Bilim insanları, “aşk hormonu” olarak adlandırılan oksitosinin insanlarda Alzheimer gibi hafıza kaybı ile bağlantılı hastalıkları tedavi edebileceğini iddia ediyor.
Bilim insanlarının uzun zamandır hayranlık duyduğu aşk hormonu, duygusal bağların güçlendirilmesi ve psikolojik refahın artırılmasında etkili rol oynuyor. Sosyal işlevlerinin ötesinde, oksitosinin artık öğrenme ve hafıza gibi bilişsel süreçler üzerindeki önemli etkisi de kabul edilmektedir. Bu bulgular, oksitosinin hafızayı güçlendirmeye yardımcı olabileceğini ve Alzheimer gibi hafıza kaybı ile ilişkili hastalıkların tedavisinde potansiyel bir rol oynayabileceğini gösteriyor.
“Hafızayı nasıl etkilediğine dair yeni bilgiler keşfedildi”
Tokyo Bilim Üniversitesi’nden araştırmacılar, dönüm noktası niteliğindeki bir çalışmada, oksitosinin hayvanlarda hafızayı nasıl etkilediğine dair yeni bilgiler keşfetti. Bu keşif, bunama gibi insan bilişsel bozukluklarının tedavisinde derin etkilere sahip olabilir. Bilim insanları oksitosin tarafından aktive edilen nöral yolları ve sinyal mekanizmalarını araştırmaya başladılar. Bahse konu araştırmalar, hormonun beyin üzerindeki etkilerinin ve iyileştirici potansiyelinin daha iyi anlaşılmasına olanak sağlıyor. Oksitosin yani “aşk hormonu” hafıza kaybı ve diğer bilişsel bozukluklar için yeni tedavi yöntemleri geliştirmeye yardımcı olabilir. (NTV)