İngiltere’de kişilerin uyku alışkanlıkları üzerine yapılan bir araştırmanın neticesinde 50 yaşında ve kronik hastalığa sahip olmayan 8 bin kamu çalışanının uyku düzeni 25 yıl boyunca düzenli olarak takip edildi. Araştırma boyunca uzmanlar, katılımcı kamu personellerinden 4 ila 5 yılda bir ne kadar uyuduklarını bildirmelerini istedi. Çalışmanın sonuçlarına göre, günde 5 saat veya 5 saatten daha az uyuyan kişilerin kronik hastalıklara yakalanma riskinin günde en az 7 saat uyuyan kişilere göre %30 daha fazla olduğu anlaşıldı. Araştırma kapsamında, günde 5 saatten az uyuyan kişilerin 70 yaşına geldiklerinde kronik rahatsızlıklara sahip olma riski yüzde 40’a kadar çıkıyor.
Çalışma boyunca görülen kronik rahatsızlıklar içerisinde diyabet, kanser, felç, kronik böbrek hastalığı, kalp yetmezliği, KOAH, karaciğer hastalıkları, depresyon, akıl hastalıkları, parkinson ve artrit rahatsızlıklarının olduğu belirtildi.
Peki günde kaç saat uyumalıyız?
ABD merkezli Ulusal Uyku Vakfı’nın verileri doğrultusunda, sağlıklı bir hayat sürebilmek için yeni doğan bebeklerin her gün 14-17 saat, 4-11 aylık bebeklerin 12-17 saat, 1-5 yaş aralığındaki çocukların 10-14 saat ve 6-13 yaş arasındaki çocukların 9-11 saat uyuması geriyor. 14-17 yaş aralığındaki gençler içinse bu süre 8-10 saat olarak söylenirken, 18-64 arası yetişkinlerin 7-9 saat, 65 yaş ve üstü yetişkinlerinse günde ortalama 7-8 saat uyuyarak sağlıklı bir ömre sahip olabileceği belirtiliyor.