Türk hekimler göz çukurundan girip yaptıkları beyin tümörü ameliyatıyla dünya literatürüne girerek tarih yazdı. Operasyonda kullanılan yöntem alanın en prestijli dergilerinden Neurosurgical Focus’un bu ayki sayısına kapak oldu.
Gazi Üniversitesi (GÜ) Tıp Fakültesi hekimlerinden Doç. Dr. Emrah Çeltikçi ve Doç. Dr. Melih Şahin başkanlığındaki ekibin Türk hekimler tarafından, göz çukurundan girilerek yapılan beyin tümörü ameliyatı dünya literatürüne girdi. GÜ Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çeltikçi ve Kulak Burun Boğaz (KBB) Anabilim Dalı Öğretim üyesi Doç. Dr. Şahin başkanlığındaki ekip, 32 vakada “Transorbital Nöroendoskopi” olarak adlandırılan ameliyat serisi gerçekleştirdi.
Söz konusu operasyonda kullanılan yöntem alanın en prestijli dergilerinden Neurosurgical Focus’un bu ayki sayısına kapak oldu. Dünyada birkaç uygulama örneği bulunan cerrahiyle ilgili bilgi veren Doç. Dr. Şahin, geleneksel olarak kafatasının açılmasıyla yapılan beyin ameliyatlarının, son dönemde uygun hastalarda burun deliğinden girilerek yapıldığını ve başarılı sonuçlar elde edildiğini kaydetti.
Şahin, “kafa tabanı” olarak isimlendirilen bölgede yerleşimli tümörlerin uygun olanlarının burundan endoskopla girilerek alınabildiğini hatırlatarak, yeni teknolojiyle birlikte beyin tümörleri cerrahisinde farklı uygulamaların da artık söz konusu olduğunu ifade etti. Yine daha önce gözün arkasında, beyinle komşu tümörlere kafatası kesilerek müdahale edildiğini dile getiren Doç. Dr. Şahin, şu bilgileri paylaştı;
“Artık göz çukurundan girilerek beyin cerrahisini yapabiliyoruz. Bu yöntemle, hastanın gözünü koruyarak görme fonksiyonlarına hiç zarar vermeden, sadece göz kenarında yaklaşık 3-4 santimetrelik bir kesiyle, göz çukurunu bir koridor olarak kullanıyoruz ve o bölgedeki tümöre hızlı bir şekilde müdahale edebiliyoruz.
Genel anestezi altında gerçekleştirilen ameliyat, yaklaşık 3 saat sürüyor. Bu yöntemin yapılabilmesi için en önemli kriter, tümörün yerleşim yerinin uygunluğu. Göz çukurundan girilerek kullanılan koridorla beyindeki tümöre ulaşılabilmesi gerekiyor.”
Şahin, yöntemin açık cerrahiye kıyasla önemli avantajlar sağladığını kaydederek; “Bu yöntemle, ameliyat ve hastanede yatış süresi kısalıyor, kafatası kemiği kesilmeden adeta göz kapağı estetiği gibi küçük bir kesiyle gerçekleştirildiğinden estetik açıdan iz kalmıyor. Hastanın kan ihtiyacı ve enfeksiyon gelişme riske büyük ölçüde azalıyor.” ifadelerini kullandı.
“Göz çukurundan girilerek gerçekleştirilen beyin tümörü ameliyat serisi, bilimsel makale olarak dergide yer aldı“
Doç. Dr. Emrah Çeltikçi de bahse konu olan yöntemin bilimsel bir çalışmayla ortaya konularak dünyaya sunulduğunu aktardı. Bu ameliyatların ekip işi olduğunu ve beyin-sinir cerrahisi ile KBB uzmanlarının birlikte operasyona girmesi esasına dayandığını sözlerine ekleyen Çeltikçi, yöntemin, Türkiye’de Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesindeki iki ayrı bilim dalının koordineli çalışması sonucunda uygulandığını ve başarılı sonuçlar elde edildiğini dile getirdi.
Doç. Dr. Çeltikçi, şu açıklamada bulundu; “Elde ettiğimiz başarı, alandaki en prestijli uluslararası yayınların yer aldığı dergilerden biri olan American Association of Neurological Surgeons kuruluşunun Neurosurgical Focus’un bu ayki sayısında kabul görerek yayımlandı. Burada yayının yer alabilmesi için önemli kriterler bulunuyor, tek tek vakalar inceleniyor ve uygulamanın kanıta dayalı olarak tamamen uluslararası standartlara göre yapılması gerekiyor. Bu kriterlerin hepsi yerine getirildi ve göz çukurundan girilerek gerçekleştirilen beyin tümörü ameliyat serisi, kabul görerek, bilimsel makale olarak dergide yer aldı.”
Söz konusu yöntemin, ilk olarak İtalyan bilim insanları tarafından tanımlandığını fakat sınırlı uygulama örnekleri dışında literatüre henüz bir yayın sunulmadığını aktaran Doç. Çeltikçi, “Doç. Dr. Melih Şahin ile birlikte biz uygulamaya başladık ve bugüne kadar 33 vaka yaptık. Literatüre baktık ve buna ilişkin vaka serisinin bilimsel olarak sunulmadığını gördük. Bu vakalardan 32’sinin yer aldığı cerrahi deneyimizi bilimsel dünyaya sunduk. Yayınımız, yalnızca alanındaki en prestijli dergilerden birine kabul almakla kalmadı, aynı zamanda da bu alanda dünyadaki en büyük vaka serisi olarak literatüre girdi ve derginin kapağına çıktı. Bu çok önemli, çünkü bu tür dergilerde kapağa çıkmak çok zordur.” söylemlerinde bulundu.
“İtalyan hekimler, ameliyatı izlemek için Türkiye’ye gelecekler”
Doç. Dr. Emrah Çeltikçi, İtalya merkezli transorbital noroendoskopi çalışma gurubunun 14 vaka yaptığı bilgisini aldıklarını, yayının ardından İtalyan hekimlerin kendilerini arayarak Türkiye’de ameliyatı izlemek istediklerini bildirdiklerini ifade etti. İtalyan hekimlerle iletişim içinde olduklarını aktaran Çeltikçi, İtalyan meslektaşlarının ilk vaka için Türkiye’ye geleceklerini söyledi.
Yeni bir çalışmayla dünyaya Türkiye’nin sesini duyurmanın gurur ve onurunu yaşadıklarını dile getiren Çeltikçi, “Gurur duyuyoruz ve kendimizi olimpiyatta altın madalya alan biri gibi hissediyoruz.” dedi.(AA)