Doğum izni babalar için özel sektörde 5 gün, kamu sektöründe 10 gündür. Bu süreler anne adayları için farklıdır. Tek gebeliklerde doğumdan önce 8, doğumdan sonra 8 hafta olan bu süre, çoğul gebeliklerde biraz daha farklıdır. Çalışan anneler için ikiz gebeliklerde 10 haftaya kadar uzayan süreler gündeme gelmektedir. Oldukça önemli olan doğum izni yasal olarak bu kadardır. Bir de 300 günlük ücretsiz izin vardır. Ücretsiz izinlerde anne adayları maaş almazlar ama işten de çıkmazlar.
Doktor Kontrolü Hakkı
Anne adyaların aynı zamanda gebelik takiplerini yaptırabilmek için doktor kontrolü haklarından da yararlanır. Bu izinler, yıllık izinden bağımsızdır. Bu yüzden doğum izni alma şartları dışındadır. Ücretli olan bu izinler gibi, ücretsiz izin hakkı da söz konusu olmaktadır. 6 aylık ücretsiz izin her anne adayının hakkıdır. Anne ve bebek hakkını korumak için bu izinlerin düzenlemesi yapılmaktadır.
Doğum izni sonrasında gereken sürecin planlanması için anne adayının sigortalı olarak en az 300 gün çalışıyor olması gerekmektedir.
Süt İzni
Çalışan anneye 1 yaşından küçük bebekleri için günde 1,5 saat süt izni verilir. Süt izninin hangi saat olacağını anne adayının kendisi belirler. İş Kanunu kapsamında bu izin haftalık ya da aylık olarak kullanılamaz. Bununla birlikte verilen izin işverenin istediği saatte değil, kadının uygun bulduğu saate verilmektedir. Süt izni gibi emzirme ödeneğinin olması durumunda da çok fazla etkinliğin gündeme geldiği bilinmektedir.
Yarım Gün Çalışma Hakkı
İlk çocuk için 60, ikinci için 120 üçüncü için 180 gün yarım gün çalışma hakkı verilmektedir. Bununla birlikte emzirme ödeneği gibi ödeneklerin istendiği bilinmektedir. Bu tür uygulamalar söz konusu olduğunda sigortalı olan ve olmayan annelere birçok avantajlı destek sağlanmaktadır. Ancak işverenin kötü niyetli olması halinde bu haklar istismar edilebilir. Aynı zamanda çoklu doğumlarda normal doğuma oranla birçok teşvik de verilmektedir.