Ana Sayfa Arama
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Fibroma Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Fibroma Nedir? Toplumda oldukça sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Genellikle ağız

Fibroma Nedir?

Toplumda oldukça sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Genellikle ağız mukozası içerisinde (dil, yanak, diş eti) ve deri üzerinde görülmektedir. Çoğu durumda tıbbı olarak bir zararı bulunmamaktadır. Ancak estetik nedenlerle kişilere rahatsızlık hissi vermektedir. Bazı durumlarda, fibromanın oluştuğu bölgeye göre, kişiye bazı işlevlerde engelleyici bir durum oluşturabilir. Bazıları ise nadir de olsa ağrılı olabilmektedir. Bu tür durumlarda, zararsız olsalar bile müdahale gerekebilmektedir.

Görüntü olarak siğillere benzeyen fibromalar, birbirlerinden oldukça farklıdırlar ve birbirleriyle karıştırılmamaları gerekir. Aynı zamanda tam bir teşhis için mutlaka uzman bir hekim tarafından değerlendirilmelidir. Cinsiyet ve yaş gibi faktörlerden etkilenmemektedir. Her yaş grubunda ve her cinsiyette ortaya çıkabilir. Yapılan çalışmalara göre fibromanın ortaya çıkma nedeni genetik olarak değerlendirilmektedir.

Fibroma Belirtileri

Fibroma, deri üzerinde veya dilde çıkıntılar olarak kendini göstermektedir. Bu çıkıntılar kimi zaman sert, kimi zaman da yumuşak olabilmektedir. Ağız mukozası içerisinde yer alanlar irritabl fibromalar olarak görülmektedir. Koltuk altı, kasık, boyun gibi bölgelerde yumuşak formda olabilirler. Yumuşak formda olanlar genellikle deri ile aynı renkte olmaktadır. Sert formda olanlar ise biraz daha koyu renkte görülmektedir. Bazı durumlarda gri-kahverengidir. Bazı formlar zaman içerisinde şekilsel ve renk olarak değişiklik göstermektedir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında mutlaka doktora göstermek gerekmektedir.

Fibroma Tanı ve Tedavisi

Uzman kişiler, fibromayı teşhis edebilmek için CT, X-ışınları, MRI, biyopsi gibi tanı yöntemleri kullanmaktadır. En etkili tanı yöntemlerinden biri doku biyopsisidir. Alınan doku örneği, detaylı bir laboratuvar incelemesinden geçtikten sonra fibroma olup olmadığı tespit edilir.

Fibromalar iyi huylu tümörler oldukları için ve genelde zararsız oldukları için, çoğu zaman tedaviye gerek duyulmamaktadır. Ancak hastanın rahatsızlık duydukları noktada ve ağrılı durumlarda cerrahi işlem uygulanmaktadır. Cerrahi işlem dışında uygulanan herhangi bir tedavi yöntemi yoktur.

Bu tür bir rahatsızlığı olan kişilerin öncelikle cildiyeye başvurması gerekmektedir. Bir uzman gerekli kontrolleri yaptıktan sonra teşhisi koyar ve hastanın isteğine göre cerrahi müdahale de bulunur.