Ana Sayfa Arama
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Anksiyete ve İştahsızlık Arasındaki İlişki: Kaygınız İştahınızı Etkiliyor Olabilir Mi?

Bir süredir iştahsızlık durumundan

Bir süredir iştahsızlık durumundan muzdaripseniz ve durum gittikçe tatsız bir hal almaya başladıysa buna sebep olan etmenleri değerlendirmekte fayda var. Öncelikle iştahsızlığın farklı nedenlere bağlı olarak gelişebileceğini ifade etmeliyiz. Bu nedenler arasında genelde fiziksel sorunlar akla gelse de iştahsızlığınızın kaynağında psikolojik bir sebep yatıyor olabilir. Örneğin yaşadığınız kaygı ve anksiyete süreçleri iştahınızı ciddi ölçüde etkileyebilir.

İştahsızlıktaki Kilit Sebep: Anksiyete

Yaşadığımız iştahsızlık uzun süreli olduğunda ve fiziksel olarak bir neden ortaya konulamadığında psikolojik sorunların etkisinden şüphe edilebilir. Başta yorgunluk, halsizlik ve dikkat eksikliği gibi çeşitli sorunlara sebep olabilen iştahsızlığın ilerlemesi ve kilo kayıplarına yol açması önemli bir durumdur.

İştahsızlık yaşamanıza yol açan nedenleri incelerken kaynağın anksiyete olabileceği hiç aklınıza gelmiş miydi? Her ne kadar birbirinden bağımsız görünse de kaygı bozukluklarının, iştah ve yeme sorunlarına yol açabildiğinden söz edebiliriz.

İştahsızlığa Neden Olabilecek Diğer Psikolojik Etmenler

İştahsızlık sebepleri ile ilgili anksiyetenin etkilerinden söz etmek gerekir. Fakat anksiyete iştah kaybının nedenleri arasında gösterilen durumlardan yalnızca biridir. Farklı psikolojik rahatsızlıklar da iştah kaybına neden olabilir. Anksiyete ve iştahsızlık arasındaki ilişkiden söz ettikten sonra bu soruna neden olabilecek bazı rahatsızlıklara yakından bakalım:

Depresyon

Depresyon iştahı etkileyebilir ve bireyin yemekle olan ilişkisini değiştirebilir. Sağlıksız beslenmeye, normalden fazla yemeye ve iştah kaybına neden olabilir. Depresyonu olan bireyler, bir zamanlar zevk aldığı aktivitelere olan ilgilerini genellikle kaybettiklerinden yemek hazırlamaya veya yemeğe karşı ilgilerinde de azalma görülebilir. Bununla beraber, depresyona bağlı anksiyete görülmesiyle de fiziksel semptomlar oluşabilir, oluşan fiziksel semptomlar yemeye karşı isteksizliğe yol açabilir.

Kısa Dönemli Stres

Stres uzun süreli olduğunda çok yönlü olumsuz sonuçları olabilir. Kısa süreli stres olgusunda ise başta kilo kaybı olmak üzere yine çeşitli sorunlar görülebilir. Yaşadığınız stresin elbette vücudunuz ve psikolojiniz üzerinde belli neticeleri olur. Ortaya çıkan bu ruh hali ve kafanızı sürekli bir şeye yoruyor olmanız iştah kaybına neden olabilir.

Nasıl Yardım Almalısınız?

Anksiyete ve iştahsızlık başta olmak üzere sorunun etkilerinin görüldüğü pek çok farklı ilişkiden söz edilebilir. Dolayısıyla iştahsızlık sanıldığı kadar basit ve geçici bir durum olmayabilir. Bunun anlaşılması ve yaşadığınız iştahsızlığın hangi boyutta geliştiğinin netleşmesi için mutlaka bir uzman desteği tavsiye edilir.

İştahsızlık nedenleri başta olmak üzere altta yatan tetikleyicilerin profesyonel destek yoluyla anlaşılması sorunun çözümü noktasında kritiktir. Anksiyete ve iştahsızlık bağlantısı başta olmak üzere bu soruna neden olduğunu düşündüğünüz etkenleri anlamak için terapi desteğine başvurabilirsiniz.

Sonuç Olarak;

İştahsızlık, geçici bir durum olabileceği gibi uzun süreli ve ciddi bir rahatsızlığa da işaret ediyor olabilir. Bu nedenle iştahsızlık sorununun kaynağını anlamak ve çözüm üretmek oldukça önemlidir.

Günümüzde iştahsızlığın yalnızca fiziksel değil, psikolojik sebeplerle de ortaya çıktığı ifade edilebilir. Başta anksiyete olmak üzere stres gibi psikolojik rahatsızlıklar iştahsızlıkla doğrudan ilgilidir. Bu anlamda uzman desteğine başvurarak yardım almak gerekir.

HiDoctor alanında uzman online psikolog kadrosu ile çalışır ve iştahsızlığın psikolojik sebepleri üzerine destek sunar. Yaşadığınız sorunun kaynağını anlamak ve çözüm bulmak için HiDoctor’ın çevrim içi terapi hizmetine başvurabilirsiniz.