Ana Sayfa Arama
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Alerji Belirtileri Nelerdir?

Alerji belirtilerinin birçok farklı

Alerji belirtilerinin birçok farklı semptomu olabilir. Bazı insanlar yiyeceklere alerjisi olurken, diğerleri güneş veya toz gibi şeylere alerjisi olacaktır. Çok yaygın olmayan alerjilerden muzdarip bazı insanlar da vardır. Bunlara gıda alerjileri ve anafilaksi dahildir. Personel sağlık olarak sizler için alerji belirtilerini derledik.

alerji belirtileri nelerdir?

Gıda Alerji Belirtileri

Gıda alerji belirtileri biraz döküntüden tam gelişmiş bir anafilaktik reaksiyona kadar değişebilir. Kendinizi bu tür reaksiyonlardan korumanın en iyi yolu, onlara neden olan yiyeceklerden kaçınmaktır.

Genellikle, bir gıda alerji belirtileri yedikten birkaç dakika ila birkaç saat sonra tespit edebilirsiniz. Yiyeceğe bağlı olarak kusma, ishal ve diğer semptomlarla da karşılaşabilirsiniz. Anafilaktik semptomlar yaşıyorsanız, enjekte edilebilir bir epinefrin taşımanız gerekir. Bu, semptomları tersine çevirecek ve normale dönmenize izin verecektir.

Anafilaktik reaksiyon, hayatı tehdit eden bir alerji belirtisidir. Bir kişinin bayılmasına veya bilincini kaybetmesine neden olabilir. Ayrıca dudakların, dilin, boğazın ve solunum yollarının şişmesine neden olabilir. Ayrıca bir epinefrin otoenjektörü taşımanız gerekecektir. Bu, kolunuza enjekte edilen ve anafilaksi semptomlarını tersine çevirmek için kullanılabilen bir enjektabldır.

Gıda alerjileri, vücudunuzdaki mast hücreleri tarafından kimyasalların salınmasından kaynaklanır. Mast hücreleri burun, boğaz, akciğerler ve sindirim sisteminde bulunur. Kimyasallar, alerjen immünoglobulin E (IgE) antikorları ile bağlandığında salınır.

Gıda alerjileri çocuklarda yaygındır. Alerjik reaksiyonun semptomları kişiden kişiye değişebilir, ancak yaygın semptomlardan bazıları burun akıntısı, kaşıntılı gözler ve ses kısıklığıdır. Gıda zorluğu, alerjik reaksiyonu test etmenin bir yoludur. Bu, her 15 ila 30 dakikada bir doktor eşliğinde az miktarda şüpheli alerjen yediğiniz zamandır.

Gıda alerji belirtilerini test etmenin bir başka yolu da kan testi yapmaktır. Bu test pahalı olabilir ve sonuç vermesi daha uzun sürebilir. Bununla birlikte, hangi yiyeceklere alerjiniz olduğu konusunda size daha iyi bir fikir verebilir.

Klasik bir gıda alerji belirtisinde, belirli gıdalardaki proteinlere karşı bağışıklık tepkisi neden olur. Reaksiyon genellikle yereldir, ancak bazı insanlar sadece çiğ balıklara karşı şiddetli bir alerji belirtisine sahip olabilir. Semptomlar genellikle hafiftir, ancak çok tehlikeli olabilirler.

Bununla birlikte, gıda intoleransı, bir kişinin sindirim sorunları yaşamasına neden olan bir durumdur. Gıda intoleransı semptomlarının ortaya çıkması, gıda alerjilerininkinden daha uzun sürer. Semptomlar mide ağrısı, kramplar, gaz, baş ağrısı ve sinirlilik içerebilir.

alerji belirtileri nelerdir?

Mevsimsel Alerji Belirtileri

Mevsimsel alerji belirtileri arasında kaşıntılı gözler, burun akıntısı ve öksürük bulunur. Mevsimsel alerjilerin belirtileri, bağışıklık sisteminin çevreye aşırı tepkisinden kaynaklanır. Bazı potansiyel tahriş edici maddeler her zaman etraftayken, diğerleri ilkbahar ve yaz aylarında daha yaygın hale gelir.

Alerjileri yönetmek önemlidir ve semptomları azaltmaya veya hatta ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir. Bununla birlikte, semptomlar şiddetliyse, onları hafifletmenin en iyi yolu bir doktora görünmektir. Doktor en iyi etki şeklini belirleyebilir ve ilaç reçete edebilir.

Hafif alerjiler için reçetesiz satılan bir antihistaminin hile yapması muhtemeldir. Bununla birlikte, daha şiddetli alerjiler için daha güçlü ilaçlara ihtiyacınız olabilir.

Mevsimsel alerjiler için en iyi tedavi, öncelikle alerjenlerden kaçınmaktır. Bunu yapmanın birçok yolu var. Örneğin, bir eşarp veya saran bir çift güneş gözlüğü takmak, gözlerinize polen girmesini önlemenin iyi bir yoludur. Ayrıca ilkbahar ve yaz aylarında pencerelerinizi kapalı tutmak, soluduğunuz polen parçacıklarının sayısını azaltabilir.

Mevsimsel alerjilerle savaşmanın bir başka yolu da burun bariyer kremi kullanmaktır. Tıkanıklığı hafifletmek için tuzlu suyla durulama da kullanabilirsiniz. Nemlendirici kullanmak başka bir yardımcı ipucudur.

Piyasada birçok alerji ilacı da bulunmaktadır. Bunlara reçetesiz ve reçeteli ilaçlar dahildir. Mevsimsel alerjiniz olduğundan şüpheleniyorsanız, durumunuz için en iyi tedaviyi almak için doktorunuzdan randevu alın. Ayrıca, durumunuz için hangi ilaç türlerinin en uygun olduğu konusunda size tavsiyelerde bulunabilirler.

Durumunuzu belirlemek için yapabileceğiniz birçok test vardır. Deri prick testi veya kan testi düşünebilirsiniz. Cilt prick testi, cildinize seyreltilmiş alerjen uygulamanızı gerektiren basit bir testtir. Yükseltilmiş bir yumru olup olmadığını görmek yaklaşık 15 dakika sürer. Kan testi daha kapsamlı bir testtir. Test, belirli proteinlere ve diğer maddelere alerjiniz olup olmadığını belirleyebilir.

Mevsimsel alerji belirtileri olup olmadığını öğrenmenin bir başka yolu da yerel polen sayınızı kontrol etmektir. Bunu Ulusal Alerji Bürosu’nun web sitesinde yapabilirsiniz.

alerji belirtileri nelerdir?

Anafilaksi

Genellikle alerjik şok olarak adlandırılan anafilaksi, acil tıbbi müdahale gerektiren çok ciddi bir durumdur. Çoğu durumda, reaksiyon ölümcül olabilir. Semptomlar ciltte şişlik, karın ağrısı ve hızlı kalp atış hızını içerir. Reaksiyonun ciddiyetine bağlı olarak, bir kişinin epinefrin, oksijen veya intravenöz sıvılarla tedavi edilmesi gerekebilir.

Ağır vakalarda, solunum yardımı sağlamak için bir trakeostomi gerekebilir. Akciğer hastalığı veya kronik akciğer rahatsızlığı olan kişiler ciddi bir anafilaktik reaksiyon riski altındadır. Semptomlar, alerjene ilk maruz kaldıktan birkaç dakika veya saat sonra ortaya çıkabilir.

Şiddetli anafilaksi yaşlı yetişkinlerde, çocuklarda ve astımı olan kişilerde daha sık görülür. Başka koşulları olan kişiler de risk altında olabilir. Kardiyovasküler hastalığı olan veya 40 yaşından büyük kişiler de daha yüksek risk altındadır. Diğer tıbbi durumları olan kişiler tedaviyi zorlaştırabilir.

Bir kişinin ciddi alerji belirtileri varsa, bir alerji uzmanına görünmelidir. Bir alerji uzmanı tetikleyiciyi belirleyebilir ve gelecekteki sorunları önlemenin yollarını önerebilir. Ayrıca immünoterapi önerebilir. Bu, vücudun bir alerjene tepkisini engellemeyi amaçlayan bir ilaç kullanan bir tedavi türüdür.

Anafilaktik reaksiyonları olan kişiler hızlı nefes alma, düşük tansiyon ve baş dönmesi yaşayabilir. Ayrıca kusma veya ishal yaşayabilirler. Anafilaksisi olan bazı kişilerde, hava yolunu tıkayabilen cildin şişmesi olan anjiyoödem olabilir. Bazı kişilerde karın krampları veya hırıltı da vardır.

Şiddetli anafilaksisi olan kişilerde semptomların tekrarlama riski yüksektir. İlk semptomların düzeldiği bifazik bir anafilaktik reaksiyona sahip olabilirler, ancak reaksiyon birkaç saat veya gün içinde tekrar eder. Bifazik reaksiyon yaşayan kişilerin aynı yıl içinde başka bir şiddetli reaksiyon yaşama şansı yüzde 20’dir.

Bir kişinin anafilaksi öyküsü varsa, başka bir reaksiyon riski daha yüksektir. Kişi her zaman yanında bir epinefrin otoenjektörü (EpiPen (r)) veya başka bir adrenalin otoenjektörü taşımalıdır. Ayrıca bakıcıları uyarmak için tıbbi kimlik bileziği takmalıdırlar.

alerji belirtileri nelerdir?

Göz Alerji Belirtileri

Göz alerjilerinin belirtileri rahatsız edici olabilir, ancak tehlikeli değildir. Bununla birlikte, göz alerjiniz varsa ve ağrı veya görme sorunları yaşıyorsanız, bir göz doktorundan yardım almak en iyisidir.

Göz alerjilerini tedavi etmenin ilk adımı semptomların ortaya çıkmasını önlemektir. Bu, klimayı klimalı tutmak ve hava temizleyicileri kullanmak anlamına gelir. Alerjenlere maruz kalmayı önlemek için güneş gözlüğü de takmalısınız.

Antihistaminikler veya göz damlaları alarak göz alerjilerini de giderebilirsiniz. Alternatif olarak, alerji aşısı yaptırmak için göz doktorunuzu ziyaret edebilirsiniz. Bu size alerjenlerden uzun süreli koruma sağlayacaktır.

Göz alerjilerine aşırı aktif bir bağışıklık sistemi neden olur. Bir alerjenle temas ettiğinizde vücudunuz histamin adı verilen ve şişmeye ve iltihaplanmaya neden olan bir kimyasal salgılar.

Göz alerjilerine bir dizi başka koşul da neden olabilir. Çocuğunuzun göz alerjisi olabileceğini düşünüyorsanız, hemen test yaptırmanız önemlidir. Doktorunuz nedenini belirleyebilir ve uygun tedaviyi reçete edebilir.

Göz alerjilerine tipik olarak polen neden olur. Bununla birlikte, küfler, toz akarları veya diğer ev alerjenlerinden de kaynaklanabilirler. Alerjenler mevcut olduğunda, yüzü ve diğer yüzeyleri temizlemek önemlidir.

Dış mekan alerjenlerine maruz kalmanızı azaltmak için etrafı saran güneş gözlüğü takmayı da deneyebilirsiniz. Küf oluşumunu azaltmak için nem gidericiler de kullanabilirsiniz. Ayrıca gözlerinize dokunmaktan veya parmaklarınızla ovalamaktan kaçınmalısınız.

Şiddetli göz alerjileri yaşarsanız veya semptomlarınız birkaç hafta sonra geçmezse bir göz doktorunu da ziyaret edebilirsiniz. Doktorunuz daha kalıcı semptomlar için daha güçlü ilaçlar reçete edebilir.

Ek olarak, doktorunuz alerji belirtilerinizi iyileştirmek için alerji çekimleri veya immünoterapi önerebilir. Aşıların vücudunuza alerjenlere alışması için zaman vermesi birkaç ay sürebilir. Bu tedavinin alerji belirtisi olan kişilere yardımcı olduğu kanıtlanmıştır.

Göz alerji belirtilerini hafifletmek için reçetesiz satılan (OTC) ilaçları da deneyebilirsiniz. Bununla birlikte, bazı reçetesiz ilaçlar uykulu veya baş dönmesine neden olabilir. Dekonjestanlardan da kaçınmalısınız çünkü bunlar gözlerinizi kurutabilir.