Ana Sayfa Arama
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Erken Teşhisin Kanser Tedavisindeki Rolü Nedir?

Bayındır Sağlık Grubu, kanser

Bayındır Sağlık Grubu, kanser hastalıklarının nedeni bilinen vefatlar arasında kalp ve damar rahatsızlıklarından sonra ikinci sırada yer alan önemli sağlık problemleri arasında yer aldığını bildirdi.

Hastane tarafından yapılan açıklamada, dünya genelinde ortalama her 6 can kaybından biri, ülkemizde ise her 5 ölümden biri kanser sonucunda gerçekleşiyor.

istockphoto 522519497 612x612 1 300x169 1

Vücudun kendi hücrelerinin kontrolden çıkarak çok fazla artış göstermesi ve ölmesi gereken hücrelerin kontrollü ölüm sisteminden çıkarak uzun süreli yaşayan hücrelere evrilmesi neticesinde ortaya çıkan kötü huylu rahatsızlıklar genel bir ifadeyle kanser niteliğinde adlandırılıyor.

Bayındır Söğütözü Hastanesi Tıbbi Onkoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ece Esin, açıklamasında kanserin, erken teşhis edilebilmesi sayesinde endişelenilecek bir rahatsızlık olmaktan tamamen çıkartılabileceğini belirtti.

Kanserin her evresi ölümcül değil

Tüm dünyada kanserin insan yaşamını tehdit eden unsurlar arasında en önemli risk faktörleri arasında olduğunu belirten Esin, “Oysa ki kanserin her evresi ölümcül değil. Kanser hayat için yapılan bir savaş ise kanseri daha oluşum aşamasındayken erken teşhis edebilmek savaşta üstünlük kurmanın ve galibiyet almanın garantisi haline geliyor.” şeklinde konuştu.

Esin, “Kadınlarda sıralamayı akciğer kanseri, kalın bağırsak kanseri, rahim ağzı kanseri ve yumurtalık kanseri izliyor. Erkeklerde ise bu sıralama akciğer kanseri, prostat kanseri, kalın bağırsak kanseri, mesane kanseri ve mide kanseri olarak gerçekleşiyor.” değerlendirmesini yaptı.

Hem kadınlarda hem de erkeklerde artış gösteren kanser oranlarına rağmen bu rahatsızlıklardan pek çoğuna yönelik tarama testlerinin mevcut olmasının sevindirici olduğundan bahseden Esin, “Her 8 kadından birinde meme kanseri görülüyor. Meme kanseri, sık görülmesine rağmen en başarılı tarama yöntemlerinin kullanıldığı tümör tipi olarak karşımıza çıkıyor. Ülkemizde 40 yaşından sonra her kadının yıllık olarak mamografi ile taranması öneriliyor. Öncesinde ise 20 yaşından sonra yılda bir hekim muayenesi ve ayda bir kendi kendine muayene erken tanıda önem kazanıyor. Öldürücülüğü en yüksek tümör tipi olan akciğer kanseri, erkeklerde en sık kadınlarda ise ikinci en sık görülen tümör olarak biliniyor.

Akciğer kanserinde sigara ve diğer tütün ürünlerine hiç başlamamak en etkili önlem. Sigaradan vazgeçildiği an zarardan dönülüyor. Son yıllara kadar akciğer kanserine karşı taramanın bir faydası olduğu düşünülmüyordu. Ancak yakın zamanda yapılan araştırmaların sonuçlarına göre düşük dozlu tomografi yöntemi ile akciğer kanseri taramasının olumlu sonuçlara yol açtığı görülüyor. Henüz ülkemizde sağlık politikasına dahil edilemese de isteğe bağlı ve hekim önerisi ile tomografi taraması yapılabiliyor.” şeklinde konuştu.

“Kanserin erken teşhis ile tedavi edilmesinin mümkün”

Kanserin düşünülenin aksine çaresiz bir hastalık olmadığını, erken teşhis ile tedavi edilmesinin mümkün olduğunu belirten Esin, en sık karşılaşılan diğer kanser türleri ve tarama teknikleri hakkında, “Kadınlarda sık rastlanan kanserlerden biri olan rahim ağzı kanserinin erken tanı ile tamamen önlenmesi ve tedavi edilmesi mümkün. Tek gereksinim kadın doğum muayenesi ile bu kansere neden olan İnsan Papilloma Virüsü (HPV) virüsü taramasının yapılması.

Aynı zamanda bu kanser tipi için kanser önleme aşısı da bulunuyor. Erkeklerde en sık görülen ikinci kanser tipi olan prostat kanserinin ise özel olarak salgıladığı maddenin kanda tespiti ile kanserden şüphelenmek mümkün. Ancak bu tümörün tespitinde üroloji uzmanı doktoru tarafından el ile yapılan müdahale oldukça önemli olmasıyla birlikte can kurtarıcı olabiliyor. Mide Kanseri de beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak ülkemizde Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da sık görülen bir tümör tipi. Ağızdan kameralı bir hortum aracılığı ile yemek borusuna ve mideye bakmak ve kötü huylu oluşumları erken tespit etmek mümkün. Her birey için yürütülen bir endoskopi ile tarama programı henüz Türkiye’de yürürlükte olmasa da bireysel risklere göre tarama amaçlı endoskopi uygulaması yapılıyor.” ifadelerini kullandı.