Kimler iş yeri hemşiresi olabilir, iş yeri hemşireliği eğitimi 2022 yılında nerelerden alınır, DSP kursu kaç saat sürer ve DSP sertifikası kaç puanla alınır gibi sorulara yanıt aradığımız bu yazımızda, diğer sağlık personeli olmakla ilgili aklınıza gelebilecek bütün sorulara yanıt veriyoruz.
Diğer Sağlık Personeli Kimdir?
Diğer sağlık personeli ya da iş yeri hemşiresi; OSGB’ler (Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimleri) tarafından görevlendirilen ve iş yeri doktoruna yardımcı olan sağlık profesyonelleridir.
İş yeri hemşireleri; iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin yönetmelik uyarınca planlanması, uygulanması ve takip edilmesinde iş yeri doktoruna yardım eder.
İş Yeri Hemşiresi Ne İş Yapar?
Temel amacı iş yeri doktoruna yardımcı olmak olan DSP’ler, çalıştıkları kurumlarda şu görevleri yerine getirir:
- İlk yardım hizmetlerini organize eder ve hizmetlerin uygulanma sürecinde iş yeri doktoruyla birlikte görev alır.
- İş yerinde çalışan kişilerin sağlık ve çalışma verilerini periyodik muayene formunda toplar.
- İş yerinde özel sağlık politikası gerektiren grupları takip eder ve gerekli muayenelerin yapılmasını sağlar.
- Çalışanlara verilecek sağlık eğitimlerinde eğitmenlik yapar.
- İş sağlığı ve güvenliği alanıyla ilgili iş yeri doktoru tarafından verilecek diğer görevleri yerine getirir.
- İş yerinde, genel hijyen şartlarını izler ve denetler.
Kimler İş Yeri Hemşiresi Olabilir?
TC Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından onaylanan sağlık memurluğu, acil tıp teknisyenliği, hemşirelik ya da çevre sağlığı teknisyenliği diplomasına sahip kişiler; yine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından açılan ve ÖSYM’nin gerçekleştirdiği ilgili sınavda istenen taban puanı alarak sağlık personeli belgesi almaya hak kazanırlar.
İş Yeri Hemşireliği Eğitimi 2022
Adaylar, lisanslı eğitim kurumlarında iş yeri hemşireliği kurslarına katılarak kendilerini sınava hazırlayabilirler. İş yeri hemşireliği sertifikası için eğitim kurumlarında görev alan personelin nitelikleri ilgili genel müdürlük tarafından belirlenir.
DSP Kursu Kaç Saat Sürer?
Diğer sağlık personeli eğitim kursu, 90 saatten oluşur. 2020 yılında tamamen online ortamda gerçekleştirilen kursun; 2021 yılı itibarıyla yarısı online, diğer yarısı ise yüz yüze gerçekleştirilmektedir. İş yeri hemşireliği online eğiminde de devam zorunluluğu vardır. Kurs boyunca katılımcıların ve eğitimcilerin kamera açarak derslere katılması beklenir. Online ve sınıf içi eğitimler, zaman zaman TC Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından denetlenir.
Eğitime kaydolmanın şartı; geçerli bir sağlık memurluğu, acil tıp teknisyenliği, hemşirelik ya da çevre sağlığı teknisyenliği diplomasına sahip olmaktır. Bu koşulun tek istisnası; iş sağlığı ve güvenliği bilim dalında master yapmış olmak ya da İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü uhdesinde beş yıl çalışmış olmaktır. Bu kişilerin de diğer sağlık personeli belgesi almaya hakkı bulunur.
DSP Sertifikası Kaç Puanla Alınır?
Adayların diğer sağlık personeli olarak işe başlayabilmeleri için mutlaka DSP belgesine sahip olmaları gerekir. Diğer sağlık personeli sınavında başarılı olma kıstası 70 taban puandır. Taban puanı geçerek sınavda başarılı olan kişiler, gerekli belgeleri hazırlayarak sertifika başvurusunda bulunabilirler.
DSP sertifika ücreti 2022 yılında yaklaşık 200 TL’dir. Alınan iş yeri hemşireliği sertifikaları beş yıl boyunca geçerlidir. Beş yılın sonunda, yenileme ücreti ödenerek tekrar vize işlemi gerçekleştirilir ve sertifika geçerliliğini korur.
İş Yeri Hemşiresi Çalışma Süreleri
İş yeri hemşirelerinin çalışma yoğunluğu, çalışılan iş yerindeki çalışan sayısı dikkate alınarak en az olacak şekilde belirlenir. Bir iş yeri hemşiresi:
- 10 ile 49 arasında kişinin çalıştığı bir iş yerinde, çalışan başına en az 10 dakika olacak şekilde çalışmalıdır.
- 50 ile 249 arasında kişinin bulunduğu bir iş yerinde, çalışan başına en az 15 dakika olacak şekilde çalışmalıdır.
- 250 ve üzeri çalışanın olduğu bir iş yerinde, çalışan başına en az 20 dakika olacak şekilde çalışmalıdır.