Erzurum’da son dönemde 49 kişiye Kırım–Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) tanısı konularak tedavi altına alındı; 1 hasta yaşamını yitirdi. Atatürk Üniversitesi’nden Prof. Dr. Zülal Özkurt, şehir hastanesinde özellikle 40 hastanın takip edildiğini, kendilerinin ise 10 hastayı izlediğini; beşinin yatarak, birinin yoğun bakımda tedavi gördüğünü belirtti. Bu durumun “tehlike devam ediyor” şeklinde yorumlandığını aktardı
Uzman Tavsiyeleri ve Korunma Önlemleri
Prof. Özkurt’un uyarılarına göre, keneler havaların ısınmasıyla toprağın altından çıkarak insanlara bulaşıyor. Çiftçiler, tarla çalışanları, kamp ve piknik yapanlar kadar kırsal alanlarda yaşayan herkese sonrasında mutlaka kene kontrolü yapmaları tavsiye ediliyor.
Kene çıkarılırken çıplak elle müdahale edilmemeli; cımbız, eldiven, ya da araya kumaş konularak temiz çıkarılmalı, ardından alkol ya da kolonya ile dezenfekte edilmeli. Aksi halde kenenin patlayarak virüsün çiziklerden kana geçmesine neden olabileceği vurgulanıyor. Ayrıca enfeksiyon semptomları (halsizlik, iştahsızlık, ağrı, kusma, ishal, kanama eğilimi) yaşayanların hemen hastaneye başvurmaları öneriliyor.
Uzmanlar, geçmişte zararsız sayılan kenelerin artık KKKA virüsü taşıdığını ve bu nedenle eski alışkanlıklarla müdahale etmenin risk içerebileceğini belirtiyor. Yeni uygunsuz kene türlerinin artışıyla birlikte halkın farkındalığını yükseltmek yaşamsal önem taşıyor.