Ana Sayfa Arama
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Çalıştığı Hastanede 1 Sağlık Personeline Akciğer Kanseri Teşhisi Kondu

Malatya’da 40 senedir sigara

Malatya’da 40 senedir sigara içen ve çalıştığı hastanede akciğer kanseri teşhisi konulan hasta, tedavisinin ardından sağlığına kavuştu.

Ocak ayında aşırı halsizlik sebebinden ötürü hizmetli personellik görevini idame ettirdiği Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesinde doktorun kapısını tıklatan 54 yaşındaki Erdoğan Kapusuz’un akciğerinde kitle göründü ve hastaya kanser tanısı konuldu.

Ameliyata alınan ve ameliyatın ardından kemoterapi tedavisi görerek akciğer kanserini yenen Erdoğan, yaklaşık 9 ay sonra işinin başına tekrar döndü.

Mesai arkadaşlarıyla tekrar bir araya gelmenin haklı coşkusunu yaşayan Erdoğan, sigarayla arasına mesafe koydu.

Erdoğan Kapusuz, AA muhabirine yapmış olduğu açıklama doğrultusunda, 15 yaşında sigara içmeye başladığını, yaklaşık 40 yıldır günde en az bir paket sigara içtiğini söyledi.

Yaşadığı sağlık sorunlarından ötürü çalıştığı hastanede doktora başvurduğunu söyleyen Kapusuz, çekilen tomografide akciğerinde yumurta büyüklüğünde kitle bulunduğunu söyledi.

Kapusuz, şöyle konuştu:

“Tanı konduktan sonra çöktüm tabii, evde eşimin, annemin üzüntüsü, insan ister istemez yıkılıyor. Şubat ayında ameliyat oldum, kapalı ameliyatı denediler, olmayınca açık ameliyat yaptılar. Ameliyatın ardından 4 seans kemoterapi tedavisi uygulandı. 4 seans da ilaç kullandım. Şu an iyiyim ama eskisi gibi değilim. Sigaradan uzak duruyorum, toplumda oturduğumda sigara içildiğinde rahatsız oluyorum. Sigara içenler mutlaka bunu bırakmalı.”

– 45 yaş üstü dikkat etmeli

Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Orhan Yücel, akciğer kanserinin oldukça sık görülen bir kanser türü olduğundan bahsetti.

Yücel, sigaraya küçük yaşta başlayan 45 yaş ve üstündeki kişilere sıklıkla bu tanıyı koyduklarını açıklayarak vatandaşlara sigarayla aralarına mesafe koymaları gerektiğini belirtti.

Teşhis koyulan kişiye akciğer kanseri olduğunu söylemenin bir hayli zor olduğunu dile getiren Yücel, şunları kaydetti:

“Ne yazık ki tanı koyduklarımızın çoğu sigara kullanıcısı. Hastaya bunu söylemek çok zor bir iş çünkü akciğer kanserinin ne kadar kötü olduğunu biz biliyoruz. Tedavi sürecine girildiğinde kişi psikolojik olarak yıpranıyor, kabullenmesi zor aslında. En başta psikolojik çöküntü oluyor. Bazı hastalar en başta inanmıyor, başka bir doktora teyit amaçlı gidiyorlar. Koyduğumuz tanılar yüksek oranda doğru. ‘Hocam benim akciğerimdeki lekelenme zatürredir’ diyor, en başta inanmıyor. Tanıyı parça alarak, biyopsi yaparak koyuyoruz.”

– Sigara kullananlara tomografi taraması önerisi

Medikal Onkoloji Uzmanı Dr. Emre Çakır ise Erdoğan Kapusuz’a ameliyatının sonrasında kemoterapi tedavisi uyguladıklarını, hastanın şu anda yeterince sağlıklı olduğunu belirtti.

Hastalığın tekrarlama riskinin elbette tekrar görülebilme olasılığına işaret eden Çakır, “Hastalarımızın birçoğu sigarayı bırakıyor, böyle zorlu süreç geçirdikten sonra sigara içen çok hastam yok. Direkt sigarayı bırakan birçok hastam var. Özellikle 20 yıl boyunca günde bir paket sigara içenler ile 10 yıl boyunca günlük iki paket sigara içenlerin tomografi taraması yaptırmaları gerekiyor. Erken tanı hastalıktan kurtulma ihtimalini her zaman arttırıyor.” sözlerini kullandı.