Avrupa ülkeleri, bulaşıcılık oranı yüksek olan boğmaca vakalarıyla mücadele ediyor. Ulusal Halk Sağlığı Örgütü’nün (EODY) yayınladığı verilere göre, ‘100 günlük öksürük’ olarak tanımlanan hastalık son 3 ayda iki ölüm ve 54 vakayla sonuçlandı.
Boğmaca vakalarında yaşanan artış endişe verici seviyeye ulaşmış durumda. Bu sene şu ana kadar 54 boğmaca vakasının kaydedildiği ve bunların 32’sinin çocuklarda ve gençlerde, 11’inin ise bir yaşın altındaki bebeklerde görüldüğü bildirildi. Altta yatan sağlık sorunları olan bir yetişkin ve yeni doğmuş bir bebek enfeksiyona yenik düşerek hayatını kaybetti.
BOĞMACA ÖKSÜRÜK NEDİR? BELİRTİLERİ NELERDİR?
Boğmaca, akciğerleri ve solunum kanallarını etkileyen, bazı durumlarda ciddi komplikasyonlara yol açabilen süper bulaşıcı bir bakteriyel enfeksiyondur. Hamile annelerin ve bebeklerin, çocukların da buna karşı aşılanmasını uzmanlarca öneriliyor. Boğmacanın ilk belirtileri soğuk algınlığıyla karıştırılıyor, ardından hastaları soluk ve kızarmış bırakabilecek öksürük nöbetlerine dönüşüyor. Öksürükler arasında nefes almak için nefes alırken “boğmaca” sesi çıkarabilirler, dolayısıyla boğmaca öksürüğü adı da buradan gelmektedir.
Bazıları birkaç hafta veya ay boyunca öksürükle savaşabilir. The Sun’ın aktardığı habere göre, Yunanistan’da artan boğmaca vakalarına yanıt olarak Sağlık Bakanı Eirini Agapidaki, insanları hastalığa karşı aşı olmaya davet etti. Diğer Avrupa ülkelerinde de ölüm vakaları bildirildi. Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi’ne (ECDC) göre bu vakaların neredeyse tamamı üç aydan küçük bebeklerde görülmekte. Birleşik Krallık’ta vakalar 2024’te normalin çok üstünde seyrediyor. Bu zamana kadar 2.000’den fazla vaka kaydedildi ve bu sayı sadece 2023’ün iki katı.
KÜÇÜK BEBEKLER VE KÜÇÜK ÇOCUKLAR ETKİLENDİ
EDC, yakın tarihli bir Bulaşıcı Hastalık Tehditleri Raporu’nda Hırvatistan’dan Norveç’e, Hollanda’ya ve İspanya’ya kadar uzanan boğmaca vaka sayılarının arttığına vurgu yaptı.
ECDC raporunda; “Boğmaca (boğmaca öksürüğü olarak da bilinir), yüksek aşılama kapsamına sahip bir programın varlığında bile dünya çapında endemik bir hastalıktır ve hastalık her üç ila beş yılda bir yayılmaktadır. Mevcut artış, potansiyel olarak Kovid-19 salgını sırasında dolaşımın azalması ve belirli gruplarda aşı alımının idealin altında olmasıyla bağlantılı. Tam aşı olamayacak kadar küçük olan bebekler ve küçük çocuklar da etkilendi ve bunların arasında çok sayıda ölüm de var.” ifadelerini kullandı.
Bu sene Çekya, son 60 yılın en büyüğü olan rekor sayıda vakayı bildirdi. Ocak ve Mart 2024 arasında 1 ölüm dahil 3.101 boğmaca vakası rapor edildi. Öte yandan Hırvatistan, bu sene Ocak 2023’ten 15 Mart’a kadar 6.261 boğmaca vakası bildirdi. Bu yıl mart ayına kadar Danimarka’da 822, Norveç’te 707 ve Hollanda’da 1.749 boğmaca vakası kaydedildi. İspanya ise, bu yılın Mart ayı itibarıyla 5.242 vaka bildirildi. Sağlık yetkilileri geçtiğimiz ay İngiltere’de boğmaca enfeksiyonlarındaki artış hakkında endişelerini dile getirmişti. 4 Nisan verileri, yalnızca ocak ayında 555, Şubat ayında ise 913 vakanın doğrulandığını gösteriyor.
İngiltere’deki çocuklarda aşı oranları düştüğü için ebeveynlerden çocuklarının korunup korunmadığını kontrol etmeleri talep edildi. Boğmaca koruması, bebekler sekiz, 12 ve 16 haftalıkken altısı bir arada aşı kapsamındadır. Altısı bir arada aşılarını tamamlayan iki yaşındaki çocukların sayısı, Mart 2014’teki yüzde 96,3’e kıyasla Eylül 2023 itibarıyla yüzde 92,9’du. Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Ajansı ayrıca bebeklerinin doğumda korunması için anne adaylarına aşı yaptırmalarını hatırlattı.
UKHSA danışmanı epidemiyolog Dr Gayatri Amirthalingam şu açıklamayı kaydetti;”Boğmaca her yaştan insanı etkileyebilir, ancak çok küçük bebekler için özellikle ciddi olabilir. Hamile kadınların aşılanması, bebeklerin doğumdan kendi aşılarını alana kadar korunmasında oldukça etkilidir. Ebeveynler ayrıca aşılarını doğru zamanda almalarını sağlayarak veya herhangi bir aşıyı kaçırmışlarsa mümkün olan en kısa sürede telafi ederek çocuklarının korunmasına yardımcı olabilirler. Emin değilseniz lütfen çocuğunuzun kırmızı kitabına bakın veya doktorunuzun muayenehanesiyle iletişime geçin.” (Mynet)