Bursa’da özel bir diş kliniğinde tedavi gören Ramazan Yılmaz’a (40) uygulanan implant, çene kemiği ile sol gözünün arkasındaki ‘orbita tabanı’ olarak adlandırılan kemik çukurunu delip, beyin omurilik sıvısına girdi. Sol gözünde geçici körlük meydana gelen Yılmaz, geçirdiği ameliyatın ardından sağlığına kavuştu.
Geçtiğimiz sene temmuz ayında Nilüfer ilçesindeki özel bir diş kliniğinde meydana gelen olayda, çene kemiğinde sızlama şikayetiyle kliniğe başvuran Ramazan Yılmaz’a, diş hekimi A.D., dişlerinin sallandığını, bu nedenle çekilmesi gerektiğini söyleyip, implant tedavisi önerdi.
Tedaviyi kabul edip, dişini çektiren Ramazan Yılmaz, implant için dişçi koltuğuna oturdu. İddiaya göre; çekilen dişin yerine yerleştirilmek istenen implant, Yılmaz’ın çene kemiği ile sol gözünün arkasındaki ‘orbita tabanı’ olarak bilinen kemik çukurunu delerek beyin omurilik sıvısına girdi.
Acı içinde kıvranan Yılmaz’ın röntgenini çeken doktor A.D., vidanın kemik çukurunda olduğunu görünce Yılmaz’ı, Uludağ Üniversitesi Hastanesi’ne bıraktı. Hastanede çekilen tomografinin ardından Yılmaz, ameliyata alındı. Sol gözünde geçici körlük meydana gelen 2 çocuk babası Ramazan Yılmaz, operasyonun ardından sağlığına kavuşurken, diş hekimine maddi ve manevi tazminat davası açtı.
“Süreç devam etmektedir”
Bursa Diş Hekimleri Odası Yönetim Kurulu’ndan yapılan açıklamada tedaviyi uygulayan diş hekimi A.D. hakkında ‘mesleği kusurlu uygulamak’ suçundan disiplin soruşturması başlatıldığı aktarılarak, şu ifadelere yer verildi;
“Son günlerde basında yer alan, Temmuz 2023 tarihinde ilimizde bulunan özel bir ağız diş sağlığı polikliniğinde üst çeneye uygulanan sinüs yükseltme ve standart implant uygulamasına oranla daha yüksek komplikasyon riski taşıyan bir dental implant uygulaması esnasında yaşanan ve hastanın bir dizi tıbbi tedavi almasına yol açan olaydan öncelikle büyük üzüntü duyduğumuzu belirtmeliyiz. Odamız hastanın yazılı şikayeti üzerine konu ile ilgili disiplin soruşturması başlatmıştır. Süreç devam etmektedir. Diğer yandan diş tedavileri, cerrahi ve girişimsel boyutları da gözetildiğinde, her zaman komplikasyonların ortaya çıkması riskini taşırlar. Ancak işlemlerin hukuki düzenlemelere, bilimsel kurallara uygun, yetkinliği olan kişilerce ve özenle yerine getirilmesi halinde hastaların tedavilerden zarar görme olasılığı da çok düşüktür. Meslektaşlarımıza, işlerini sorumluluk duygusu ve özenle yerine getirmeye devam etmeleri gereğini hatırlatıyoruz. Hastalarımızı da ağız ve diş sağlığı sorunlarını ertelemeden diş hekimine başvurmaya davet ediyoruz.”
“Yapılan tetkikler sonucunda, implantın göz duvarını delip oradan beyin omurilik sıvısının bölgeye girdiği anlaşıldı”
Bursa’da özel bir diş kliniğinde tedavi gören ve uygulanan implant, çene kemiği ile sol gözünün arkasındaki ‘orbita tabanı’ olarak isimlendirilen kemik çukurunu delip, beyin omurilik sıvısına giren Ramazan Yılmaz (40), yaşadığı olayı basın mensuplarıyla paylaştı.
Yılmaz, dişlerindeki sızlama nedeniyle diş hekimine gittiğini, hekimin implant tedavisine başlanması gerektiğini dile getirerek; “Kendimi 24 yıllık bir hekime emanet ettim. Diş hekimi bana röntgen bile çekmeyi gerek duymadan implant uygulaması yaptı. İmplant uygulamasını yaparken elindeki aletin bozuk olduğunu söyledi. Doktor bey tecrübesine güvenerek vidayı el yordamı ile dişime sokmaya çalıştı. Bir anda çene kemiğimin kırıldığını hissettim. Çok acı çektim. Kendisi beni özel aracı ile röntgen merkezine götürdü. Daha sonra Uludağ Üniversitenin acil bölümüne başvurdum. Yapılan tetkikler sonucunda, implantın göz duvarını delip oradan beyin omurilik sıvısının bölgeye girdiği anlaşıldı. 3 doktor yaşadığım durumu riskli bulduğu için ameliyatımı yapmak istemedi. Uludağ Üniversitesinden bir profesör ameliyatımı başarılı şekilde gerçekleştirdi” ifadelerini kullandı.
“Dişim olmadığı için yemek yerken zorluk çekiyorum”
Ramazan Yılmaz, diş hekimini defalarca aradığını fakat kendisine dönüş yapılmadığını aktararak; “Yapılan işlem sonrası vidanın göz boşluğuna düştüğüne dair söylentiler çıktı. Adli Tıp Kurumu raporunda vidanın göz duvarını delip beyin omurilik sıvısına gittiği kanıtlandı. Dişim olmadığı için yemek yerken zorluk çekiyorum. Psikolojik tedavi görüyorum. Bazı günler çok şiddetli baş ağrısı yaşıyorum. Sol gözümde geçici körlük oluştu. Hukuki sürecim devam ediyor” diye konuştu.
‘Bizim durumumuz benzersiz bir vaka olarak nitelendiriliyor’
Ramazan Yılmaz’ın avukatı Edanur Akagündüz Turan konuya ilişkin hukuki süreçleri başlattıklarını belirterek şunları söyledi: “Diş Hekimleri Odası’na disiplin soruşturması için başvuru yaptık. Soruşturmanın neticesinde karar çıktı. Hekime ‘Mesleki Kurallara Uymamaktan ceza verildi’. Biz bu cezayı yeterli bulmadık ve meslekten uzaklaştırılması kanaatine başvurduk. Yaşanan bu kaza neticesinde müvekkilim engelli raporu aldı. Müvekkilim her ne kadar karşı taraftan 50 bin liralık ücretini talep etse de bu haklarından mahrum kaldı. Maddi ve manevi tazminat haklarımız saklıdır. Bizim durumumuz benzersiz bir vaka olarak nitelendiriliyor. Müvekkilime yapılan operasyon sonucunda Amerika’da makale yayınladı. İmplant malzemesi steril olduğu için müvekkilimiz hayatta kaldı. Hukuki savaşımız devam edecektir.” (DHA)