Ana Sayfa Arama
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Amfizem Nedir? Belirtileri ve Tedavileri Nelerdir?

Bir tür akciğer hastalığı

Bir tür akciğer hastalığı olan amfizem, solunum yetmezliğine neden olan bir hastalıktır. Çoğunlukla yoğun sigara içmenin neden olduğu bu hastalık, endüstriyel hava kirliliği veya nadiren de olsa genetik faktörlere bağlı olarak da gelişebilir. Vücuda giren taze havanın biriktiği akciğerlerin üst kısmındaki hava kesecikleri çeşitli nedenlerle hasar görebilir ve çalışmaz hale gelebilir. Yaşam kalitesini ciddi anlamda etkileyen amfizem, ilerleyen dönemlerde ölümcül sonuçlara yol açabiliyor. Bu hastalık sonucunda hasar gören hava kesecikleri elastikiyetini kaybeder. Çeşitli tekniklerle ve hastanın yaşam tarzı değiştirilerek hastalığın ilerlemesi önlenebilir.

Amfizem’in Belirtileri Nelerdir?

Amfizem belirtileri kişiden kişiye değişir. Bununla birlikte, çoğu hasta kronik öksürük ve nefes darlığı ile başvurur.

Daha sonra alveoler hiperplazi nedeniyle akciğerler şişer. Bu olduğunda göğüste şişlik meydana gelir. Göğüs şişkinliğine varil göğüs denir.

Hasta genellikle yıllardır amfizemi olduğunun farkında değildir. Zamanla, hastalığın ilk belirtileri nefes darlığı veya fiziksel aktivite sırasında öksürüktür.

Sigara içmek sadece hava keselerini değil, hava yollarını da tahriş eder. Hasarlı hava yollarındaki iltihaplanma şiddetlenir.

Sürekli kabul edilen tükürük, solunum yolu tıkanıklığı nedeniyle vücuttan atılamaz. Ağır balgam üretimi bu nedenle tanımlayıcı bir semptomdur.
Ayrıca, insanlar kanlarında yeterli oksijen olmadığı için genellikle kendilerini yorgun hissederler. Kişi

kendini sürekli yorgun hissettiğinde bir uzmana başvurmak iyi bir fikirdir.
Hipoksi, hastalığın son evrelerinde kendini göstermeye başlar. Bunun sonucunda dudaklarda ve parmak uçlarında mavi-gri morluklar görülebilir.

Bu semptomlara ek olarak kilo kaybı, hızlı kalp atışı, göğüste hırıltı, merdiven çıkarken nefes darlığı ve depresyon amfizem semptomlarından bazılarıdır.

Amfizem Hastalığının Nedenleri Nelerdir?

Çoğu hastalıkta olduğu gibi, amfizemin en yaygın nedeni sigara içmektir. Sadece sigara içenler değil, sigara dumanına maruz kalan kişilerde de amfizem gelişme olasılığı daha yüksektir.

Kirli havaya, kimyasallara veya toza sürekli maruz kalma, amfizeme katkıda bulunan bir faktördür.
Bu çevresel faktörlere ek olarak, nadiren de olsa amfizem genetik faktörlerden de kaynaklanabilir. Amfizem, genetik olarak belirlenmiş bir alfa-1 antitripsin eksikliğinden kaynaklanır.

Amfizem Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Amfizem tedavisinin farklı aşamalarının farklı iyileşme süreçleri ve süreleri vardır. Hasta sigara içiyorsa tedavinin en önemli basamağı sigarayı bırakmaktır. Daha sonra ideal kiloda olmayan hastalara beslenme tedavisi verilir. Hastalığın ilerlemesini durdurmak en önemli terapötik hedeflerden biridir.

Amfizem bronşit ise veya erken evrelerindeyse, sağlıklı yaşam tarzı değişiklikleri yeterli olabilir. Ancak ileri evrede akciğerlerin havalanması arttığında ve hasta nefes almakta zorlandığında ilaç tedavisi gerekli hale gelir. Tedavi sırasında bronkodilatör adı verilen hava yollarını genişletici ilaçlar kullanılabilir. Bronkodilatörler nefes almayı kolaylaştırır ve hastanın göğüs ağrısını azaltır. Medikal tedavinin bir diğer önemli ayağı da antiinflamatuar ilaçlardır. Enfeksiyonu azaltan bu ilaçlar iltihabı da baskılar.

AAT eksikliği olan amfizemde alfa-1-antitripsin replasmanına yönelik tedavilerin kullanımı. Bu sayede vücudun normal fonksiyonlarını yerine getirerek akciğer ve karaciğerin zarar görmesini önlemeyi amaçlar.

Hastanın genel sağlığına ve sonucuna bağlı olarak, tedavi eden hekim tarafından gerekli görülmesi halinde oksijen tedavisi, mekanik ventilasyon ve solunum rehabilitasyonu gibi tedaviler de kullanılabilir.
Tüm hastalıklarda olduğu gibi, amfizemin erken teşhisi ve düzenli olarak test edilmesi önemlidir. Bu nedenle test gecikmeden ilk belirtilerde yapılmalıdır. Sigara içiyorsanız, atmanız gereken en önemli tedavi adımları sigarayı bırakmak ve sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemektir.