Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, 2023 yılında dünya genelinde 8,2 milyon kişiye tüberküloz teşhisi konulduğunu açıkladı.
Bu sayının, DSÖ’nün 1995’te küresel tüberküloz vakalarını izlemeye başlamasından bu yana en yüksek rakam olduğunu belirten Ghebreyesus, verilerin endişe verici olduğuna dikkat çekti.
COVID-19 salgını nedeniyle tüberküloz önleme ve tedavi hizmetlerinde yaşanan aksaklıkların ardından, sağlık hizmetlerine erişimin iyileşmeye devam ettiğini ifade eden Ghebreyesus, buna rağmen tüberküloz teşhis sayılarının yüksek seviyelerde seyrettiğini belirtti. Ancak, tüberküloza bağlı ölüm oranlarında üst üste ikinci yıl düşüş yaşandığı da DSÖ’nün tüberküloz raporunda vurgulandı.
“50 binden fazla kişi, M çiçeği virüsüne karşı aşılandı”
Ghebreyesus, Afrika’da görülen M çiçeği (Mpox) virüsü vakalarına da değinerek, “Şu ana kadar, ABD ve Avrupa Komisyonu’nun bağışları sayesinde Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve Ruanda’da 50 binden fazla kişi, M çiçeği virüsüne karşı aşılandı.” dedi.
2024’ün sonuna kadar virüsün görüldüğü Afrika ülkelerine 6 milyon doz aşının ulaştırılmasının hedeflendiğini kaydeden Ghebreyesus, bu aşıların, kapsamlı küresel ve kıtasal stratejinin bir parçası olarak aşamalı bir yaklaşımla kullanılacağını dile getirdi.