Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Derya Uğur, sağlıkta teşvik ödemesi sistemine olan tepkisini şu sözlerle dile getirdi; “İnsan hayatını ve sağlığını emanet ettiğiniz; ailelerinden, kendilerinden ve sosyal yaşantılarından fedakarlıklar yaparak sağlık hizmeti sunan sağlık emekçilerine teşvik değil hakkı teslim edilmelidir”
Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Derya Uğur, Sağlık Bakanlığı Ek Ödeme Yönetmeliği ile taban ek ödeme ve teşvik ek ödeme gibi yeni ödeme türleri getirilmesi hakkında açıklamalarda bulundu. Uğur, getirilen değişikliğin sağlık sistemini iyileştirmediğini ifade ederek, sağlık çalışanları arasındaki çalışma başarısı ve verime zarar verdiğini belirtti.
Genel Başkan Derya Uğur, “Daha da akıl almaz olan ‘müjde’ adı altında bunu bizlere duyurmaktır. Vatandaşın aklıyla dalga geçmek, hakları hiçe saymak ve bunu ‘kandırma’ yoluyla yapmak hukuk devletine ve sosyal devlete yakışmamaktadır” ifadelerini kullandı.
Teşvik ödemelerinin kurumlar tarafından sağlık çalışanlarına zamanında ödenmediğini ve ödense bile eksik ödendiğini aktaran Uğur, “Çalışanların hak ettikleri ücret parçalı olarak yatırılmakta olup tek kalemde maaş almayı bile sağlık çalışanlarına çok gören bir sistemden bahsetmekteyiz. Ay sonu gelmesine rağmen Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerin birçoğunda teşvik ödemesi hala yapılmamıştır. Sağlık Bakanı Sn. Koca, sosyal mecralarda sağlık çalışanlarına övgüler yağdırarak hak ettiklerini verdiği yanılgısına yurttaşları düşürmemelidir” diye konuştu.
“Tüm ek ödemeleri emeklilik hesaplamasına dâhil edilmelidir“
Derya Uğur, “Tüm sağlık emekçilerinin aylık maaşlarının, asgarisi yoksulluk sınırı taban alınarak belirlenmesini, tüm ek ödemelerin emeklilik hesaplamasına dâhil edilmesini” istediklerini belirtti.
Uğur, sağlık çalışanlarının emeğinin karşılığını istediğini sözlerine ekleyerek; “Sağlık çalışanlarını yoksulluk sınırı altında ücretlere mahkûm eden, ay sonu gelmeden eriyen, alın terinin karşılığı olan ücret bile ödenememektedir. İnsan hayatını ve sağlığını emanet ettiğiniz; ailelerinden, kendilerinden ve sosyal yaşantılarından fedakarlıklar yaparak sağlık hizmeti sunan sağlık emekçilerine teşvik değil hakkı teslim edilmelidir” söylemlerinde bulundu.
(Kaynak: Cumhuriyet-Merve Kılıç)