Ana Sayfa Arama
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Ani İşitme Kaybı Nedir? Sebepleri Nelerdir?

Dünyada her 100.000 kişiden 10-20’sinde açıklanamayan ani işitme kaybı meydana

Dünyada her 100.000 kişiden 10-20’sinde açıklanamayan ani işitme kaybı meydana gelmekte ve bunun sebepleri araştırılmaktadır .Bu durum kulak burun boğaz hastalıkları pratiğinde acil değerlendirme ve tedavi gerektiren durumlardan biridir. Ani işitme kaybı rahatsızlığına belirti gösterilen ilk vakitlerde müdahale edilmez ise işitme kaybı kalıcı hale gelebilmektedir.

 

Ani işitme kaybı, 3 gün içinde, genellikle tek taraflı, ancak daha önce herhangi bir işitme olmaması durumunda iki taraflı da olabilen bir tıbbi rahatsızlık olarak görülmektedir.(saf ses odyometri testinde arka arkaya 3 frekansın kaybı 30 dB’den fazla olması durumu).

isitme kaybi

Ani İşitme Kaybının Sebepleri Nelerdir?

Ani işitme kaybı genellikle nedeni belirlenemeyen bir hastalık olarak tıp literatüründe yerini almıştır. Ayrıca viral enfeksiyonlar, travma, çok ciddi seslere maruz kalma, damar olayları, basınç değişiklikleri, hastaların iç kulak hastalıkları, gizli beyin sapı tümörleri (akustik nöromalar) ve bunlara ek olarak bazı sistemik hastalıklar ve kanser tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar da ani işitme kaybı rahatsızlığını tetikleyen faktörler olarak belirlenmiştir.

isitmekaybi3

Ani İşitme Kaybı Belirtileri Arasında Neler Vardır?

Ani işitme kaybı bazen hastalar tarafından tek taraflı veya iki taraflı sağırlık olarak fark edilir veya ani kulak çınlaması, vızıltı veya dolgunluk şeklinde kendini gösterebilir. Bu semptomlara baş dönmesi eşlik edebilir. Bunu fark ettiğinizde yapmanız gereken ilk ve en önemli  şey hemen en yakınınızda olan kulak burun boğaz uzmanına başvurmaktır.

 

Ani İşitme Kaybı Tanısı Nasıl Konur?

Ani işitme kaybının kesin teşhisi ancak kulak burun boğaz uzmanının kapsamlı bir kulak ve işitme muayenesi yaptıktan sonra bir işitme testi (saf ses odyometrisi) ile konulabilir. İşitme testi ile işitme kaybının boyutu ve etkilerinin sıklığı ortaya çıkarılabilir. İşitme testi sonrası ani işitme kaybı olan hastalar, metabolik damar enfeksiyonunun nedenini araştırmak için detaylı kan testi ve MRG (manyetik rezonans) tetkiki yaptırabilirler. Ancak bu taramalarda nedeni tespit etme oranı %10 civarındadır.