Fransa’daki devlet hastanelerinde yılda ortalama 27 milyon kişi randevuya gitmediği için sağlık sistemini güç duruma düşürüyor. Bu sebeple Fransız hükümeti, randevuya mazeretsiz gitmeyene 5 Euro (175 TL) ceza vermek için yasa tasarısı hazırlıklarına başladı.
Devlet hastanelerinden doktor randevusu alıp gitmeyen hastalar, sağlık sistemini tıkadıkları için Fransa’nın da başını bir hayli ağrıtıyor. Bu sebepten ötürü Fransa’da hükümet, geçerli bir mazereti olmadığı halde doktor randevusuna gitmeyenlere 5 Euro (175 TL) para cezası öngören bir yasa tasarısı hazırlıyor.
Başbakan Gabriel Attal, yılda ortalama 27 milyon kişinin doktor randevusuna gitmediğini dile getirerek; “Bu durum sağlık sistemini sarsıyor, devam etmesine kesinlikle izin veremeyiz” dedi. Mazeretin geçerliliğine doktorların karar vereceğini aktaran Attal, ceza sistemiyle 20 milyon randevunun kazanılacağını belirtti. Attal tasarının yasalaşıp Ocak 2025’te yürürlüğe girmesini umut ederken, sendikalar ve hasta hakları grupları tarafından eleştirildi.
Karşıt görüş sahipleri ise; “Bu proje ceza görünümü altında yeni bir vergi. Ceza vermek yerine sorumlu davranmaları için hastalar eğitilsin. Proje hastalarla hastaneler arasında gerginlik yaratır” şeklinde konuştu.
“Türkiye’de birtakım yeni önlemler yolda”
Türkiye’de Sağlık Bakanlığı, 2022 yılının sonunda, devlet hastanelerinden randevu alıp gitmeyenlerin 15 gün içerisinde aynı branştan yeniden randevu alamaması uygulamasına geçmişti.
Bu uygulamaya rağmen geçen ay Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 2023’te MHRS Sistemi’nden randevu alan 23 milyon kişinin randevusuna gitmediğini belirtmişti. Bakan Koca; “Böyle devam ederse tedbirleri sıkılaştırmamız gerekecek” diye konuşmuştu. Bakanlığın masasında, 15 günlük sürenin uzatılması, problemin sık yaşandığı branşlarda randevu periyodunu kısaltmak gibi önlemler yer alıyor. (Milliyet)