Sağlıklı dişlere sahip olmak ve ağız sağlığı, herkes için çok önemli bir konu… Diş, diş eti ve ağız sağlığı sorunlarımızda, ağrı ve iltihap durumunda hiç vakit kaybetmeden kapılarını çaldığımız diş hekimleri ise hiç şüphe yok ki tıbbi açısından çok önemli bir görevi yerine getiriyorlar… İşte bu nedenle diş hekimliği mesleği, profesyonel sağlık hizmetleri alanındaki en favori meslekler arasında yer alıyor. Ülkemizde de oldukça popüler olan bu mesleği icra eden kişiler ne kadar kazandığını hiç merak ettiniz mi? Bu yazımızda diş hekimi maaşları 2022 yılında ne kadar sorusuna birlikte yanıt arıyoruz.
Diş Hekimi Kimdir?
Diş, diş eti ve ağız sorunlarının teşhisinde ve tedavisinde görev alan diş hekimleri, aynı zamanda hastalara ağız sağlığı ile ilgili tavsiyelerde bulunur.
Nasıl Diş Hekimi Olunur?
Diş hekimi olmak isteyen adayın, öncelikle ülkemizdeki 5 yıllık diş hekimliği fakültelerinden bir tanesini üniversite sınavında kazanması ve eğitimini tamamlaması gerekiyor. Daha sonra aday, gerekli stajlarını tamamladığı takdirde hastane ve kliniklerde işe başlayabiliyor ya da kendi kliniğini açabiliyor.
Diş Hekimi Ne İş Yapar?
Diş hekiminin görev ve sorumluluk alanına giren işler şunlardır:
- Kırık dişleri çeker.
- Dişlerde meydana gelen çürümeyi giderir.
- Dişlerdeki boşluklara dolgu yapar.
- Hastadaki ısırık sorunlarını tedavi etmek için dişlere müdahale eder.
- Hastaların ihtiyaç duyduğu takma diş gibi ekipmanları, hastalara uygun boyutlara getirir.
- Hastalarını flor uygulaması, diş ipi ve diş bakımı gibi konularda bilgilendirir.
Diş Hekiminde Olması Gereken Özellikler
Bir diş hekiminde bulunması gereken özellikler şunlardır:
- Küçük ve kapalı bir alanda çalışma becerisine sahip olmak
- El becerisine sahip olmak ve el aletleriyle çalışmaktan keyif almak
- Hastalarla ilgili doğru kayıtların tutulup doğru işlemlerin gerçekleştirilebilmesi adına iyi bir organizasyon becerisine sahip olmak
- Uzun süre ayakta durabilecek fiziki yeterlilik
- Uzun süreli ve dikkatli tedavi gerektiren durumlar için odaklanma becerisi
Diş Hekimi Çalışma Saatleri
Diş hekimlerinin çalışma saatleri, özel hastanelerde ve devlet hastanelerinde genellikle aynıdır. Diş hekimleri 09.00-17.00 arasında çalışırlar. Ancak özel muayenehanesi olan diş hekimleri, kendi iş planları doğrultusunda daha az veya daha çok çalışabilirler.
Diş Hekimi Maaşları Devlet Kurumlarında Ne Kadar?
2022 yılında bir devlet kurumunda diş hekimi olarak işe başlayan yeni mezun bir hekim, yaklaşık 7.000 TL maaş alır. Devlette ve büyük hastanelerde görev yapan deneyimli bir diş hekiminin maaşı ise 10.000 TL’ye kadar çıkabilir. Diş hekimleri, çalıştığı kuruma bağlı olarak döner sermaye ödemesinden ve ek ödemelerden de yararlanabilir.
Diş Hekimi Maaşları Özel Sektörde Ne Kadar?
Diş hekimi maaşları özel sektörde ortalama olarak 8.500 TL’dir. İlk defa özel sektörde işe giren diş hekimleri, yaklaşık 5.000 TL kazanırken deneyimli diş hekimleri, önemli sağlık kuruluşlarında çok yüksek maaşlarla çalışabilir. Özel sektörde maaşlar, işe alınacak hekimin tecrübesiyle orantılı olarak kamu maaşlarına oranla çok daha yüksek olabilmektedir.
Kendi Kliniği Olan Diş Hekimi Ne Kadar Kazanır?
Kendi kliniğini açan diş hekimleri için kazanç faktörünü etkileyen birçok faktör bulunur. Kendi kliniği olan diş hekimleri network’lerine ve kliniği açtıkları bölgeye göre çok değişken gelirler elde edebilirler. Ortalama bir diş hekimi kliniği, ayda rahatlıkla 10.000 TL net gelir elde edebilir.
Bir klinik açma girişiminde bulunan diş hekimleri, maaşlı diş hekimlerine göre çok daha sabırlı ve dirayetli olmalıdır. İyi bir diş hekimi olmak, bir diş kliniğini başarıya ulaştırmak için yeterli olmayabilir. Diş kliniğini açacak hekimin, yönetici vasıflarına da sahip olması ya da bu vasıflara sahip yöneticileri işe alması gerekir.