Ana Sayfa Arama
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

AKDENİZ ANEMİSİ (TALASEMİ) NEDİR?

Bu haberin fotoğrafı yok

Akdeniz Anemisi (Talasemi) Nedenleri Nelerdir?

Akdeniz anemisi (talasemi), eritrositlerde oksijen taşımakla görevli olan hemoglobin maddesindeki bozukluktan kaynaklanmaktadır. Hemoglobindeki bozukluk nedeniyle kandaki oksijen taşıma miktarı düşmektedir. Bu da doku ve organların yeterli oksijeni alamamasına neden olmaktadır.

Hastalığa neden olan faktör genetiktir. Taleseminin ortaya çıkması için ebeveynlerin ikisinin de taşıyıcı olması gerekmektedir. Anne ve babanın, ikisinin birden taşıyıcı olduğu durumlarda çocukların %25 hasta, %50 taşıyıcı, %25 sağlıklı olma ihtimali bulunmaktadır. Bu noktada ebeveynlerin sağlık taramasından geçmesi oldukça önem taşımaktadır. Eğer iki ebeveynde de taşıyıcılık söz konusu ise gerekli önlemler alınarak, bebeğin sağlıklı doğması sağlanabilmektedir.

Akdeniz Anemisinin Türleri

Talesemi, temelde 4 tür olarak ele alınmaktadır:

  • Talasemi Majör: Hastalığın en ağır seyreden türüdür. Ağır kansızlık du
    rumu görülmektedir. Bununla birlikte sarılık, dalak büyümesi, halsizlik, düşük bağışıklık sistemi, büyüme geriliği, kemiklerle ilgili anomali görülebilmektedir. Bu kişiler, hayatları boyunca kan nakline ve vücutta biriken demiri atacak ilaçlara ihtiyaç duyarlar. Hastalığın kesin tedavisi ise kemik iliği naklidr.
  • Talasemi Intermedia: Bu tür, hastalıkta ara form olarak görülmektedir. Ortada derecede kansızlık görülür. Genel olarak kan nakline ihtiyaç duyulmaz.AKDENİZ ANEMİSİ (TALASEMİ) NEDİR?
  • Talasemi Minör (Taşıyıcılık): Kişiler bu hastalığa neden olan geni taşımaktadır. Ancak genel olarak sağlıklıdırlar. Taşıyıcı oldukları için, genetik olarak hastalığı aktarmaktadırlar ve çocuk sahibi olacaklarsa, doğacak çocuklar için risk teşkil etmektedir. Bazı durumlarda, taşıyıcı kişilerde hafif derecede kansızlık görülebilir.

 

  • Talasemi Minima: Bu tür, talasemi minör ile benzerlik göstermektedir. Ancak, taşıyıcı tanısı koymak zor olabilmektedir.

 

Talesemi tedavi, hastalığın türü ve şiddetine göre değişim gösterebilir. Bu tedaviler, kan nakli, demir şalazyonu, kök hücre nakli şeklindedir.