Ana Sayfa Arama
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Fibromiyalji Nedir?

Fibromiyalji, kaslarda ve kemiklerde

Fibromiyalji, kaslarda ve kemiklerde görülen yaygın ağrı, duyarlılık alanları ve genel bitkinlik ile karakterize kronik bir rahatsızlıktır. Belirtiler subjektiftir ve herhangi bir testle ölçülemez. Hastalığın malum net bir sebebi yoktur ve zira çoğunlukla başka hastalıklarla karıştırılır.

fibromiyalji nedir?

 

Fibromiyalji sebepleri nelerdir?

Fibromiyaljiye neyin yol açmış olduğu hemen hemen tam olarak saptanamamıştır. Fakat uzun seneler devam eden araştırmalar neticesinde birtakım faktörlerin hastalığı tetiklediği anlaşılmıştır. Bu faktörler içinde şunlar bulunmakta ve teşhis edilmektedir:

Enfeksiyonlar: Daha evvel geçirilmiş muhtelif enfeksiyon rahatsızlıkları fibromiyaljiyi tetikleyebilir ya da belirtilerini daha da kötüleştirebilir.

Genetik faktörler: Fibromiyalji çoğunlukla aile üyeleri içinde daha sıktır. Araştırmacılar, birtakım genetik mutasyonların fibromiyalji gelişiminde rol oynayabileceğini düşünmektedir. Fakat hastalıkla alakalı genler hemen hemen tanımlanmamıştır.

Travma: Fiziksel yahut daha önce travma yaşayan insanlarda fibromiyalji ortaya çıkabilir. Rahatsızlık travma sonrası stres bozukluğu ile ilişkisi açıkça ifade edilmiş, bulunmuştur.

Stres: Fiziki olarak travmatik stres yaşayan kişilerde adeta aylarca süren ve senelerce görülen etkiler Fibromiyaljiye sebep olup tetikleyebilmektedir. Stres, fibromiyaljiye katkıda bulunabilecek hormonal bozukluklarla ilişkili bulunmuştur.

Kişilik yapısı: Daha fazlaca duyarlı yapıya sahip kişilerin, mükemmeliyetçi ve olaylardan bir anda etkilenen benlik yapısına sahip kişilere de, bireylerde görülür. İnsanların fibromiyalji sendromunda kronik yaygın ağrılar yaşamalarına sebep olan faktörler de halen tam olarak anlaşılamamıştır. Bazı teoriler muhtelif faktörlere bağlı olarak beynin ağrı eşiğini düşürdüğünü ve zamanla acı vermeyen bir şeyin vakit geçtikçe fazlaca acı verici hale geldiğini belirtmektedir. Bir başka teoriye göre, vücuttaki sinirler ve reseptörler uyarılara daha hassas hale gelir. Bu bireylerin ağrı sinyallerine aşırı reaksiyon verebilecekleri ve lüzumsuz yahut abartılı acılar hissetmeleri anlamına gelir.

Nedenler net olmasa da fibromiyalji atakları stres, fizyolojik travma ya da grip benzeri alakasız sistemik bir hastalığın bir tetikleyicisi olabilir. Beyin ve sinir sisteminin düzgüsel ağrı sinyallerini yanlış yorumlayarak aşırı reaksiyon göstermesi, beyindeki bir kimyasal maddedeki dengesizlikten kaynaklanabilir.

fibromiyalji nedir?

 

Fibromiyalji noktaları nelerdir?

Fibromiyaljide çoğunlukla belirli noktalardan tetiklenmektedir ya da duyarlı noktalar olarak adlandırılan vücut alanları bulunmaktadır. Fibromiyalji noktaları, hafifçe etkilemek bile bir ağrıya sebebiyet verebilmektedir. Bu alanlar 18 değişik alanı içerir. Günümüz şartlarında, bu noktalar üzerinden fibromiyaljiyi teşhis etmek için çok nadir şekilde kullanılmaktadır. Bunun yerine, bu noktalar şüphelenilen rahatsızlıkları dışlamanın bir yolu olarak tercih edilebilir. Bu baskı noktalarının niçin olduğunu ve ağrı yaparak vücudu yorduğunu tam olarak bilmemekteyiz. Vücudun birçok bölgesini etkileyen tutarlı künt bir ağrı olarak tanımlanabilir. Eski yönteme göre malum 18 tetik noktasının minimum 11’inde yaygın ağrı ve duyarlılık var ise kişiye fibromiyalji tanısı konur. Hassas noktalarından bazıları şunları içerir: Başın arkası, Omuz üstleri, Üst göğüs, Kalçalar, Dizler, Dirsekler.

Fibromiyalji noktaları artık tanı için odak nokta değildir. Bunun yerine, üç aydan fazla süredir hissettiren yaygın ağrı var ise ve ağrıyı açıklayabilecek teşhis edilebilir bir tıbbi konum yoksa fibromiyalji tanısı konabilir.

Fibromiyalji tam olarak hangi belirtiler göstermektedir? Yukarıda lafı edilen duyarlı noktalarda ağrı haricinde fibromiyaljide görülen başka noktalarda da fibromiyalji belirtileri vardır. Fibromiyalji üzerine yazılan belirtiler aşağıda sıralanmıştır:

-Yorgunluk

-Uyku problemleri

-Uzun zaman uykuya karşı dayanmak

-Dinlenmiş hissetmemek ve yataktan kalkmakta zorlanmak

-Baş ağrısı

-Depresif ruh hali

-Kaygı

-Odaklanmada ya da dikkat vermede zorluk

-Alt karın bölgesinde ağrı

-Nefes almada zorlanma

-Kulaklarda çınlama