Fiili hizmet süresi ağır ve yıpratıcı işlerde çalışanlar için sigortalılara yönelik olarak yapılır. Halk arasında yıpranma parası olarak bilinen bu durum, 5510 sayılı SGK kapsamında yer almakta olan işler için verilmektedir. Bu işlerde fiili hizmet süresi söz konusu olmaktadır. Bazı iş yerleri ve işlerde hizmet akdiyle çalışan sigortalılar ve kamu görevliler için bu durum söz konusu olmaktadır ve belirli sektörler gündeme gelmektedir.
Kimler Yararlanabilir?
Farklı sektörlerde yer alan kişiler bu hizmetlerden yararlanabilmektedir. Çeşitli işlerde hizmet akdiyle çalışan sigortalılar bazı imkanlardan yararlanabilir. Genelde fiili hizmet süresinden yararlanan meslekler şunlardır:
- Cam fabrikaları ve atölyeler
- Alüminyum işleri
- Demir çelik işleri
- Asit üretimi işleri
- Sıva üretimi
- Çimento fabrikaları
- Yer altı işleri çalışanları
- TSK çalışanları
- Emniyet güçleri
- MİT
- İtfaiye işleri
Bu tür meslek gruplarında 60 ila 90 gün arasında değişen zaman dilimlerinde yıpranma payları gündeme gelmektedir.
Fiili Hizmet Süresi Nasıl Hesaplanır?
Fiili hizmet süresi hesaplama ilgil iş yerine istinaden yapılan prim ödeme gün sayısına eklenir. Bunun için bazı şartlar söz konusu olmaktadır. Yaş haddi indirimleri ve bazı koşullar dikkate alınmazken, 5510 sayılı kanun kapsamında çalışanlara bazı hususlar uygulanmayabilir. Her 360 güne 60 gün ve 90 gün şeklinde hesaplanan fiili hizmet süreleri mesleğe göre değişmektedir. Bu meslekler ilgili kanunlarda belirtilmiştir.
Fiili Hizmet Süresi Uygulama Şartları
Kanunun ön gördüğü şekilde gerçekleşen koşullar söz konusu olduğunda birçok konu da gündeme gelecektir. Yasama organı ve idarecilerin gözlem ve benzer amaçlarla çalışanların bu haktan yararlanamadığı bilinmektedir. Ceza infaz kurumlarında yapılan düzenlemeler ve tutuklularla bilfiil irtibat halinde olanlar, çalışma hayatlarındaki riskler doğrultusunda FHS’den yararlanabilmektedir.
Bu zammın avantajları ek günlerin sağlanmasıdır. Kanunun yürürlüğe girmesinin ardından hesaplanan miktarlar ilgilinin sigortasına dahil edilir. Emeklilik yaş hadlerinden düşüş sağlayan fiili hizmet zammı konusunda bir sosyal güvenlik uzmanından destek alınması son derece önemlidir.