Doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma ödeneği söz konusu olduğunda kanunlarda “doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma ödeneğinin günlük miktarı, günlük asgari ücretin brüt tutarı kadardır” olarak belirlenmiştir. En az 600 günlük işsizlik sigortası desteğinden yararlanılması söz konusu olmaktadır. Evlat edinme sürecinde de aynı koşullar geçerli hale gelmiştir. Geçici iş göremezlik ödeneği beraberinde gerçekleşen bu durumlar, 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu, Ek Madde 5’te açıkça belirtilmiştir. Bu tür iş ve işlemlerin yürütülmesi için işverenin de bilgilendirilmesi gerekmektedir.
Annelerde Yarım Gün Çalışma
Doğum yapan ya da evlat edinen annelerde yarım çalışma ödeneği verilerek bebeğin beslenmesine izin verilir. Bu şekilde yarım gün çalışılarak hem çalışmak hem de bebek bakımını sağlamak mümkün olabilir. Kısa çalışma ödeneğinden yararlanmak isteyenler için son derece önemli olan yasal sürecin kurum tarafından bilgilendirme yapılması sonucu sürdürülebilmesi hedeflenmektedir. Analık izni ve haklarından yararlanmak için birçok koşulun gerçekleşmesi gerekmektedir. Bu koşullar arasında emzirme ödeneği, doğum yardımı ve benzer koşullar söz konusu olmaktadır.
Analık İzni
Analık izni hesaplama ilgil iş yerine istinaden yapılan prim ödeme gün sayısına eklenir. Bunun için bazı şartlar söz konusu olmaktadır. Evlat edinme durumunda çocuğun 3 yaşını doldurmamış olması şartı aranmaktadır. İŞKUR ve Hazine Müsteşarlığı tarafından karar çıkan bu durumda halk sahipliğine konu olan çocuğun yaşıyor olması gerekmektedir. Bu süreçte tercih edilen birçok uygulamada olduğu gibi mücbir sebeplerin gündeme geldiği durumlarda da ilgili kurum bilgilendirilmektedir.
Yarım Çalışma Döneminde Ödemeler
Günlük ve haftalık çalışma süreleri kapsamında değerlendirilen ücretlendirmeler evlat edinme yarım gün olduğunda 300 günlük ücretsiz izne tabidir. Aylık kazancın alt sınırına göre değerlendirilen ücretlendirmeler kişinin gelirine göre değişmektedir. Bu yüzden ne kadar ücret ödeneceği ve diğer şartlar da dikkate alınmaktadır. 2016 yılında yürürlüğe giren kanunlar kapsamında birçok çalışmanın da değerlendirilmesi gündeme gelecektir.