Ana Sayfa Arama
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Capgras Sendromu Nedir, Belirtileri Nelerdir? Nedenleri, Tedavisi

Capgras Sendromu Nedir, Belirtileri

Capgras Sendromu Nedir, Belirtileri Nelerdir? Nedenleri, Tedavisi

Capgras sendromuna yakalanmış kişiler, bir yakınlarının yüzünü onların yerine geçmek isteyen yalancı bir sahtekâr ile değiştirdiğine inanmaktadırlar. Capgras sendromu beynin yüz tanıma sistemindeki bir rahatsızlıktan kaynaklanmaktadır. Ayrıca beyin lezyonları ile ilgili hastalıklarla da ilişkilendirilir. Bu hastalığa erkeklere oranla kadınların daha fazla yakalandığı bildirilmiştir. Hastalığa yakalanma yaş aralığı ise, yetişkinlikten yaşlılığa kadar uzanmaktadır.

Capgras Sendromu Belirtileri Nelerdir?capgras sendromu 2 2

Capgras sendromunun belirtileri şunlardır:

  • Herkesin kendini kandırdığını düşünmek ve herkesin kendine kötülük yapacağı kaygısına kapılmak
  • Çevresindekilerin kendisine olan beklentilerini karşılayamayacağı korkusuna kapılmak
  • Sorumluluk almaktan kaçınmak
  • Sahtekâr döngüsü içine sıkışıp kalmak
  • Başarıyı kendisinde değil dış etkenler ile ilişkilendirmek
  • Kendisini sürekli sabotaj etmek
  • Kendilerine çok fazla güvenleri olmadıkları için girdikleri işlerde başarısız olmak
  • Kendilerine görev ve hedef belirlemede aşırıya kaçmak gibi durumlar capgras sendromlu kişilerde görülmektedir.

Capgras Sendromu Nedenleri Nelerdir?

Capgras sendromunun oluşma nedeni Alzheimer veya demans ile bağlantılıdır. Bu hastalıklar kişilerin hafıza ve beyin fonksiyonlarını etkilemektedir. Hafıza ve beyin fonksiyonlarının tam olarak görevlerini yerine getirememe durumunda kişilerin gerçeklik duygusu etkilenmektedir. Gerçeklik duygusunun etkilen

capgras sendromu 1 1

diği veya kaybedildiği bir diğer hastalık ise şizofreni hastalığıdır. Şizofreni görülen hastaların çoğunda capgras sendromları görülmektedir. Nadir durumlarda, serebral lezyonlara sebep olan beyin hasarı da capgras sendromu oluşumuna neden olabilmektedir.

Capgras Sendromu Tedavisi Nelerdir?

Capgras sendromunun tedavisi hastalığın durumuna göre değişiklikler göstermektedir. Ancak yine de tam olarak hastalığın tedavisi bulunmamaktadır. İlk olarak psikiyatristler tarafından tanı konulan bu hastalık için, uzman bir psikologdan psikolojik yardımların alınması tavsiye edilmektedir. Doktor kontrolünde alınan ilaçların hastalığı ortaya koyduğu belirtileri azalttığı bilinmektedir.

Capgras Sendromu Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Capgras sendromunun tedavi edilmediği durumlarda şu sonuçlar ortaya çıkmaktadır:

  • Hastalar çevrelerinde ve aile içerisinde yanlış anlaşılabilirler.
  • Çevresinde ve ailesinde bulunan insanlara sahtekar gözüyle bakan hasta, yakınları arasındaki ilişkinin yıkımına neden olur.
  • Capgras sanrısına sahip olan kişiler iş hayatında başarılı olmaları oldukça zordur. Çünkü bu kişilerin başarı algısı diğer kişilere göre biraz daha farklı çalışmaktadır.
  • Capgras sanrısına sahip olan kişiler olağanüstü hayaller kurarlar ve hayallerine ulaşamayınca da büyük bir hayal kırıklığına uğrayarak depresyona girmeleri olasıdır.

Capgras Sendromu Teşhisi

Sahtekarlık sendromunun teşhisi için doktorlar, kişilerin aileleriyle konuşarak kan bağı bulunan kişilerde buna benzer bir hastalığın olup olmadığı sorularak başlamaktadır. Aynı zamanda kişilerin şizofreni veya Alzheimer gibi bir hastalığının olup olmadığı capgras sendromu teşhisi için oldukça önem taşımaktadır. Ayrıca doktorlar, hastaya net bir teşhis koymak için fiziksel ve ruhsal sağlık muayenesi yapmaktadır. Demansı veya diğer olası koşulları kontrol etmek amacıyla zihinsel beceri testleri ve lezyonları veya diğer beyin değişiklilerini inceleyen MRI veya EEG gibi beyin görüntüleme testleri yapmaktadır.