Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), tüberküloz (TB) hakkında yayımladığı 2023 raporunda, dünya genelinde tüberküloz vakalarında endişe verici bir artış olduğunu vurguladı.
Rapora göre, 2023 yılında yaklaşık 8,2 milyon kişiye yeni tüberküloz teşhisi konuldu. Bu rakam, 1995’ten bu yana kaydedilen en yüksek seviyeye ulaşarak, 2022’deki 7,5 milyon vaka sayısını geride bıraktı. Bu artışla birlikte, tüberküloz yeniden dünyanın en ölümcül bulaşıcı hastalığı olarak COVID-19’u geride bıraktı.
Tüberküloz nedeniyle 2022 yılında 1,32 milyon olan ölüm sayısı 2023’te 1,25 milyona düşse de, toplam vaka sayısı 10,8 milyona yükseldi. Rapora göre, tüberküloz vakalarının %55’i erkek, %33’ü kadın ve %12’si çocuk ve genç ergenlerden oluşuyor. DSÖ, bu verilerin hastalığın kontrol altına alınması için küresel ölçekte daha fazla çaba gerektirdiğine dikkat çekiyor.
DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, “TB’nin hala bu kadar çok insanı öldürüp hasta etmesi, onu önlemek, tespit etmek ve tedavi etmek için araçlara sahipken bir skandaldır.” dedi. Kurum, hastalık yükünün azaltılmasına yönelik küresel dönüm noktaları ve hedeflerin rayından çıktığını ve 2027 için belirlenen diğer hedeflere ulaşmak için önemli ilerleme kaydedilmesi gerektiğini belirtti.
Hastalığın yükünün yüzde 98’ini üstlenen düşük ve orta gelirli ülkeler, önemli finansman sıkıntısıyla karşı karşıya kaldı. 2023 yılında, tahmini yeni tüberküloz vaka sayısı ile bildirilen vaka sayısı arasındaki fark, 2020 ve 2021’deki yaklaşık 4 milyonluk COVID-19 pandemi seviyelerinden düşerek yaklaşık 2,7 milyona geriledi. DSÖ, hastalığın çoklu ilaca dirençli formunun halk sağlığı krizi olmaya devam ettiğini belirtti.
TÜBERKÜLOZ BELİRTİLERİ
Öksürük, hapşırık veya tükürük yoluyla yayılabilen havadan bulaşan bu virüsün ilk belirtileri soğuk algınlığıyla karıştırılabiliyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, verem hastalığına yakalanan kişilerde öksürük, göğüs ağrısı, yorgunluk, kilo kaybı, halsizlik, ateş ve gece terlemeleri gibi semptomlar görülebiliyor. Belirtiler etkilenen organlara göre değişiklik gösteriyor. Hastalık akciğerlerin yanı sıra böbrekleri, omurgayı, cildi ve beyni de etkileyebiliyor.