Ana Sayfa Arama
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Aziz Sancar Kimdir?

“Aziz Sancar kimdir?” sorusu

“Aziz Sancar kimdir?” sorusu arama motorlarında sık aratılanlar arasında yer almaktadır. Aziz Sancar gibi seçkin bilim insanları hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyen milyonlarca insan var. İlk çalışmaları ve keşifleri bu makalede yer almaktadır.

Aziz Sancar’ın Hayatı

Türk moleküler biyolog Aziz Sancar, 2015 Nobel Kimya Ödülü sahibidir. DNA onarımı, hücre döngüsü kontrol noktaları ve sirkadiyen saat konusunda uzmandır. Ödülü, Tomas Lindahl ve Paul L. Modrich ile birlikte DNA onarımı konusundaki araştırmalarından dolayı aldı.

Aziz Sancar, 1946 yılında Savur’da doğdu. Sekiz çocuğun yedincisiydi. Ailesi eğitimli olmamasına rağmen, eğitimi ciddiye aldı ve okulda başarılı oldu. Liseyi İstanbul’da okuduktan sonra, doktorasını yaptığı University of Texas, Dallas’ta okudu. Daha sonra Kuzey Karolina Üniversitesi Tıp Fakültesi, Chapel Hill’de tıp profesörü oldu.

aziz sancar kimdir?

Sancar’ın araştırması DNA onarımı anlayışımızı geliştirdi. Protein moleküllerinin DNA hatalarını nasıl düzelttiğini ortaya çıkardı. DNA onarımı konusundaki mekanik çalışmaları nedeniyle Nobel Kimya Ödülü’ne layık görüldü. Ayrıca bakterilerde DNA onarımına önemli katkılarda bulunur. Sarah Graham Kenan Biyokimya ve Biyofizik Profesörü olduğu Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşıyor. Aziz Sancar, bilimsel çalışmalarının yanı sıra Türkiye’de fen eğitiminin geliştirilmesinde de yer almaktadır. Aynı zamanda ülkesinin kültürü için iyi niyet elçisi olarak hareket eder.

Sancar’ın araştırma ilgi alanları DNA onarımı, DNA hasarı ve Nükleotid eksizyon onarımıdır. Hasarlı DNA’yı onarmak için çeşitli yöntemler üzerinde çalışırken, bu alanları kanser araştırmalarıyla ilişkilendiriyor. Ayrıca Ulusal Bilimler Akademisi’nin ilk Türk-Amerikalı üyesi olarak kabul edilmiştir.

Nobel Kimya Ödülü, öncü çalışmaları nedeniyle 1987 yılında Aziz Sancar’a verildi. Moleküler bilimlerdeki keşifleri, kanserojenez ve kanser tedavisi gibi disiplinler üzerinde büyük bir etkiye sahipti. Buluşları arasında bir fotoliyaz geninin klonlanması ve “Maxicell” tekniğinin keşfi yer alıyor. Araştırmaları aynı zamanda sirkadiyen ritmin ve krono-kemoterapi kavramının anlaşılmasına da yol açtı.

Aziz Sancar’ın ilk çalışmaları

Aziz Sancar’ın ilk çalışmaları, insan vücudunun fotoliyaz olarak bilinen bir protein kullanarak DNA hasarını nasıl onardığına odaklanıyor. 1970’lerin ortalarından beri bu enzimi inceliyor ve çeşitli akademilere üyelik kazandı. 2015 yılında çalışmaları için Nobel Kimya Ödülü’nü kazandı. O ve meslektaşları Tomas Lindahl ve Paul L. Modrich de kimyada Nobel Ödülü’nü aldılar.

Aziz Sancar, gençlik yıllarında Güneydoğu Türkiye’de bir köy olan Savur’da doğdu. Ailesi okuma yazma bilmiyordu ve sekiz çocuğun yedincisiydi. İstanbul Üniversitesi’ne ve daha sonra doktorasını aldığı Dallas’taki Texas Üniversitesi’ne devam etti. Halen Chapel Hill’deki Kuzey Karolina Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tıp profesörüdür.

Aziz Sancar, DNA onarımı ve sirkadiyen saati inceledi. DNA onarımı üzerine yaptığı çalışma, biyolojide çeşitli önemli keşiflere yol açmıştır. Ayrıca ultraviyole ışığın neden olduğu DNA hasarını hücrenin nasıl onardığını anlamaya da önemli katkılarda bulunmuştur. Nükleotid eksizyon onarımını keşfetti ve bu çalışma için Nobel Ödülü’ne layık görüldü.

Sonunda Sancar, North Carolina Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde profesör oldu ve çalışmaları için sayısız ödül kazandı. Aynı zamanda Ulusal Bilimler Akademisi üyesidir. Çalışmaları, bakterilerin ultraviyole ışığın neden olduğu DNA hasarını nasıl onardığına odaklanıyor. Bu takdir Sancar için özellikle önemliydi, çünkü üniversitesinde yüksek düzeyde bilim sergileyebiliyordu.

1978’de Sancar, nükleotid eksizyon onarımını inceledi. 1990’lı yıllarda DNA onarımı üzerine doçentliğini tamamlayarak biyokimya ve biyofizik alanlarında da çalışmalar yapmaya başladı. Halen Kuzey Carolina Üniversitesi’nde Sarah Graham Kenan Biyokimya ve Biyofizik Profesörüdür.

aziz sancar kimdir?

Aziz Sancar’ın keşifleri

Sancar’ın keşifleri, bilim insanlarının genlerin nasıl onarıldığını anlamalarına yardımcı oldu. DNA onarım enzimi olan fotoliyaz üzerinde çalışmış, hafif hasat edici kromoforlar bulmuş ve bu kromoforların enzimin mekanizmasında önemli olduğunu öne sürmüştür. Ayrıca insan hücrelerinde enzimin ortologlarını buldu.

1953’te DNA’nın keşfinden bu yana, bilim adamları hücrelerin hasarı nasıl onardığını daha iyi anladılar. Artık genlerin onarılması gerektiğini, yoksa hayatta kalamayacaklarını biliyorlar. Bununla birlikte, DNA doğası gereği kararlı değildir ve ultraviyole ışık veya diğer faktörlerden zarar görebilir. Sancar, protein moleküllerinin UV ışığından zarar gören DNA’yı nasıl onardığını keşfetti. Çalışmaları, kanser de dahil olmak üzere hastalıklara karşı yeni tedavilerin yolunu açtı.

1970’lerin ortalarından beri Sancar, DNA onarım enzimleri üzerinde çalışıyor. Başarıları ona birçok ödül ve prestijli akademilerde üyelikler kazandırdı. 2015 yılında Tomas Lindahl ve Paul L. Modrich ile birlikte Nobel Kimya Ödülü’nü aldı.

Sancar, 2006 yılında Bilkent Üniversitesi’nden fahri doktora aldı ve şu anda Kuzey Karolina Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Biyokimya ve Biyofizik Profesörü. Keşifleri, kanser alanında ve canlı hücrelerin incelenmesinde önemli bir etki yarattı. Önümüzdeki yıllarda bu buluşlarını klinik kullanım için Türkiye’ye getirmeyi umuyor.

Sancar deneylerini yapmakla meşgulken, bir kağıt yazacak zamanı bulamamıştı. 1982’de Kuzey Carolina Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne katıldı ve daha sonra Sarah Graham Kenan Biyokimya ve Biyofizik Profesörü oldu.

Aziz Sancar, genetik ve moleküler biyoloji okumak için Amerika Birleşik Devletleri’ne taşınmadan önce Türkiye’de tıp okudu. Daha sonra, doktorasını tamamladığı Johns Hopkins Üniversitesi’nde okumak için NATO bursu aldı. Sancar’ın araştırma ilgi alanları arasında nükleotid değişim onarımı ve bakterilerin ultraviyole ışığının neden olduğu DNA hasarını tamir ettiği mekanizma yer almaktadır. Ayrıca insanlarda daha karmaşık onarım mekanizmasını da inceledi. En iyi bilinen çalışmalarından biri, bakterilerin ultraviyole radyasyondan kurtulmasına yardımcı olan bir enzim olan fotoliyaz ile ilgilidir.

Aziz Sancar, ailesinin herhangi bir eğitiminin olmadığı Savur’da orta sınıf bir ailede büyüdü. Ancak, ebeveynleri çocukları için eğitimin önemini vurguladı. Küçük yaşta İstanbul’da 18 yaş altı milli futbol takımı seçmelerine katıldı ve İstanbul’da bir takımda forma giyen idolü Turgay Seren gibi olmayı hayal etti. Batı Almanlara karşı gol kurtaran kahramanlıkları ona “Berlin Panter” lakabını kazandırdı.

Aziz Sancar’ın kariyeri son otuz iki yıla yayılmıştır. Kariyerinin ilk yıllarında UT Dallas’ın biyoloji bölümünde çalıştı. Daha sonra Seçkin Mezun Ödülü’ne layık görüldü ve North Carolina Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Sarah Graham Kenan Biyokimya Profesörü oldu. Bu süre zarfında DNA onarımı alanında çığır açan çalışmalar yayınladı. 1996 yılında ekibi, eksizyon onarımının DNA hasarını onararak çalıştığını gösteren bir çalışma yayınladı.

Aziz Sancar’ın kariyeri, moleküler biyoloji alanındaki sayısız buluşları ve katkılarıyla öne çıkıyor. DNA hatalarını onarmaktan sorumlu genleri tanımlamanın yanı sıra, protein moleküllerinin DNA hatalarını düzeltebildiği mekanizmaları da keşfetti. Bu başarıları için Paul Modrich ve Tomas Lindahl ile birlikte Nobel Kimya Ödülü’ne layık görüldü.

Bilim hakkındaki görüşleri

Aziz Sancar bilim hakkındaki görüşlerini tartışırken özgür bir çevrenin önemini vurguladı. Eğitimin öğrencilerin fikirlerine saygı duyması ve öğretmeni sorgulamalarına izin vermesi gerektiğini söyledi. Ayrıca temel bilim deneyleri yapmanın önemini ve öğrencilerin iyi pratik becerilere sahip olmaları gerektiğini vurguladı.

Sancar doktorasını 1977’de Dallas, Texas Üniversitesi’nden aldı. DNA biyolojisine odaklanan bir biyolog. 400’den fazla makale ve üç kitap yazdı ve çalışmaları için birçok ödül aldı. Eşi Gwen Boles Sancar, Kuzey Karolina Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde biyokimya profesörüdür.

DNA, canlı hücrelerin önemli bir bileşenidir ve bir organizmanın genlerini içerir. DNA bir organizmanın yaşaması için değişemezken, tamamen kararlı değildir. Hasarlı DNA kansere yol açar. Aziz Sancar’ın DNA onarımı alanındaki doktora araştırması, bakterilerin ultraviyole radyasyona maruz kaldıktan sonra DNA’larını nasıl tamir ettiğini anlamasına yardımcı oldu. Bu keşifler, canlı hücreler hakkındaki anlayışımızı geliştirmemize yardımcı oldu.

Doktorasını tamamladıktan sonra Sancar, Amerika Birleşik Devletleri’ne taşındı. Dallas, Texas Üniversitesi’ndeki Claud S. Rupert laboratuvarına moleküler biyoloji okumak için katıldı. Orada dört yıl çalıştıktan sonra doktora derecesini aldı. moleküler biyoloji derecesi. Daha sonra Yale Üniversitesi’nde araştırma görevlisi pozisyonunu kabul etti. Ayrıca önde gelen DNA onarım laboratuvarlarında araştırma görevlisi pozisyonu için başvurdu, ancak reddedildi.

Sancar ayrıca hafif hasat kromoforlarını keşfettiği Escherichia coli’de bir fotoliyaz enzimi üzerinde çalıştı. Bu kromoforların fotoliyaz reaksiyon mekanizmasının çok önemli bileşenleri olduğunu öne sürdü. Bu keşif, bilim adamlarının ultraviyole ışığın neden olduğu DNA hasarını onarmasına izin verdi.