Tıpta Yan Dal Uzmanlık Sınavı sonuçları açıklandı ve ortaya endişe verici bir tablo çıktı. Özellikle yüksek riskli ve yoğun çalışma gerektiren çocuk yan dal uzmanlık kadrolarında ciddi açıklar bulunuyor. Çocuk yoğun bakımda kadroların yüzde 74’ü, yenidoğan uzmanlık kadrolarının yüzde 55’i ve çocuk hematoloji-onkoloji kadrolarının yüzde 46’sı dolmadı.
Çocuk Sağlığı Tehlikede!
Türk Pediatri Kurumu Başkanı Prof. Dr. Özgür Kasapçopur, bu durumun uzun vadede ciddi sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekerek, “Bir süre sonra doğmuş olan sağlıklı yenidoğan sayısında bir azalma olacağını öngörmeliyiz.” ifadelerini kullandı.
Çocuk Onkolojisinde Doktor Bulmak Zorlaşacak
NTV’den Melike Şahin’in haberine göre, sınav sonuçları çocuk acil kadrolarında yüzde 33, çocuk nefroloji kadrolarında ise yüzde 17 oranında boşluk olduğunu gösteriyor. Bu açıklar, gelecekte çocuk hastalıkları alanında ciddi doktor eksikliği yaşanabileceğine işaret ediyor.
Acil Önlem Çağrısı
Türk Pediatri Kurumu, çocuk sağlığı hizmetlerinin aksamaması için hızla önlem alınması gerektiğini vurguluyor. Aksi takdirde, özellikle kanser hastası çocuklar için uzman bulmakta büyük zorluk yaşanabileceği belirtiliyor.
Türk Pediatri Kurumu Başkanı Prof. Dr. Özgür Kasapçopur, “İnanın bu hızla devam edecek olursa önümüzdeki 10 yıl içinde çocuk onkoloji uzman sayılarında çok ciddi bir azalma var. Kanser olan çocuklarımızı hiç arzulamıyoruz. Tedavi edebilecek hekim bulmakta zorlanacağız.
Belli bir süre sonra elimizde doğmuş olan, sağlıklı yeni doğan sayısında ciddi bir azalma olacağını öngörmek zorundayız. Çünkü yeni doğanlarımızın en ufak bir sorununda onların yardımına koşan yeni doğan uzmanlarıdır. Bundan 10 yıl sonra, 15 yıl sonra da çocuklarımızın sağlığını düşünmek zorundayız. Bunun için de acilen önlem almanız gerekiyor.
“Riskin yüksek olduğu dallarda özellikle malpraktis davalarının göz önüne gelmesi, yine yoğun çalışma saatlerinin olması, çok artmış yoğunluk ama bunun karşılığında şiddet ortamının artmış olması, sağlıkta şiddet ortamının ve diğer verilerin artmış olması da bu gibi bölümlerin seçilmesinin önüne geçiyor. Mutlaka özendirici bazı desteklerin olması gerekiyor, mutlaka zorunlu hizmetin ortadan kaldırılması gerekiyor.” dedi.
Bir yan dal uzmanını yetişmesi, zorunlu hizmetlerle birlikte 17 yıl sürüyor.