Sağlık Makaleleri

Antibiyotikte Çığır Açan Keşfe İmza Atıldı

Uzmanlar, çok yakın gelecekte insanlığı bekleyen en önemli tehlikelerden birinin dirençli bakteriler olduğunu söylüyor. Bu anlamda, önemli bir bilim dergisi olan Nature’de yayımlanan çalışma umut veriyor. Çalışmayla, bağırsaktaki faydalı bakterilere zarar vermeyen ve en zor bakterilere karşı etki eden bir antibiyotik molekülü keşfedildi.

Prof. Dr. Vedat Turhan, “Çığır açan bir keşfe imza atılmış oldu” dedi. Antibiyotiklere dirençli bakterilerin en sık görüldüğü yerler hastanelerdir. Bu anlamda, yoğun antibiyotik tedavilerine rağmen bazen dirençli bakterilerde tedavi işe yaramamaktadır. Fakat bu antibiyotiklerin bir diğer önemli etkisi daha var ki, o da bağırsaklarda bulunan faydalı bakterilere verdiği tahribat. Faydalı bakteriler sindirim sistemi başta olmak üzere birçok yerde önemli görevler üstlenmektedir.

“Umut veren gelişme”

Faydalı bakteriler azaldığında bireyin bağışıklık sisteminde de düşüş gerçekleşiyor. Önemli bir bilim dergisi olan Nature’de yayınlanan çalışma bu nedenle umut veriyor. Çalışmayla bağırsaktaki faydalı bakterilere zarar vermeyen ve en zor bakterilere karşı etki eden bir antibiyotik keşfedildi.

“Bilimsel bir başarı olarak görülüyor”

Medicana International İstanbul Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Vedat Turhan, konuya ilişkin açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Bu makalede lolamisin adı verilen bir antibiyotik molekülünden bahsediliyor. Bu antibiyotiğin bağırsaklarda yer alan ve hastalık yapıcı olmayan bakterileri etkilemediği ve bakteri tedavisinin olası yan etkilerinden hastaları koruduğu iddia ediliyor.

Çalışmaya göre bu antibiyotik bağırsak florası bakterilerini etkilemiyor ve doğrudan gram negatif bakterileri hedef alıyor. Artık günümüzde yeni bir antibiyotik molekül geliştirme olasılığı oldukça azaldı. Bu nedenle bilimsel bir başarı olarak görülüyor”  (Hürriyet-Buse Özel)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
İstanbul Avukat