Farklı nedenlerden dolayı doktorlar gebeliğin sonlandırılmasına karar verebilirler. Hatta bu durum bazı zamanlarda daha hızlı şekilde cereyan eder ve zorunlu bir şekilde gerçekleşir. Hiçbir kimsenin karşılaşmak istemediği bu durumların sonucunda kimi zaman düşük ismi verilen hadiseler dahi gerçekleşebilmektedir.
Günümüz şartlarında gebeliğin doğal olarak sonlanmadığı, tıbbi olarak sonlanmasının gerektiği durumlar vardır. Özellikle ilk 10 haftadan sonra muhakkak 3 farklı hekim tarafından gebelik sonlandırılması işlemine onay verilmelidir. Yasalar gereği zorunlu tutulan bu onay işleminde 10. Hafta itibari ile bebek canlı olarak kabul edilmektedir.
Gebelik Hangi Durumlarda Sonlanır?
Gebelik her zaman normal seyrinde devam etmez. Bazı zamanlarda fetüs gelişimini tamamlayamaz. Hatta bu tür zamanlarda anneye dahi zarar vermeye başlar. İşte tıbbi olarak hamileliğin tamamlanması beklenmeden müdahale edilmesi gereken veya kendiliğinden gelişen zamanlar olmaktadır. Bunlardan bazıları:
- Dış Gebelik
Döllenme normal şartlarda rahim içerisinde gerçekleşir ve yumurta orada büyür. Ancak dış gebelik için bu durum tamamen farklı şekilde cereyan eder. Fallop tüplerde döllenen yumurta rahim dışına düşer. Buna ise dış gebelik denir. Dış gebelik belirtileri olarak günümüzde kan tahlili net bir ifade vermeye yetmektedir.
Kese kontrolü için yapılan tetkikler sonrasında kişide dış gebelik tanısı kendiliğinden ortaya çıkar. Tahlillerde de zaten normal bir gebeliğin gerçekleşmediği kolay bir şekilde görülebilmektedir. İşte bu andan itibaren 2 – 3 hafta içerisinde yumurtanın yok edilmesi gerekir. Kimi zaman bir iğne buna vesile olurken bazı zamanlarda ise ameliyat tek seçenek olarak insanların karşısına çıkar.
- Hidrosefali
Gebelik testi sonucunda hamile kaldığını gören bireyde her zaman hamilelik anneden kaynaklı sebepler ile sonlanmaz. Bazı durumlarda bebeğin sağlığının bozulması sonucunda gebeliğin sonlandırılması meydana gelebilir.
Bebeğin beyin içinde sıvı birikmesi sonucu oluşan rahatsızlığa hidrosefali denir. Hidrosefali, sıvının basınç oluşturmasına denir. Bu basınç zamanla yükselir ve hem bebeğin hem de annenin sağlığını tehlikeye atar. Bu kimi zaman kendiliğinden kaybolsa dahi kalıcı olarak bazı izler bırakabilmektedir. Hamileliğin sonlandırılması için ise doktorların, anne ve babanın kararı önem arz etmektedir.
- Genetik Hastalıklar
Genetik problemler her hastalığın başı olarak günümüzde kabul edilir. Genetik hastalıklar itibari ile bazı insanlar hiçbir zaman bebek sahibi olamazlar. Ancak bazı zamanlarda ise bebeğin düşmesi gibi durumlar ile sonuç ortaya çıkabilmektedir. İşte bu durum başlangıçta anlaşılamasa dahi genetik nedenlerden dolayı gerçekleşir.
Genetik olarak en çok karşılaşılan neden down sendromu, Di George hastalığı gibi farklı şeylerdir. Ebeveynler ile birlikte eğer düşük gerçekleşmemiş veya gerçekleşmeyecekse karar verilir. Genetik rahatsızlıktan dolay gebelik ortalama 24. haftaya kadar sonlandırılabilir.
- Gebelik Şekeri
Bebek anne rahminde normal bir şekilde gelişimini sürdürmektedir. Ancak bazı durumlarda bu gelişim hızlanabilmektedir. Olağandışı bir şekilde gelişen bebek annenin değerlerinde aşırı yükselmeye veya düşmeye neden olabilmektedir. Bu durum gebelik şekeri olarak bilinir.
Bu tür durumlarda hızlı bir şekilde gebelik sonlandırılması yapılmalıdır. Genel olarak görülen yukarıdaki rahatsızlıklar / hastalıklar haricinde preeklampsi, eklampsi, enfeksiyon, nörolojik hastalıklar gibi sebeplerde hamileliğin sonlandırılması için gerek koşulu oluşturabilmektedir.
Gebelik Sonlandırılmasını Tespit Eden Yöntemler
Kadın doğum uzmanları tarafından net bir şekilde gebeliğin sonlandırılması gereken durumlar belirlenebilmektedir. Gelişen teknoloji elbette tıbbi olanakların da artmasına neden olmuştur. Bu durumda erken hamilelik belirtileri dahil olmak üzere pek çok farklı belirti çok önceden görülebilmektedir. Bunların tespit edilmesini sağlayan cihazlar veya yöntemler şunlardır:
- Ultrason
- Detaylı ultrason
- Tarama testleri (ikili, üçlü, dörtlü)
- Enfeksiyon testleri
- Kan testleri
- Amniyosentez
- CVS
Bunun gibi farklı yöntemler sayesinde hamileliğin riskli olarak görülmesi kolaylaşmaktadır. Doktorlar tarafından yapılan muayene sonrasında bu testlerin gerekliliği görülmektedir. Bazı zamanlarda ise rutin kontroller olarak bu testler ve yöntemler kullanılabilmektedir.
Gebelik Sonlanmasına Neden Olabilecek Belirtiler
Gebeliğin sonlandırılması belirtileri olarak hem annede hem de bebekte farklı belirtiler görülür. Bu belirtilerin kadın doğum doktoru tarafından izlenmesi itibari ile kısa sürede değerlendirilmesi gerekir. Bazı zamanlarda testlerde kendisini belli eden bu belirtiler kimi zaman ise annenin şikayetleri üzerine ortaya çıkmaktadır.
- Annede Görülen Belirtiler: Gebeliğin sonlanması için annede görülen belirtiler kanama, kasıklarda görülen ağrı, tansiyon, nöbetler, ateş.
- Bebekte Görülen Belirtiler: ikili, üçlü ve dörtlü taramalarda tespit edilen farklı kemiklerde meydana gelen orantısızlık, organlarda anomali, kalp ritminde bozukluk.
Bu belirtiler hemen doktor tarafından değerlendirilir. Özellikle bu tür belirtilerde normalde gerçekleşecek olan kontroller daha erken tarihe çekilir. Kısa süre içerisinde doktor tarafından değerlendirilen belirtiler sonrasında hamilelik hakkında net bir bilgi almak mümkün hale gelmektedir.
Gebelik Nasıl Sonlanır?
Gebelik sonlandırma işlemlerinde genellikle kürtaj tercih edilmektedir. Hamileliğin haftasına ve annenin sağlık durumuna göre kimi zaman ilaçlarda hamileliğin sonlandırılması için yeterli olabilmektedir. Özellikle bebek küçük iken yapılacak olan müdahaleler esnasında ilaç kullanımına daha sık rastlanır.
Bazı zamanlarda ise doğum kendiliğinden gerçekleşmez. 9 ay 10 gün ile sonuçlanması gereken hamilelik süreci hala başlamamış ise o zaman suni sancı vermek suretiyle de doğum gerçekleştirilebilir.