Sağlık Bakanlığı’nın 48 şehirde hayata geçirmiş olduğu Elektronik Vaka Sistemi (EVS) Projesi, vakanın tüm süreçlerinin dijital ortamda kayıt altına alınmasını sağlıyor ve bunun yanı sıra sağlık personellerinin hastaya ulaşma süresini de büyük oranda azaltıyor.
Acil sağlık hizmetlerinin hızlarını arttırmak için uygulanmaya başlanan EVS Projesi çerçevesinde Edirne’de görev yapan ambulansların sürücü kabinlerine, görüntülerin canlı ve geçmişe dönük izlenebilmesi, olay anında neler olup bittiğine dair kanıt niteliği taşıması sebebiyle kamera yerleştirildi.
Bunun dışında ekiplere vaka adreslerinin hızlı ve detaylı ulaştırılabilmesi için tablet dağıtıldı. Acil çağrı merkezindeki görevliler tarafından alınan vaka bilgileri, sahadaki sağlık çalışanlarına tablet vasıtasıyla ulaştırılıyor. Ekipler detaylı adresle kendilerine iletilen vakalara navigasyon kullanarak eskisinden daha kısa sürede ulaşıyor.
– “Tablete sesli ve görsel uyarı geliyor”
İl Sağlık Müdürü İshak Yıldırım, AA muhabirine, Elektronik Vaka Sistemi Projesi’nin, Türkiye’nin pek çok yerinde olduğu gibi Edirne’de de 23 Ağustos tarihinde aktifleştirildiğini belirtti.
Edirne Valiliği 112 Acil Çağrı Merkezinde alınan çağrıların, sistem üzerinden sahadaki sağlıkçıların tabletlerine gönderildiğine dikkat çeken Yıldırım, “Bir vatandaşımız 112’yi çağırdığında tüm bilgiler sistem üzerinden tabletlere aktarılıyor, tablete sesli ve görsel uyarı geliyor. Acil sağlık hizmeti istasyonundaki arkadaşlarımız da GPS üzerinden ambulanslarla direkt vakaya intikal ediyorlar.” şeklinde bilgi verdi.
Yıldırım, sistemin acil sağlık hizmeti başvurusundan hastanın sağlık kuruluşuna teslimine kadar gerçekleşen tüm sürecin kayıt altına alınmasını sağladığını belirtti.
Yeni sistem sayesinde vakalara her zamankinden daha hızlı müdahale edildiğini anlatan Yıldırım, “Çünkü herhangi bir telefon veya telsizle arama ihtiyacı olmadan direkt tablet üzerinden sesli ve görsel uyarı geliyor. Anında ekibimiz yola çıkıyor, GPS üzerinden adres aramadan kolaylıkla vakaya ulaşıyor. Bu da bizim müdahale süremizi kısaltıyor.” şeklinde konuştu.
– “Daha hızlı acil sağlık hizmeti sunuyoruz”
Acil tıp teknisyeni Zeki Doğrar da proje sayesinde daha hızlı hizmet sunduklarına dikkat çekti.
Komuta kontrol merkezinden bildirilen vakaların hiçbir iletişim aracına bağlı kalmadan görsel ve işitsel olarak tabletlere iletildiğini açıklayan Doğrar, şunları ekledi:
“Bildirilen vakalar tabletimizin navigasyonunda görülebiliyor, hatta mahalle, cadde, sokak ve kapı numarasına kadar bize bildiriliyor. En yakın güzergah çizilerek hastalarımıza daha hızlı acil sağlık hizmeti sunuyoruz. Tabletten bildirilen vakaları 5 saniye içinde kabul etmemiz gerekiyor. Tabletimiz sayesinde vakalara ulaşım süremiz oldukça kısaldı.”