Ana Sayfa Arama
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Cambridge Üniversitesi’nden Demans ve Felce Karşı Çözüm Geliyor

Dünya Sağlık Örgütü tarafından açıklanan verilere göre, dünya üzerinde 55

Dünya Sağlık Örgütü tarafından açıklanan verilere göre, dünya üzerinde 55 milyonu aşkın demans hastası bulunuyor. Bu hastalığın bir diğer adı da bunama olarak yorumlanabilir. Bu sayının 2030 senesine kadar da 78 milyona çıkması düşünülüyor. Bu yüzden insanların yaşam kalitelerine odaklanarak önemli derecede yükseltecek çözümler üzerine çalışmalar yapılıyor. Cambridge Üniversitesi’nden bilim insanları, demans ve felç gibi nörolojik hastalıkların erken aşamada nasıl hareket ettiğinin anlaşılmasını sağlayan mini beyinler geliştirdi. Laboratuvar ortamında büyütülen yapılarla ayrıca, etkili ilaç ve tedavilerin yüksek doğrulukla test edilebildiği açıklandı.

Cambridge Üniversitesi'nden Demans ve Felce Karşı Çözüm Geliyor

 

İngiltere üzerinde yer alan Cambridge Üniversitesi bu konuda aktif çalışmalara imza atıyor. Araştırmacılar hem felç hem de demansa neden olan nörolojik bozukluğu daha detaylı inceledi ve mini beyinler geliştirdi. Bu sayede olası durumların kontrolünü yapmak için daha duyarlı bir alt yapıya sahip oldular. Araştırmacılar bu konuda söz konusu yapıları ve laboratuvarları aktif olarak kullanarak ilk kez bu yapıları geliştirmeyi başardılar. Motor nöron hastalığının yaygın bir formu olan amyotrofik lateral skleroz, sıklıkla frontotemporal demans (ALS/FTD) ile örtüşüyor ve çoğunlukla 40-45 yaşlarında  semptomsuz bir şekilde görülmeye başlıyor. Bu koşull

ar, hafıza, davranış ve kişilikte değişikliklerle birlikte ilerleyen yaşlarda yıkıcı sonuçlara yol açıyor.

Laboratuvar daha etkili bir şekilde kullanılarak organoidler üretildi

Beynin küçük organ benzeri modellerini büyütebilmek için araştırmacılar aktif bir sürece girdiler. ALS/FTD ile en erken tanı aşamalarında semptomlar ortaya tam olarak çıkmadan önce nasıl bir sürece girildiğini incelediler ve potansiyel ilaçları tarayarak yeni veriler ürettiler. Nature Neuroscience adlı bilimsel dergide yapılan çalışma kapsamında, Cambridge Üniversitesi John van Geest Beyin Onarım Merkezi’ndeki bilim insanları, minin beyinleri büyütmek için ALS/FTD’den muzdarip hastalardan elde edilen kök hücreleri kullandı.

Cambridge Üniversitesi'nden Demans ve Felce Karşı Çözüm Geliyor!

Bu sayede hastalığın erken aşamada nasıl ilerlediğini çok daha net gözlemlediler ve bu sürece yönelik beyin hücrelerine müdahale edebilecek çözümler üzerinde çalışmaya devam edeceklerini duyurdular. Bununla birlikte araştırmacılar, organoidlerin hastalık gelişimini anlamak için faydalı olmasının yanı sıra, tedavi için işe yarayan ilaçları anlanın güçlü bir yolu olduğunu söyledi. Bu sayede en azından ilerleme sürecindeki yöntemlerin daha sağlıklı organize edilebilmesi için yeni bir veri yayınladılar.