Sağlık çalışanlarının yaşadığı ekonomik zorluklar, özlük haklarında iyileştirme ve adaletli ücret dağılımı için görüşmelerine devam eden Sağlık-Sen, Esenler Kültür Merkezi’nde İstanbul 1 No’lu, İstanbul 2 No’lu, İstanbul Üniversiteler, İstanbul 5 No’lu ve İstanbul 6 No’lu Şubelerinin ortak düzenlediği İl Divan Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda teşkilat mensuplarına hitap eden Genel Sekreter Durali Baki, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
“Sağlık-Sen’in verdiği mücadele ile bu yanlışa ‘dur’ denildi”
Baki, doktorundan hemşiresine, şoföründen tekniklerine tüm sağlık çalışanlarının bir bütün olduğuna vurgu yaparak, “Sağlık çalışanları pandemi sürecinde bir bütün olarak mücadele etti. Geçtiğimiz haftalarda doktorlara yapılacağı açıklanan iyileştirme geç kalınmış ve muhakkak yapılması gereken bir uygulamaydı. Ama bunu yaparken ekibin önemli bir bölümünü görmezden gelmek haksızlık olur. Nihayetinde Sağlık-Sen’in verdiği mücadele ile bu yanlışa ‘dur’ denildi. Sağlık çalışanlarının iş barışını bozacak hiçbir uygulamaya asla müsaade etmeyeceğiz. Önümüzdeki günlerde tüm sağlık çalışanlarını kapsayacak bir iyileştirmenin TBMM gündemine gelmesini bekliyoruz” dedi.
“Biz kapsayıcı ve hakkaniyetli bir iyileştirme talep ediyoruz”
Hayat pahalılığının giderek arttığını belirten Baki, enflasyona karşı emekçi kesiminin korunması gerektiğini vurguladı. Sağlık çalışanlarının maaşlarının son birkaç ayda yaşanan ekonomik sorunlar nedeniyle eridiğini dile getiren Baki, “Biz kapsayıcı ve hakkaniyetli bir iyileştirme talep ediyoruz. Düzenleme tüm sağlık çalışanlarını kapsamalı. Çarşı pazardaki yangın belimizi büküyor. Temel gıda maddelerine her gün zam geliyor. Bu yüzden hakkaniyetli bir iyileştirme istiyoruz. Pandeminin kahramanlarını kimse görmezden gelmemeli” diye konuştu.
Pandemiyle birlikte sağlık çalışanlarının iş yükünün arttığına dikkat çeken Baki, istihdam konusunda da her yıl düzenli ve kapsayıcı alımların yapılması gerektiğine dikkat çekti.
İstanbul 1 No’lu Şube Başkanı Zafer Caner:”Ayaküstü verilen ve sağlık çalışanlarının kalbini bir kez daha kıran demeçler karşısında tepkimizi gösterdik”
İstanbul 1 No’lu Şube Başkanı Zafer Caner, geçtiğimiz haftalarda gündeme gelen hekimlere yönelik iyileştirme açıklamalarına değinerek, “Ayaküstü verilen ve sağlık çalışanlarının kalbini bir kez daha kıran demeçler karşısında tepkimizi gösterdik. Sağlık-Sen’imizin olağan üstü gayretleri neticesinde yangın büyümeden sahil-i selamete kavuşmuş oldu. Sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının refahı için hiçbir meşru ve hukuki yola başvurmaktan çekinmeyen Sağlık-Sen, verilen sözler tutulmadığında yine sizlerin desteğiyle meydanları dolduracak, iş bırakma dahil tüm yetkilerini kullanacaktır” ifadelerini kullandı.
İstanbul 2 No’lu Şube Başkanı Öztürk: Sağlık Çalışanlarımızın Yaşadığı Sorunlar 21. Yüzyılın Türkiye’sine Yakışmıyor
Sağlık çalışanlarının birçok sorunla boğuşmak zorunda kaldığını kaydeden İstanbul 2 No’lu Şube Başkanı Cesur Öztürk, “Ücret adaletsizliği, aşırı iş yükü, şiddet gibi birçok sorun sağlık çalışanlarının en büyük sorunu. Sağlık-Sen olarak bu sorunların çözüme kavuşması için masada da sahada da mücadelemizi sürdürüyoruz. Sağlık çalışanlarımızın yaşadığı sorunlar 21. yüzyılın Türkiye’sine yakışmıyor” açıklamasında bulundu.
İstanbul Üniversiteler Şube Başkanı İsmail Çor: “Sağlık Bakanlığı’nda görev yapan arkadaşlarımız nasıl fedakarca görev yapıyorlarsa üniversite hastanelerinde görev yapan sağlık çalışanlarımız da aynı fedakarlıkla, aynı işi yapıyorlar”
Sağlık çalışanları arasında ayrım yapılmaması gerektiğini dile getiren İstanbul Üniversiteler Şube Başkanı İsmail Çor, şu ifadeleri kullandı: “Sağlık çalışanlarını hekim-hekim dışı olarak ayırmak ne kadar yanlışsa kamuda sağlık hizmeti sunan kurumları da bağlı oldukları kuruma göre ayırmak yanlıştır. Sağlık Bakanlığı’nda görev yapan arkadaşlarımız nasıl fedakarca görev yapıyorlarsa üniversite hastanelerinde görev yapan sağlık çalışanlarımız da aynı fedakarlıkla, aynı işi yapıyorlar. Emek ve alın teri mücadelesine fitne tohumları ekilmesine asla fırsat vermeyeceğiz.” dedi.
İstanbul 5 No’lu Şube Başkanı Şemsettin Göktürk: “Büyük Fedakarlıklar Akıldan Çıkarılmamalı”
İstanbul 5 No’lu (112) Şube Başkanı Şemsettin Göktürk ise, “Sağlık çalışanlarının mali, sosyal özlük hakları bakımından yapılacak tüm iyileştirmelerde, pandemi sürecinde ortaya konan büyük fedakarlıklar akıldan çıkarılmamalıdır. Tüm diğer sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarımız gibi 112 acil sağlık hizmetlerinde görev yapan her bir meslektaşımız da yapılacak iyileştirmelerden payına düşeni hakkaniyetli olarak almalıdır” dedi.
İstanbul 6 No’lu Şube Başkanı Murat Ergül: “Sosyal hizmet çalışanlarımızın hep yanındayız”
İstanbul 6 No’lu (ASH) Şube Başkanı Murat Ergül ise pandemi döneminde sosyal hizmet çalışanlarının da yoğun bir mücadele verdiğini belirterek, “Toplumun en dezavantajlı kesimine, engellilere, yaşlılara, şiddet mağdurlarına, kimsesiz evlatlarımıza hizmet veren sosyal hizmet çalışanlarımız yalnız bırakıldı. Ama biz Sağlık-Sen olarak sosyal hizmet çalışanlarımızın hep yanındayız. Sorunlarının çözümü için mücadelemizi sürdürüyoruz” şeklinde konuştu.