Ana Sayfa Arama
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Aşırı Alkol Tüketmenin Zararları

Aşırı alkol tüketimi önemli

Aşırı alkol tüketimi önemli bir sağlık riskidir. Erken ölüm ve sakatlığa neden olur. Ayrıca kanserlere ve kardiyovasküler hastalıklara yol açar. Aşırı alkol tüketimi özellikle savunmasız popülasyonlar için tehlikelidir. Bu hastalıklar ve diğer personel sağlık riskleri, insanlar yetersiz kaldığında ve savunmasız durumlarda daha da kötüleşir.

aşırı alkol tüketmenin zararları

Aşırı Alkol Tüketiminin Yan Etkileri

Aşırı miktarda alkol içmenin sağlığınız üzerinde olumsuz etkileri olabilir. Alkol organlarınıza zarar verebilir, kararınızı bozabilir ve kötü kararlar vermenize neden olabilir. Ayrıca düşme ve kırıklar da yaşayabilirsiniz. Ek olarak, aşırı alkol kalbinizi ve iç organlarınızı etkileyebilir. Örneğin, çok fazla alkol içmek pankreasta şiddetli karın ağrısına neden olabilecek bir enfeksiyon olan pankreatite yol açabilir.

Aşırı alkol tüketiminin ruh sağlığınız üzerinde de olumsuz etkileri olabilir. Alkol beynin bazı bölgelerine zarar verebilir ve yargıyı bozabilir. Bu, kazalara ve kötü kararlara yol açabilir. Wernicke-Korsakoff sendromu olarak bilinen ve ciddi beyin hasarına yol açabilecek bir hastalık bile geliştirebilirsiniz. Bu durum, duygusal tepkileri kontrol eden bir beyin kimyasalı olan altta yatan tiamin eksikliğinin bir sonucudur.

Aşırı alkol tüketiminin neden olduğu kanserler
Son çalışmalara göre, alkol almak belirli kanser türlerinin riskini önemli ölçüde artırmaktadır. Alkolde bulunan etanol vücut hücrelerine zarar verir ve zamanla tüketildiğinde kansere yol açabilir. Ayrıca meme kanserine bağlı hormon seviyesini de etkileyebilir. Ayrıca, bağırsak kanserine neden olabilecek bileşiklere parçalanabilir. İçtiğiniz alkol miktarı ne kadar yüksek olursa, bu kanserlerden birini geliştirme riskiniz o kadar yüksek olur.

Kanser riski çoğu tümör tipi için, özellikle üst solunum yolu, gırtlak ve yemek borusu için artar. Ek olarak, alkol tüketimi kadınlarda meme ve yumurtalık kanseri riskini artırır. Bununla birlikte, artışlar akciğer ve prostat kanserleri için en küçüktür. Ek olarak, alkol tüketimi de artmış gastrointestinal kanser riski ile ilişkilidir.

aşırı alkol tüketmenin zararları

Kalp Hastalığı

Yakın tarihli bir çalışmada alkol tüketimi ile koroner arter hastalığı arasındaki bağlantılar incelenmiştir. Araştırmacılar, yüzde 40’ı tamamen erkek kohortları içeren 84 prospektif çalışmadan elde edilen verileri inceledi. Kalan çalışmalar hem erkekleri hem de kadınları içeriyordu. Daha düşük alkol tüketiminin, CV mortalitesi ve olay KKH için risklerin azalmasıyla ilişkili olduğunu buldular. Daha yüksek alkol tüketimi seviyeleri, her iki kalp rahatsızlığı için artan risk ile ilişkiliydi.

Alkol, kalp şeklinde değişikliklere neden olarak kan pompalama yeteneğini değiştirir. Bu, her kalp atışında tüm kalpten geçen elektrik sinyallerini bozabilir. Uyumsuzluk olarak adlandırılan kalp atışı zamanlamasında ortaya çıkan bozulmalar tehlikeli olabilir. Alkol ayrıca kalbin dokularına zarar vererek potansiyel olarak yaşamı tehdit eden aritmilere neden olabilecek yara izlerine neden olur.

aşırı alkol tüketmenin zararları

Asit Dispepsi

Alkol, yemek borusunun zarına zarar vererek mide içeriğinin yemek borusuna geri dökülme olasılığını artırır. Ayrıca mideden asit salınımını kontrol eden alt özofagus sfinkterini veya LES’İ zayıflatır. Bu da çok rahatsız edici olan mide ekşimesine katkıda bulunur. Düzenli olarak alkol alan kişilerde asit dispepsi gelişme riski daha yüksektir.

Karaciğerde alkol hasarı da meydana gelebilir. 5 Yıl boyunca günde dörtten fazla içki içerseniz, akut pankreatit geliştirme riskiniz daha yüksektir. Her iki durumda da hasar hayatı tehdit edici olabilir. Alkole bağlı pankreatit tedavisi, IV sıvıları ve elektrolit replasmanını içerir. Ağır vakalarda tüp beslemeye de ihtiyacınız olabilir. Asit dispepsi belirtileri yaşıyorsanız, mümkün olan en kısa sürede bir doktora danışmalısınız.

aşırı alkol tüketmenin zararları

Pankreatit

Alkolik pankreatit en sık görülen pankreatit türüdür. Akut veya kronik olabilir ve pankreasın skarlaşmasına neden olabilir. Pankreatitin tek nedeni alkol olmasa da, ağır içme yaygın bir risk faktörüdür. Alkolik pankreatite genellikle sindirim bozukluğu ve ekzokrin yetmezlik semptomları eşlik eder.

Alkol kötüye kullanımı, hem kronik hem de akut pankreatitli kişilerde pankreatit riskini artırır. Ağır alkol tüketimi pankreastaki toksin üretimini artırarak kronik iltihaplanmaya neden olur. Bu hoş olmayan semptomlara neden olabilir ve hayatı tehdit eden komplikasyonlara yol açabilir. Ağır vakalarda organ bile bozulabilir ve kanamaya neden olabilir.

Çeşitli çalışmalar alkolün pankreasta hasara neden olduğunu göstermiştir. Aslında, 1815 yılına dayanan ve ağır içme ile pankreatit arasındaki bağlantıyı tanımlayan raporlar var. Bununla birlikte, bu bağlamda genetik faktörler tanımlanmamıştır.

aşırı alkol tüketmenin zararları

Obezite

Aşırı Alkol kullanımı ve obezite ilişkili bozukluklardır ve bu durumların üstesinden gelmek için tedavi gereklidir. Alkolizm ve obezite tedavisi zor olsa da, birçok insan profesyonel yardım yardımı ile bağımlılıklarının üstesinden gelebilir. Alkol rehabilitasyonu ve obezite cerrahisi gibi tedavi programları, bağımlılık ve obezite zorluklarının üstesinden gelmeye yardımcı olur. Bununla birlikte, bu programlar yalnızca hasta programı değiştirmeye ve taahhüt etmeye hazır olduğunda etkilidir. Bununla birlikte, bazı insanlar için tedavi seçeneklerinin bir kombinasyonu en iyi seçenek olabilir.

Çalışmanın yazarları, hem erkeklerde hem de kadınlarda aşırı alkol kullanımı ile obezite arasında pozitif bir ilişki kurulabileceğini bulmuşlardır. Bulgular, ağır içmenin daha yüksek obezite riski ile ilişkili olduğunu göstermektedir. Sigara içmeyenlerin fazla kilolu olma riski daha düşüktür, ancak aşırı içenlerin daha büyük riskleri vardır. İçmeyenlere kıyasla, aşırı içenlerin obez olma riski yüzde 29 daha yüksekti. Bununla birlikte, günde ikiden az içki tüketenlerin ve aşırı alkol tüketiminin en yüksek çeyreğindekilerin obez olma olasılığı önemli ölçüde daha düşüktü.

aşırı alkol tüketmenin zararları

Depresyon

Alkol kullanımı ile depresyon arasındaki ilişki net değildir. Araştırmacılar, alkol kullanımı ile depresyon arasında bir ilişki olduğunu, ancak bu ilişkinin erkekler ve kadınlar arasında değiştiğini belirtmişlerdir. Alkol tüketimi ile depresyon arasındaki ilişki doğrusal görünmüyor ve aynı zamanda yaşa bağlı. Sosyal ve biyolojik faktörlerin oyunda olup olmadığını belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Aşırı alkol tüketimi ve depresyon dünyada morbidite ve mortalitenin önde gelen nedenleri arasındadır. Bu koşullar genellikle bir arada meydana gelir ve bu da muazzam sosyal ve ekonomik yüklere neden olur. Ayrıca engellilik için en yüksek risk faktörleri arasında yer alırlar. Bununla birlikte, özellikle düşük ve orta gelirli ülkelerde, her iki bozukluğun tedavisi hala sınırlıdır. Bunun nedeni, çalışmaların büyük çoğunluğunun yüksek gelirli ülkelerden gelmesidir.

aşırı alkol tüketmenin zararları

Susuzluk

Alkol içmek ciddi bir sorun gibi görünmese de, yeterince su içmiyorsanız sizi kurutabilir. Alkol, vücutta sıvı dengesini kontrol eden doğal bir hormonu inhibe ettiği için dehidrasyona neden olabilir. Aşırı Alkol vücudun daha fazla idrar üretmesine ve dehidrasyon sonuçlarına neden olur. Susuz kalırsanız konsantre olmakta zorluk çekebilir ve hareket edemiyormuş gibi hissedebilirsiniz.

Alkol, suyun yeniden emilmesinden sorumlu hormon olan ADH üretimini azaltır ve idrar üretimini artırır. Standart bir içecekteki her on miligram alkol için, bir kişi tipik olarak yaklaşık 100 ml idrar üretecektir. Buna ek olarak, aşırı alkol içmek, vücudu sıvı tüketen kusmaya neden olabilir. Dehidrasyonu önlemenin ve akşamdan kalmayı önlemenin en iyi yolu sık sık su içmektir.

aşırı alkol tüketmenin zararları

Kemik Kaybı

Alkol içmek kemik kaybına neden olur çünkü yeni kemik oluşumunu bozar. Bunun nedeni, önemli vitamin ve mineral seviyelerini düşürmesi ve önemli hormonların işlevini değiştirmesidir. Ayrıca moleküler düzeyde kemik oluşturan hücrelere de müdahale eder. Bu etkiler yaşlılarda düşme ve kırık riskinin artmasına neden olur.

Hayvan çalışmaları, alkol tüketiminin kemik oluşumunu ve emilimini bozabileceğini göstermiştir. Kemik kaybının nedenleri hala bilinmemekle birlikte, alkol tüketiminin kemik kaybına katkıda bulunduğuna inanılmaktadır. Alkol tüketiminin kemik erimesi üzerinde kemik oluşumundan daha büyük olumsuz etkisi vardır.