İşte Baş Ağrısına İyi Gelen 5 Yöntem:
Egzersiz yapmak
Egzersiz baş ağrısı ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilirken, egzersize bağlı baş ağrıları ciddi olabilir ve acil tıbbi müdahale gerektirebilir. İki saatten uzun süren veya görsel belirtiler içeren bir baş ağrısı yaşıyorsanız, değerlendirme için doktorunuza başvurmalısınız. Ayrıca, özellikle yorucu bir antrenmandan sonra baş ağrısı ortaya çıkarsa, herhangi bir özel ilaç almanız gerekip gerekmediğini belirlemek için doktorunuza danışmalısınız.
Migrenden muzdaripken egzersizden kaçınmak cazip gelse de, mümkün olduğunca sık dışarı çıkıp vücudunuzu hareket ettirmek en iyisidir. Fiziksel aktivitenin genel sağlığınızı iyileştirmek ve çeşitli hastalıklara yakalanma riskinizi azaltmak gibi birçok faydası vardır. Ayrıca stres seviyenizi azaltabilir ve refah duygunuzu artırabilir. Bununla birlikte, migrenli birçok kişi, migrenle ilişkili rahatsızlıktan kaçınmak için yorucu egzersizlerden kaçınma eğilimindedir. Ancak düzenli egzersiz yapmak migreni önlemeye yardımcı olabilir ve atakların sıklığını ve şiddetini azaltabilir.
Egzersiz söz konusu olduğunda, herhangi bir aktiviteye başlamadan önce uygun şekilde ısınmak önemlidir. Bu, vücudunuza doğru miktarda oksijen aldığınızdan ve susuz kalmadığınızdan emin olmak içindir. Bunun nedeni, dehidrasyonun migren için yaygın bir tetikleyici olmasıdır, bu nedenle egzersiz seansı sırasında sıvıların değiştirilmesi genel sağlığınız için çok önemlidir.
Kafein
Kafein baş ağrılarını hafifletebilir, ancak yan etkileri olduğunu anlamak önemlidir. Fiziksel bağımlılığa yol açabilir, bu da içmeyi bıraktığınızda baş ağrılarına neden olabilir. Kafein sadece doktor reçetesiyle alınabilir. Bu nedenle, baş ağrısı için herhangi bir kafein ilacı denemeden önce bir doktora danışmak önemlidir.
Kafein bir idrar söktürücüdür, yani normalden daha sık idrara çıkmanıza neden olur. Bu sizi susuz bırakabilir ve baş ağrısına katkıda bulunabilir. Aynı zamanda bir uyarıcıdır, yani kafein vücudu yüksek vitese geçirir. Aynı zamanda, kan damarlarını daraltan ve harekete hazırlanmak için dışarı iten savaş ya da kaç tepkisini de tetikler.
Araştırmacılar kafeinin migreni tetikleyebileceğinden şüpheleniyorlar. Dernek yıllardır biliniyor ve çoğu insan her gün büyük miktarda tüketiyor. Kafein migrene neden olmasa da, esneme, azalan enerji seviyeleri ve uyku hali gibi uyarıcı semptomlara katkıda bulunabilir. Sistematik bir literatür taraması, kafein ve migren arasındaki ilişkiyi inceleyen birkaç makale belirledi. Arama, Haziran 2020’ye kadar yayınlanan her türlü çalışmayı içeriyordu.
Çalışmalar, kafeinin kronik baş ağrısı durumlarının gelişimine katkıda bulunabileceğini göstermiştir. Ayrıca, kafein içeren ürünleri tüketen kronik baş ağrısı hastalarının migren geçirme olasılığı daha yüksekti. Bu nedenle kafein tüketimi azaltılmalıdır.
Farkındalık teknikleri
Farkındalık teknikleri, migren ağrısının azaltılması da dahil olmak üzere çeşitli nedenlerle faydalıdır. Bu teknikler, vücudu genellikle migren ataklarının tetikleyicisi olan stresle daha iyi başa çıkması için eğitir. Ayrıca, hastaların ağrıyla başa çıkmak için yeni yollar geliştirmelerine yardımcı olabilirler. Birçok sağlık hizmeti sağlayıcısı, migren tedavisi olarak farkındalığı uygulamalarına entegre etmeye başlıyor.
Farkındalık meditasyonunun ilk faydası ağrı yönetimidir. Beynin ağrıyı yönetmesine yardımcı olan endorfinlerin salınmasına yardımcı olur. Bu da enerji seviyelerini artırabilir. Migren ağrısını azaltmanın yanı sıra, istenmeyen yan etkileri olabilen ilaç ihtiyacını azaltmaya yardımcı olur. Ek olarak, farkındalık meditasyonu migrenin neden olduğu gerginliği gidermeye yardımcı olabilir.
Sağlık Ağı 10 çalışmanın meta analizi, farkındalık tekniklerinin uygulanmasının baş ağrısı ağrısını ve sıklığını azaltmada etkili olduğunu buldu. Çalışılan gruplar arasında, müdahale grubundaki katılımcılar ağrı yoğunluğu ve sıklığında önemli bir azalma yaşadı. Ayrıca, 8 haftalık uygulamadan sonra streste bir azalma olduğunu bildirdiler. Bu umut verici sonuca rağmen, farkındalık tekniklerinin baş ağrıları için faydalı olduğunu doğrulamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.
Primer baş ağrısı için bir dizi farmakolojik tedaviye rağmen, birçok hasta hala fonksiyonel bozukluk yaşamaktadır. Farkındalık temelli uygulamalar, hastanın rahatlamasına yardımcı olabilecek rehberli imgeleme ve nefes alma teknikleri de dahil olmak üzere son yıllarda popüler hale geldi. Üstelik bu uygulamalar evde kolayca yapılabilir ve herhangi bir özel tesis gerektirmez.
Migren tetikleyicilerinden kaçınmak
Migren baş ağrısı çekiyorsanız, bazı şeylerden kaçınmak önemlidir. Bunlar saldırılarınızı tetikleyen şeylerdir. Migren hastaları, hangi şeylerin suçlu olduğunu belirlemekte zorlanabilirler. Bu faktörler genellikle birbirinden çok farklı olmakla birlikte, bazı ortak özellikleri paylaşırlar. Bu tetikleyicilerden kaçınarak migren ataklarınızı kontrol altında tutabilir ve yaşanmasını önleyebilirsiniz.
Tekrarlayan migrenlerden kaçınmanın iyi bir yolu yaşam tarzınızı değiştirmektir. Her gece tam sekiz saat uyuduğunuzdan, dengeli beslendiğinizden ve alkol ve kafein içeren içeceklerden kaçındığınızdan emin olun. Aynı şekilde, hava kalitesi endeksinin düşük olduğu akşamları dışarı çıkmaktan kaçının. Ancak bu değişiklikler migreni tamamen önlemek için yeterli olmayabilir. Hala sık sık migren çekiyorsanız, migreninizi neyin tetiklediğini öğrenmek için bir doktora danışmak isteyebilirsiniz.
Migren tetikleyicilerinizi belirlemenin bir başka iyi yolu da ataklarınızın zamanlamasını izlemektir. Örneğin hafta sonu migren atakları yaşıyorsanız, kafein yoksunluğu ve stres bunun nedeni olabilir. Ardından, hafta sonları kafein tüketmekten kaçınmak isteyebilirsiniz. Ancak birden fazla tetikleyiciniz varsa, hepsinden aynı anda kaçınmak daha zor olacaktır.
Önleyici ilaçlar almak
Kronik baş ağrısı çekiyorsanız, gelecekteki atakları önlemek için önleyici ilaçlar almak konusunda doktorunuzla konuşmalısınız. Önleyici ilaçlara tam bir terapötik yanıt görmeniz iki ila altı ay sürebilir. Baş ağrısı tedavinizi etkileyebileceğinden, sahip olduğunuz diğer sağlık durumlarını da tartışmak önemlidir. Doktorunuz ayrıca monoterapi veya ikili tedavi önerebilir, bu da iki farklı ilacın daha düşük dozlarda alınması anlamına gelir. Bu, yüksek dozlarla ilişkili yan etki riskini azaltabilir.
Baş ağrıları için önleyici tedavinin amacı, migren ataklarının sıklığını ve şiddetini azaltmaktır. Baş ağrısı sıklığında ve şiddetinde %50’lik bir azalma iyi bir hedeftir. Bu olmazsa, farklı bir ilaç sınıfı denemek önemlidir. Şiddetli bir baş ağrınız varsa, koruyucu ilaçları da denemelisiniz.
Migren ataklarını önlemek için günlük olarak koruyucu ilaçlar alınır. Akut atakları tedavi etmek için kullanılmasalar da hastaların durumlarını daha etkili bir şekilde yönetmelerine yardımcı olabilirler. Ayrıca sağlık bakım maliyetlerini azaltabilir ve yaşam kalitesini iyileştirebilirler. Mevcut birçok farklı önleyici ilaç vardır ve seçiminizi yönlendirmek için kılavuzlar geliştirilmiştir. Hangi önleyici ilacın sizin için en iyisi olduğuna karar vermek, birlikte var olan sağlık koşullarınıza, ihtiyaçlarınıza ve yaşam tarzınıza bağlı olacaktır.