Ana Sayfa Arama
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Etil Alkol Kullanımında Sıkı Takip: Kayıp ve Kaçağın Önlenmesi İçin Yeni Düzenleme

Tarım ve Orman Bakanlığı,

Tarım ve Orman Bakanlığı, alkol piyasasında denetimi artırmak ve kaçak kullanımın önüne geçmek amacıyla tıbbi amaçlı etil alkolün kullanımını yakından izlemeye başlıyor.

Alınan bilgilere göre, bakanlık, ilgili kurumların görüşlerini alarak tıbbi etil alkolün kullanım amacı ve miktarını belirleme yetkisi doğrultusunda harekete geçti. Bu doğrultuda hazırlanan tebliğ taslağı, alkol piyasasının kontrol altına alınarak sektördeki kayıp ve kaçakların önlenmesini hedefliyor. Düzenlemeye göre, tıbbi etil alkolün iç piyasaya arzı ve kullanımına ilişkin detaylar netleşecek.

Sağlık Kuruluşlarına Sınırlı Yetki

Taslağa göre, tıbbi amaçlı etil alkolü satın almaya yalnızca sağlık hizmet sunucuları ve hayvan sağlığı kuruluşları yetkili olacak. Diğer sağlık kuruluşlarının talepleri ise Bakanlığın Tütün ve Alkol Dairesi Başkanlığı tarafından değerlendirilecek.

Etil alkol, eczanelerde yalnızca doktor tarafından yazılmış formüllere göre hazırlanan majistral ilaç yapımında kullanılacak. Diğer sağlık hizmet sunucuları ve hayvan sağlığı kuruluşları ise alkolü yalnızca faaliyetleriyle uyumlu alanlarda kullanabilecek. Satın alınan tıbbi etil alkol, başka amaçlarla ya da bedelli/bedelsiz şekilde piyasaya arz edilemeyecek.

Kullanım miktarları belirlendi

Taslakla, tıbbi amaçlı etil alkolün kullanım miktarları da düzenleniyor. Buna göre, takvim yılının her ayı için birinci basamak sağlık hizmet sunucuları 5 litre, veteriner hekim muayenehaneleriyle poliklinikleri 5 litre, hayvan hastaneleri 40 litre etil alkol kullanabilecek. İkinci ve üçüncü basamak sağlık hizmet sunucuları da faaliyetleriyle uyumlu olacak miktarda tıbbi kullanım amaçlı etil alkol alabilecek. Tıbbi kullanım amaçlı etil alkol toptan satıcıları, belirtilen bu miktarlardan fazla satış yapamayacak.

Diğer sağlık kuruluşlarından başvuruları uygun bulunanların kullanım miktarları yine Tütün ve Alkol Dairesi Başkanlığınca belirlenecek.

Sağlık hizmet sunucuları ve hayvan sağlığı kuruluşlarına, etil alkolün kullanım miktarı ve kullanım alanlarına ilişkin kayıt tutma zorunluluğu da getirilecek.