Ana Sayfa Arama
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Brugada Sendromu Nedir?

Brugada Sendromu Nedir? Brugada

Brugada Sendromu Nedir?

Brugada Sendromu ilk olarak 1992 yılında Pedro Brugada ve Joseph Brugada adlı iki kardeşte tespit edilmiştir. Bu rahatsızlığın ismi bu iki kardeşten gelir.

Bu sendrom, yapılan bazı testler ile kolaylık ile tespit edilebilen bir sendrom türüdür. Ani ölümlere sebebiyet verdiği için bu sendromun mutlaka ve mutlaka tedavi edilmesi gereklidir. Ölümcül Brugada Sendromu aynı zamanda genetik geçmişi olan bir rahatsızlık türüdür. Yani kişinin ailesinde bu sendrom var ise, kişide de olma ihtimali vardır. Genetik bir rahatsızlık türü olarak nitelendirilir.

Bu sendrom kalpteki miyakardi adı verilen özel kas hücreleri ile ilgili ve o hücreleri doğrudan etkileyen bir rahatsızlık türüdür. Genetik yatkınlıktan dolayı Uzakdoğu ülkelerinde daha fazla görülen bu rahatsızlık, Uzakdoğu ülkeleri tarafından Uykuda Ölüm olarak da adlandırılır.

Brugada Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Brugada Sendromu belirtileri genellikle görülebilen ve olağan belirtilerdir. Bu yüzden kişilerin dikkatli davranması ve test yaptırması mutlaka gereklidir. Bu belirtiler şunlardır:

  • Baş Dönmesi

    brugada sendromu 1

  • Ani bayılmalar
  • Özellikle geceleri olan nefes darlığı
  • Düzensiz kalp ritmi
  • Kalp çarpıntısı
  • Kişinin kendini baygın hissetmesi

Brugada Sendromu son derece ciddi ve tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlık türüdür. Ani ölümlere sebebiyet veriyor olması bu belirtileri gösteren kişilerin en yakın zamanda sağlık kuruluşlarına giderek muayene olması gerektiğini zorunlu kılar niteliktedir.

Brugada Sendromu Nedenleri Nelerdir?

Brugada Sendromu nedenleri kısaca şunlardır:

  • Kişinin kalbinde tespit edilmesi zor olan ve genetik aktarım sebebi ile oluşan yapısal anormallik
  • Vücutta bulunan elektrolitlerde yani elektrik sinyalleri aktarımında yardımcı olan kimyasallarda bulunan dengesizlik ve düzensizlik
  • Bazı reçeteli ağır ilaçların kullanımı
  • Kokain kullanımı
  • Bu sendrom genellikle kalıtsaldır. Aile tıbbi geçmişinde bu sendrom bulunan kişilerin dikkat etmesi gerekir.

Bu sendrom genellikle erkeklerde görülür. Ve yine bu sendrom genetik yapılarından dolayı Asyalı bireylerde diğer dünya bireylerine göre daha sık görülür.

Brugada Sendromu Tanısı Nasıl Konulur?

Brugada Sendromu tanısı yapmak için kullanılan tek yöntem EKG ölçümüdür. Sendroma sahip olduğundan şüphelenen kişilerin EKG aletleri ile detaylı kalp ritimleri ölçülür ve incelenir. Yapılan inceleme sonrası kişinin sendromu olup olmadığı anlaşılabilir. Eğer EKG testi sonucu şüphelenen kişide paterni oluşumu gözlenir ise, sendrom tanısı konulabilir.

brugada sendromu 2 1

Bazı durumlarda bu sendrom belirti göstermeden yani asemptomik şekilde kişide mevcut olabilir. Bu gibi durumlarda ise kişilere provokasyon testi yapılır.

Brugada Sendromu Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Brugada Sendorumu tedavisi tek bir yöntem ile yapılabilir. Bu yöntem ICD tedavisi yöntemidir. Bu tedavi yönteminde kişinin kalbine takılan bir cihaz ile kalp ritimlerindeki düzensizlikleri tespit ettiği zaman kalbe elektrik şokları vererek kalp ritmini düzenler. Bu cihazlar kişinin ömür boyu kullanımına uygun şekilde tasarlanmıştır.

Brugada Sendromu Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Brugada Sendromu tedavi edilmezse kişinin sonu maalesef ani ölüm olacaktır. Bu sendroma sahip kişiler için tedavi olmak zorunludur. Çünkü Brugada Sendromu sonucu ani ölümdür. Doktorlar tarafından uzun bir süre izlendikten sonra bu sendromun tedavisine hemen başlanmalıdır.