Dişlerinizi düzenli olarak fırçalamak ağız kokusunu önlemenize, diş çürümesini önlemenize ve diş eti hastalığını önlemenize yardımcı olacaktır. Fırçalama ayrıca dişlerdeki plağı da giderir. Dişlerde yaşayan bakterilere diş plağı denir. Plak birikmesi, dişlerde mikroskobik delikler olan boşluklara neden olur. Boşluklara ek olarak plak, diş eti iltihabına ve diş eti dokusu kaybına da neden olur.
Düzenli Olarak Diş Fırçalamak Ağız Kokusunu Önler
Dişlerinizi düzenli olarak fırçalamak, ağız kokusunu önlemenin ve nefesinizi taze tutmanın mükemmel bir yoludur. Günlük rutininiz sırasında ağız kokusuna neden olabilecek yiyecek parçacıklarını gidermek için dişlerinizi fırçalamalı ve diş ipi kullanmalısınız. Dişlerinizi fırçalamadığınızda dişlerinizde bakteri oluşabilir ve hoş olmayan bir kokuya neden olabilir. Dişlerinizi fırçalamanın yanı sıra sulu kalmak için bol su da içmelisiniz.
Ağız kokusunun bir diğer yaygın nedeni su eksikliğidir. Kokuya neden olan bakterileri temizlemek için bol su içmek önemlidir. Düzgün yememek de ağız kokusuna katkıda bulunabilir. Ek olarak, öğünleri kaçırırsanız, vücudunuz daha az tükürük üretecek ve bu da kokuyu maskelemeye yardımcı olacaktır. Ek olarak, diyabet, karaciğer veya böbrek hastalığı, solunum yolu hastalıkları veya diş problemleri gibi ağız kokusuna katkıda bulunabilecek bazı tıbbi durumlar vardır. Ek olarak, tütün ürünleri kullanmak nefesinizin daha kötü kokmasına neden olabilir.
Dişlerinizi düzenli olarak fırçalamanın yanı sıra düzenli diş hekimi ziyaretleri de ağız kokusunun önlenmesine yardımcı olabilir. Bakteriler, bir boğaz veya sinüs enfeksiyonu tarafından üretilen mukusla beslenir. Ağız kuruluğu da ağız kokusuna neden olabilir. Düzenli fırçalama ve diş ipi kullanımı bu bakterileri yok edebilir.
Diş probleminiz olduğundan şüpheleniyorsanız bir diş hekimine danışmalısınız. Diş hekimi diğer olası sorunları ekarte edecek ve sorunla mücadele etmek için uygun diş ürünlerini reçete edecektir. Ek olarak, size diş eti hastalığı veya çürükler için bir tedavi planı sağlayabilir. Bazı durumlarda, diş hekiminiz bir personel sağlık uzmanını ziyaret etmenizi de önerebilir.
Dişlerinizi günde en az iki kez fırçalamak çoğu durumda ağız kokusunu önleyebilir. Ancak tek başına fırçalamak dişlerinizin yüzeyinin yalnızca yüzde 60’ını temizler. Fırçalamanın yanı sıra ağız kokusuna neden olan bakterileri öldürmek için gargara da kullanabilirsiniz. Gargara daha ciddi sorunları maskeleyebilir, bu nedenle fırçaladıktan sonra hala ağız kokusu yaşıyorsanız şekersiz bir sakız da deneyin. Şekersiz bir sakız tükürük üretmeye ve ağzınızın kurumasını önlemeye yardımcı olabilir.
Daha fazla meyve ve sebze yemek, ağız kokunuzu azaltmanıza yardımcı olabilir. Sağlıklı bir diyet, ağzınızdaki kokuya neden olan bakterileri azalttığı için sağlıklı nefes almak için önemlidir. Ayrıca ağzınızdaki yiyecek parçacıklarını azaltmaya yardımcı olur.
Diş Çürümelerini Önler
Dişlerinizi günde iki kez fırçalamak diş çürümesini önlemede hayati bir adımdır. Ayrıca diş ipi kullanmalı ve dişler arasını temizlemek için diş arası fırçası kullanmalısınız. Diş çürümesine neden olan bakterileri besleyen şeker ve nişasta oranı yüksek gıdalardan da kaçınmalısınız. Ayrıca kuru meyveler ve dişlerinize yapışabilecek diğer yiyecekleri yemekten kaçının.
Ağzımızda yararlı ve zararlı bakteriler vardır. Bazıları dişlerimizdeki minerallere saldıran asitler üretir. Bu asitler, diş çürümesine yol açabilen tartar halinde sertleşen plak oluşturur. Ayrıca dişeti hastalığına yol açabilecek diş etlerini tahriş eder. Bu nedenle bu yiyecekleri yedikten sonra dişlerinizi fırçalamanız önemlidir.
Tıbbi durumu veya engeli olan çocukların diş çürüğü riski sağlıklı çocuklara göre daha yüksek olabilir. Bu çocuklar ayrıca alkolsüz içecekler içebilir ve uygun olmayan ağız hijyeni alışkanlıklarına sahip olabilirler. Bu durumlarda, bir çocuğun dişlerinin diş çürümesini önlemek için özel dikkat göstermesi gerekir. Ayrıca, bir çocuğun dolgusu varsa, çürüme riski artar.
Öğünler arasında şekerli atıştırmalık ve içecekleri sınırlamak önemlidir. Bu, dişlerdeki asit saldırılarını azaltacak ve onlara kendilerini onarma şansı verecektir. Meyve suları ve şekerli gazlı içecekler özel günlerle sınırlandırılmalıdır. Uyku sırasında tükürük akışı azaldığından çocuklar yatmadan sonra meyve suyu içmekten de kaçınmalıdır. Ayrıca, diş çürümelerini önlemeye yardımcı olacağından her zaman florürlü diş macunu kullanmalıdırlar.
Diş çürümesine, asit üretmek için gıdada şeker kullanan ağızdaki bakteriler neden olur. Bu asit dişlerin yüzeyini parçalar ve içindeki mineralleri çözer. Tedavi edilmediğinde dişlerde dolgu gerektiren delikler olan boşluklara yol açar. İyi ağız hijyeni ve düzenli diş ziyaretleri ile diş çürümesi önlenebilir.
Neyse ki, çoğu boşluk tersine çevrilebilir. Dişlerinizi günlük fırçalamak, çürükleri önlemenin kanıtlanmış bir yoludur. Diş ipi diş çürümelerini önlemeye de yardımcı olabileceğinden, günlük diş ipi kullanmayı unutmamak önemlidir.
Diş Eti Hastalığını Önler
Dişlerinizi düzenli olarak fırçalamak önemlidir. Ağzınızdaki bakteriler, yiyeceklerinizdeki şekerler ve nişastalarla beslenir ve diş minesine zarar veren asitleri serbest bırakır. Diş eti hastalığını önlemenin en iyi yolu, meyve ve sebzeler açısından zengin sağlıklı bir diyet yemektir. Bu gıdalardan elde edilen uygun besinler bağışıklık sisteminizi güçlendirecek ve vücudunuzun hasarlı dokuları onarmasına yardımcı olacaktır. Gazlı içecekler ve sporcu içecekleri gibi şekerli yiyeceklerden kaçının. Sağlıklı diş etlerini korumak için antioksidanlar açısından zengin bir diyet de önemlidir.
Düzenli fırçalama periodontal hastalığın gelişmesini önlemeye yardımcı olacaktır. Plakta yaşayan bakteriler sürekli olarak diş minesine saldırır ve onu tartar veya tartar haline getirir. Sürekli saldırı diş minenizi yıpratır ve sonunda boşluklara neden olur. Tartar birikmesi de diş etlerinizi tahriş eder ve diş eti iltihabına neden olur.
Dişlerinizi günde iki kez fırçalamak diş eti hastalığını ve diğer ilgili sağlık sorunlarını önlemeye yardımcı olacaktır. Diş eti hastalığının erken belirtilerini teşhis edebildikleri ve daha ciddi durumlara yol açmadan tedavi edebildikleri için kapsamlı bir temizlik için diş hekiminizi düzenli olarak ziyaret etmelisiniz. Fırçalama ağız sağlığının en önemli parçası olsa da diş etlerinizi sağlıklı tutmanın başka birçok yolu vardır.
Dişlerinizi düzgün fırçalamak diş eti hastalığını önlemenin en güvenilir yoludur. Günde iki kez en az iki dakika fırçalamak, diş eti iltihabına yol açabilecek plağın çıkarılmasına yardımcı olacaktır. Elektrikli diş fırçasıyla iki dakika fırçalamak özellikle el becerisi kısıtlı kişiler için faydalıdır. Günde iki kez iki dakika fırçalamak diş eti iltihabını ve plak oluşumunu azaltmaya da yardımcı olacaktır.
Bu süre zarfında diş etleriniz kızarabilir, ağrıyabilir ve kanayabilir. Diş eti kanamasını önlemenin en iyi yolu yumuşak kıllı yumuşak bir diş fırçası kullanmaktır. Ayrıca antibakteriyel özelliklere sahip özel bir diş macunu kullandığınızdan emin olmalısınız. Soğuk kompres, şişliği azaltacak ve etkilenen bölgede kanamayı durduracaktır. Dişlerinizin ulaşılması zor bölgelerini temizlemek için diş ipi de kullanmalısınız.
Dişlerinizi fırçalamak ve diş ipi kullanmak sağlıklı diş etlerini korumak için çok önemlidir. Dişler arasına sıkışmış yiyecek parçacıklarını çıkarmak için fırçalamadan önce diş ipi kullanmalısınız. Diş ipi tutucusu kullanmak bu görevi çok daha kolaylaştıracaktır. Son olarak, iltihabı önlemek ve bakterilerin ağızda birikmesini durdurmak için antibakteriyel gargara kullanmalısınız.
Dişlerden Plakları Temizler
Ağzınızı sağlıklı tutmak için dişlerinizi düzenli olarak fırçalamak çok önemlidir. Plak ve tartarı dişlerinizden çıkaracaktır. Dişlerinizi sık sık fırçalamazsanız, incir gibi doğal antibakteriyel özelliklere sahip bu maddeleri içeren yiyecekleri yiyebilirsiniz. Dişlerinize zarar vermediğinizden emin olmak için yemeğinizi yavaş ve kasıtlı olarak çiğnemek önemlidir. Dişlerinizi aktif bir diş fırçası görevi gören susam tohumlarıyla da fırçalayabilirsiniz.
Diş çürüğü ve diş eti hastalığına plak birikmesi neden olur. Plaktaki bakteriler dişlere saldırır ve diş minesini aşındırarak hassas ve çürümeye yatkın dişler bırakır. Tedavi edilmezse plak diş eti hastalığına ve hatta diş kaybına neden olabilir. Dişleri destekleyen dokuların enfeksiyonu ve iltihabı gibi başka sağlık sorunlarına da yol açabilir.
Dişlerdeki plağı azaltmak ve boşlukları önlemek için günde iki kez yumuşak bir diş fırçası ile fırçalama yapılmalıdır. Elektrikli diş fırçası kullanmak da dişlerinizdeki plağı daha etkili bir şekilde çıkarmanıza yardımcı olabilir. Ayrıca dişlerinizi günlük olarak diş ipi kullanmalısınız. Diş ipi kullanmak için diş ipinizi orta parmakların etrafına sarın ve iki dişin arasına itin. Ardından, diş ipini bir dişin yanına hareket ettirerek “C” şekli verin.
Dişlerinizi günde iki kez fırçalamak tartar oluşumunu önlemeye yardımcı olabilir. 48 Saat sonra plak sertleşecek ve çıkarılması neredeyse imkansız hale gelecektir. Tartar sadece bir diş hekimi tarafından çıkarılabilir. Dişlerinizi düzenli olarak fırçalamak, tartar oluşumunu önlemenize ve diş çürümelerini önlemenize yardımcı olacaktır.
Dişlerinizi fırçalamanın yanı sıra düzenli temizlik ve muayene yaptırmak için altı ayda bir diş hekimini de ziyaret etmelisiniz. Bu, dişlerinizde tartar oluşumunu önlemeye ve daha kötü görünmelerine yardımcı olacaktır. Diş temizliği ayrıca dişlerinizi ve diş etlerinizi sağlıklı tutmanıza yardımcı olacaktır. Diş eti hastalıklarından kaçınmanın en iyi yolu diş hekiminizi düzenli olarak ziyaret etmektir. Fitzgerald Diş Hekimliği ekibi, size profesyonel bir temizlik ve muayene sağlayarak tartar oluşumunu önlemenize yardımcı olabilir.
Dişlerinizi florürlü bir diş macunu ile fırçalamak da plağı dişlerinizden uzak tutmanın mükemmel bir yoludur. Diş plağına neden olan yiyecek parçacıklarını dişlerinizden çıkaracaktır. Dişlerinizi fırçaladıktan sonra diş ipi kullanmak da önemlidir.