Sağlık Turizminin son yıllarda ekonomide sürdürülebilirlik kalkınmasını destekleyerek rekabet gücünü artıracak bir sektörün de ortaya çıkmasına neden oluyor.
TÜİK verilerine göre son 10 aylık dönemde Türkiye’ye tedavi amaçlı gelen turistlerin sayısı 370 bin 335. Bu turizmden elde edilen gelir ise 704 milyon 261 bin dolar. Sağlık Bakanlığı ise bu incelemenin sınır kapılarında anket yoluyla yapıldığını fakat hastanelerdeki hasta sayısının tamamını göstermediğini belirtiyor.
TÜRKİYE’DE EN ÇOK TERCİH EDİLEN BRANŞLAR
Sağlık sektöründe Türkiye’de harcama başına yaklaşık olarak 1900 Dolar kaydedilirken, gerçekte bu rakamın 10 bin dolarları bulduğu tahmin ediliyor. Türkiye’ye gelen turistlerin en çok rağbet ettiği branşlar ise estetik/saç ekimi, kalp cerrahisi, ortopedi, onkoloji ve tüp bebek tedavisi.
Türkiye’ye yakın olan ülkelerdeki yaşlı nüfus göz önünde bulundurulduğunda yaşlı bakım hizmetleri ve termal/esenlik turizmi gibi branşlar gelecek yıllarda daha fazla talep edilecek. Sağlık Bakanlığı ise bu branşlara yönelik çalışmalara daha fazla ağırlık veriyor.
Türkiye’de sağlık konusunda hizmet veren kurumların hizmet sunum altyapısının ve pazarlama kapasitelerinin geliştirilmesi küresel piyasa da Türkiye’nin aldığı payın daha fazla artması ve mevcut desteklerin tekrardan gözden geçirilmesine yönelik çalışmalarda yine tüm hızıyla devam ediyor.
Sağlık turizmi, spor turizmi, ekoturizm, wellness gibi yüksek potansiyelli alanlarda daha kişiselleştirilmiş ve geliştirilmiş modeller oluşturulması ve bu şekilde daha fazla sağlık turist çekilerek ve gelir elde edilmesi öngörülüyor.