Depresyon belirtileri ve depresyonun nne olduğu hakkında genel bir fikre sahip olmak, onu daha iyi anlamanıza ve tedavi etmenize yardımcı olabilir. Ayrıca depresyon belirtileri, depresyonun nedenleri ve nasıl önleneceği hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.
Depresyon Belirtileri
Depresyon belirtileri, depresif bir durumla bağlantılı bir dizi duygu ve davranıştır. Yoğunlukları ve süreleri bakımından farklılık gösterirler. Tipik olarak, depresyon teşhis edilmeden önce aylar veya yıllar sürebilir. Yaygın semptomlardan bazıları şunlardır:
Depresyon belirtilerinde bir zamanlar zevk aldığınız aktivitelerden zevk almamak, iştahta değişiklikler ve basit görevleri yapmak için enerjide azalma. Bu semptomlardan herhangi birine sahipseniz, depresyonun sizi etkileyip etkilemediğini belirlemek için bir tıp uzmanına danışmanız önerilir. Aynı semptomlara neden olan bir dizi başka tıbbi durumunuz da olabilir, bu nedenle bir tıp uzmanının durumunuzu teşhis etmesi önemlidir.
Depresyonun belirtileri ve semptomlarını tespit etmek zor olabilir, ancak kolayca önlenebilir. Bir sağlık uzmanıyla konuşarak farklı tedavi seçenekleri hakkında bilgi edinebilirsiniz. Doğru tedaviyi seçmek semptomlarınızın üstesinden gelmenize ve sağlığınızı iyileştirmenize yardımcı olabilir.
Depresyonu önlemenin en iyi yolu semptomları tanımlamaktır. Depresyon belirtileri kişiden kişiye değişir. Bazı insanlar odaklanmakta zorlanırken, diğerleri uyku ile ilgili sorunlar yaşar. Depresyon duygularını bastırma eğiliminiz olduğunu da görebilirsiniz.
Çoğu zaman, depresyon belirtileri diğer sağlık koşulları veya madde bağımlılığı tarafından gizlenir. Depresyonunuz olabileceğini düşünüyorsanız, 911’i aramaktan çekinmeyin. Depresyon belirtileriniz varsa, ilaçları düşünebilirsiniz. İlaçlar depresyon semptomlarına yardımcı olabilir, ancak kalifiye bir sağlık uzmanına danışmanın yerine kullanılmamalıdır.
Bir doktora göründüğünüzde, belirtileriniz hakkında bir anket doldurmanızı isteyebilirler. Ayrıca fizik muayene ve kan testleri isteyebilirler. Kan testi, diğer personel sağlık koşullarını ekarte etmenin de etkili bir yoludur.
Tıp camiası depresyona neyin neden olduğunu tam olarak anlamıyor. Bununla birlikte, genetik, yaşam değişiklikleri ve hormonal değişikliklerin tümü depresyonun başlamasına katkıda bulunabilir. Diğer faktörler arasında madde bağımlılığı, kalp hastalığı ve diğer tıbbi durumlar bulunur.
Depresyon belirtileri kişiden kişiye değişir, ancak ilaç ve terapi kombinasyonu depresyonla ilişkili beyin değişikliklerini normalleştirmeye yardımcı olabilir.
Depresyon Nedenleri
Depresyonun gelişimine çeşitli faktörler katkıda bulunur. Bunlar yetiştirme, kişilik özellikleri, çevre ve genetiği içerir.
Depresyonun nedenleri üzerine çok fazla araştırma yapılıyor ve bulgular gün ışığına çıkmaya başlıyor. Depresyonunuza neyin neden olduğunu bulmanın en iyi yolu doktorunuzla konuşmaktır. Depresyon belirtileri kişiden kişiye değişebilir ve doktorunuz sizin için neyin en iyi olduğuna karar vermenize yardımcı olabilir.
Depresyon kronik bir hastalıktır ve beyni etkileyebilir. Bazı insanlar aylarca veya yıllarca yoğun üzüntü duyguları yaşayabilir. Sağlıklı beslenmek ve yeterince uyumak yardımcı olabilir. Ayrıca egzersiz, depresyonu uzak tutmaya yardımcı olmanın iyi bir yoludur.
Depresyonun gelişimine katkıda bulunan diğer faktörler arasında ilaçlar, kronik hastalıklar ve stresli bir yaşam yer alır. Depresyon travmatik bir olaydan sonra da ortaya çıkabilir. Örneğin, bir ilişkinin kopması ruh halinin düşmesine neden olabilir. Kafa travmasından sonra depresyon geliştirmek de mümkündür.
Depresyon bir hastalıktan sonra da ortaya çıkabilir. Bazı insanlar ciddi bir tıbbi durum yaşadıktan sonra şiddetli ruh hali değişimleri yaşarlar. Sosyal Güvenlik İdaresi, depresyon ve diğer ilgili bozuklukları engelli olarak değerlendirir.
Bazı insanlar genetikleri nedeniyle depresyon riski altındadır. Bu özellikle kadınlar için geçerlidir. Araştırmalar, kadınların depresyon geliştirme olasılığının erkeklerden iki kat daha fazla olabileceğini gösteriyor.
Depresyon belirtileri, nörotransmiterlerdeki değişikliklerle de ilişkili olabilir. Bu mesajlar sinir hücreleri arasında gönderilir ve bir kişinin beyni bu mesajlardan aşırı miktarda aldığında kişinin depresyonda hissetmesine neden olabilir.
İnsanlar uzun süredir devam eden bir hastalıktan muzdariplerse veya stresli bir olay yaşadılarsa daha yüksek depresyon riskine sahip olabilirler. İhtiyacınız olan yardımı erken almak iyileşmenize yardımcı olabilir.
Depresyon her yaştan insanı etkileyebilir. Amerika Birleşik Devletleri’nde engelliliğin önde gelen nedenlerinden biridir. Her yıl yaklaşık 16,2 milyon insan depresyon yaşıyor. Bu sayı hızla artıyor.
Araştırmalar, depresyon riskinin yaşla birlikte arttığını gösteriyor. Çalışmalar ayrıca zor veya stresli ortamlarda yaşayan insanlar için riskin daha yüksek olduğunu göstermektedir.
Depresyonun Tedavileri
Depresyon belirtileri ve depresyon tedavisi için çeşitli ilaçlar mevcuttur. İlaca ek olarak, psikoterapi depresyon semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Psikoterapi, hastaların sağlıklı başa çıkma becerileri geliştirmelerine ve sağlıksız davranış kalıplarını nasıl değiştireceklerini anlamalarına yardımcı olur.
Psikoterapi, depresyonda yer alan psikolojik faktörleri ele alan bir tür konuşma terapisidir. Ayrıca hastaların depresyon ile sosyal etkileşimleri arasındaki ilişkiyi anlamalarına yardımcı olabilir. Terapi sırasında hastalar depresyonlarını şiddetlendiren olumsuz düşünce kalıplarını tanımlarlar. Ayrıca kendilerini daha olumlu ve üretken hissetmelerine yardımcı olan yeni başa çıkma becerileri ve davranışları öğrenirler.
Bilişsel davranışçı terapi, depresyonun duygusal faktörlerini ele alan başka bir konuşma terapisi türüdür. Bu tür terapi, hastaların düşünme kalıplarını değiştirmelerine ve olumsuz kalıpları daha gerçekçi ve doğru düşüncelerle değiştirmelerine yardımcı olur. Depresyon için çok etkili bir tedavi olabilir.
Başka bir psikoterapi türü kişilerarası terapidir. Bu tür terapi, bir ailedeki ilişkileri analiz etmeye odaklanır. Ayrıca hastaların davranışlarını anlamalarına ve daha iyi iletişim becerileri geliştirmelerine yardımcı olur. Ayrıca hastaların depresyonlarının kökenlerini ve yaşamlarındaki çatışmaları nasıl çözebileceklerini anlamalarına yardımcı olabilir.
Bir terapist bulmakta sorun yaşıyorsanız, bir destek merkezine danışın. Örneğin Betterhelp’in çevrimiçi olarak 25.000 lisanslı danışmanı vardır ve gizli danışmanlık sunar. Birkaç depresyon destek grubu da yardım sağlayabilir.
Depresyonu tedavi etmek için yaşam tarzı değişikliklerini de deneyebilirsiniz. Sağlıksız davranış kalıplarını değiştirmek ilaç tedavisi kadar etkili olabilir. İlaçların başlaması biraz zaman alabileceğini ve daha uzun bir tedavi süresi gerektirebileceğini hatırlamak önemlidir.
Depresyon teşhisi konduysanız, daha sonra değil, daha erken yardım almalısınız. Depresyon fiziksel sağlığınızı kötüleştirebilir, daha fazla strese neden olabilir ve işlev bozukluğuna neden olabilir. Doktorunuz ilaç, psikoterapi veya her ikisinin bir kombinasyonunu önerebilir. Herhangi bir tedaviye başlamadan önce tedavi planınızı doktorunuzla görüşmeniz önemlidir.
Güvenilir bir arkadaşınızla veya aile üyenizle konuşmak da iyi bir fikirdir. Bu bir zayıflık göstergesi değildir, ancak depresyonla başa çıkmak için paha biçilmez bir kaynak olabilir. Depresyon yaşayan insanlarla tanışmak için bir depresyon destek grubuna da katılmak isteyebilirsiniz.
Depresyonu Önlemek
Depresyon için önleyici müdahalelerin etkinliğine dair kanıtlara rağmen, bunların tam kullanımı henüz gerçekleşmemiştir. Bilgi ve uygulama arasındaki bu boşluk, araştırma ve yayma çabalarının güçlendirilmesini gerektirir.
Küresel Depresyon Önleme Konsorsiyumu, önlemenin tedavi ile entegrasyonunu savunuyor. Depresyonu önlemeye yönelik uyumlu bir ulusal çabanın, uygun maliyetli ve ölçeklenebilecek stratejileri içereceğini tahmin ediyorlar.
Depresyon, dünya çapında engelliliğin önde gelen nedenidir. Ek olarak, ekonomi ve yetişkinliğe giden sosyal yollar üzerindeki bir dizi olumsuz etki ile ilişkilidir.
Depresyon en sık ergenlik döneminde teşhis edilir. Ergen depresyonu, kötü ruh sağlığı sonuçları ve yetişkinliğe giden kötü eğitim ve mesleki yollarla ilişkilidir. Bununla birlikte, ergenlik döneminde etkili önleyici müdahaleler yapılabilir.
Psikoterapötik müdahaleler, eğitimsel müdahaleler ve yaşam tarzı değişiklikleri dahil olmak üzere çeşitli yaklaşımlar etkilidir. Depresyon önleme çalışmalarının yakın tarihli bir meta-analizi, ortalama etki büyüklüğünün 0.23 olduğunu buldu. Bununla birlikte, bu çalışmalar güvenilirlik, örneklem büyüklüğü ve araştırmada kullanılan madde sayısı bakımından farklılık göstermiştir. Bu, müdahalelerin gerçek önleyici etkisinin beklenenden daha küçük olabileceği anlamına gelir.
Almanya’dan yapılan randomize kontrollü bir çalışma, depresyonun önlenmesine yönelik çevrimiçi bir müdahalenin yeni majör depresif dönem insidansını azalttığını buldu. Çalışma bilişsel-davranışçı bir önleme programını içeriyordu. Program, koruyucu faktörleri artırmak, problem çözmeyi iyileştirmek ve rahatlamayı artırmak için basit davranışsal müdahaleleri içeriyordu.
Depresyon, travmatik olaylar, sosyal destek eksikliği ve nevrotiklik gibi çeşitli faktörler tarafından tetiklenebilir. Yaşam tarzı değişiklikleri depresyon semptomlarını yönetmeye ve nüksü önlemeye yardımcı olabilir.
Gelecekteki bir depresyon önleme denemesi, müdahalelerin etkilerinin daha uzun süreler boyunca korunup korunamayacağını araştırmalıdır. Ilımlı değişkenler, müdahalenin süresini, sosyo-ekonomik durumu ve ailede depresyon öyküsünü içerir. Ayrıca, gelecekteki çalışmalar etnik azınlıkları içermelidir.
Depresyon araştırması, sosyal rol işleyişi ve ekonomik rol işleyişi gibi sağlığın ötesinde bir dizi sonucu da ölçebilir. Gelecekteki önleme denemeleri, önlemenin etkilerini sürdürmek için alternatif müdahalelerin kullanılmasının fizibilitesini araştırmalıdır. Ayrıca, düşük maliyetli veya masrafsız müdahaleler sağlamak için yeni teknolojilerin kullanımını da araştırmalıdırlar.