Aspirin kanın inceltilmesini sağlayan bir çeşit ağrı kesicidir. Uzmanlar krizi önlemeye yardımcı olması için aspirin önerebilirler, ancak bu herkes için faydalı olduğu anlamına gelmez.
Haberimizin detaylarında kalp krizi ve aspirin arasındaki bağlantıyı açıkladık. Kimlerin aspirin alması gerektiği ve bir kalp krizi esnasında neler olabileceği haberimizde aktarılmıştır.
ASPİRİN KALP KRİZİNİ NASIL ÖNLER?
Aspirin, kandaki trombositlerin pıhtı oluşturmasını zorlaştırarak kalp krizlerini önlemeye yardımcı olabilir. Sigara, tansiyon ve şeker hastalığı, gibi durumlar kalp krizine neden olabilir. Plaklar kolesterol, beyaz kan hücreleri ve diğer maddelerin birikmesidir. Birlikte, arterlerin duvarlarında toplanabilen mumsu bir tortu oluştururlar.Bu plakların parçaları koparsa, onlar da kan pıhtıları oluşturabilir. Bunlar arterleri tıkayabilir ve kalbe giden kan akışını azaltarak kalp krizine neden olabilir.
KALP KRİZİ SIRASINDA ASPİRİN ALMAK
Asprin kalp krizinin şiddetini azaltabilir, ancak, tek başına kalp krizini tedavi edemez. Şüpheli bir kalp krizi için aspirin almadan önce 112’yi aramak gerekir. 112 görevlisi size aspirin alıp almamanız ya da ne kadar almanız gerektiği konusunda tavsiyelerde bulunabilir.
KALP KRİZİ RİSKİNİ ARTIRAN NEDENLER
- Sigara içmek
- Yüksek tansiyon
- Yüksek kolesterol
KAÇIRILAN DOZ VE DOZ AŞIMI
Bir kişi bir dozu unutursa, hatırladığı anda almalıdır. Ancak bir sonraki dozun zamanı yaklaştıysa, kaçırılan dozu atlamak ve düzenli programa devam etmek gerekir.
ASPİRİN ALMANIN BAŞKA FAYDALARI VAR MI?
- Aspirinin kanı inceltmek ve ağrıyı hafifletmek dışında başka faydaları da olabilir.
- Örneğin, kolorektal kanser için önleyici özelliklere sahiptir.
- Kardiyovasküler hastalık riski yüksek olan kişiler ve 50–59 yaş arasındaki kişiler bu amaçla aspirin alabilirler.
- 70 yaş ve üstü kişiler için günlük düşük dozda aspirinin, ileri bir kanser türünden ölme olasılığını artırabilir.
YAN ETKİLERİ VE KOMPLİKASYONLARI NELERDİR?
Aspirinin bilinen en yaygın yan etkileri hazımsızlık, karın ağrısı ve kanamadır. Bunların dışında ise şöyle sıralanabilir:
- Gastrit
- Sindirim sistemi kanaması
- Alerjik reaksiyonlar
- Beyin kanaması
KİMLER GÜNLÜK ASPİRİN ALABİLİR?
Her gün aspirin almadan önce bir doktorla konuşmak, şu kişiler için özellikle önemli olabilir:
- Hiç aspirine karşı alerjik bir reaksiyon geçirdiniz mi?
- Astımı var
- Ciddi böbrek veya karaciğer problemleriniz varsa
- Sahip hemofili veya diğer kanama koşulları
- Kontrolsüz yüksek tansiyona sahip olmak
- 65 yaşından büyükler
Düşük günlük dozlarda aspirin, artan kanama riski olmayan 40–70 yaş arası kişiler için güvenli olabilir. Ancak bu dozlar, 70 yaşından büyükler ve kanama riski yüksek olan herkes için muhtemelen güvenli değildir.
KALP KRİZLERİNİ ÖNLEMENİN DİĞER YOLLARI
Günlük rutinlerimiz kardiyovasküler hastalık riskimizi büyük ölçüde etkileyebilir. Aspirin almanın ötesinde, kalp krizi olasılığını azaltmanın birkaç yolu vardır.
- Günlük egzersiz yapmak
- Sağlıklı beslenmek
- Ilımlı bir kiloya sahip olmak ve sürdürmek
- Sigara içmemek
- Stres yönetimi tekniklerini uygulamak
Aspirin kan sulandırıcıdır. Kandaki trombositlerin pıhtı oluşturmasını zorlaştırır. Bu, kalp krizi riskini azaltmaya yardımcı olabilir ve meydana gelen krizin şiddetini sınırlandırabilir. Apirini yalnızca doktor tavsiye ederse, şüpheli bir kalp krizi sırasında almak gerekir. Bunun içinde bir kalp krizi sırasında ilk yapılması gereken şey 112’nin aranmasıdır.
Kalp krizlerini önlemek için düzenli olarak aspirin almak bazı insanlar için risk taşır. Düşük dozda bile olsa her gün aspirin almadan önce bir uzmanla konuşmak gerekir.