a yakalanmaktan korumaz. Grip aşılarının her zaman tam teşekküllü sağlık merkezlerinde veya hekim kontrolünde uygulanması önerilir.

Son dakika personel sağlık ve gündem gelişmelerine Sağlık Ağı ile kolayca ulaşın.