Ana Sayfa Arama
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Tüp Bebek Fiyatları Neye Göre Belirlenir?

Prof.Dr. Bülent TIRAŞ tüp

Prof.Dr. Bülent TIRAŞ tüp bebek fiyatları neye göre belirlenir konusunda bilgi verdi.

Tüp bebek tedavisi günümüzde doğal yolla bebek sahibi olamayan çiftlere yardımcı olan tekniklerin başında gelmektedir. Diğer yardımcı üreme tekniklerinin yetersiz olduğu durumlarda tüp bebek tedavisi ile başarı elde edilebilmektedir.

 

Tüp bebek tedavisi başarı oranı yüksek bir tedavi olmakla birlikte tedavinin fiyatlarının kişiden kişiye değişmesi çiftlerin aklını karıştırabilmektedir. Tüp bebek tedavisi fiyatları, tedavide kullanılan yöntemlerden tedavi görülen kliniğe kadar pek çok faktörden etkilenmektedir. Bu nedenle tedavi ücretleri konusunda kesin bilgi sahibi olmak için yapabileceğiniz tek şey, güvendiğiniz bir tüp bebek merkezine danışmak olacaktır.

Tüp bebek tedavisi fiyatlarının neye göre belirlendiğini merak ediyorsanız, fiyatlar üzerinde etkili olan faktörlere aşağıda göz atabilirsiniz.

 

Tüp Bebek Fiyatları Neye Göre Değişir?

Tüp bebek tedavisi fiyatları, ihtiyaç duyulan ek tedavilere, ilaç dozlarına ve ek tetkiklere kadar pek çok faktöre bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Tüp bebek fiyatlarını etkileyen faktörlerden bazıları şunlardır:

  • İlaçlar ve dozları
  • Fallop tüpüyle ilgili sorunlarda ya da çikolata kistinde uygulanan tedaviler
  • Mikroenjeksiyon ve IMSI gibi spermlerle ilgili yöntemler
  • Embriyo dondurma
  • Ek tetkikler (Ultrason, kan testi gibi)
  • Döngü sayısı

Tüp bebek tedavisi fiyatlarında fark yaratan en önemli faktörlerden bazılarını ve bunların gerekli olduğu durumları aşağıda okuyabilirsiniz.

 

İlaçlar

Tüp bebek tedavisinin farklı aşamalarında farklı ilaçlar kullanılması gerekmektedir. İlaçların fiyatları tedavi ücretine dahil olmadığı için kullanacağınız ilaçlar ve dozları, tedavi için ödeyeceğiniz ücret üzerinde etkili olacaktır.

Tüp bebek tedavisinde ilaç kullanımı öncelikle doğal adet döngüsüne müdahale edilmesi için gereklidir. Normalde bir adet döngüsü içerisinde bir yumurta üretilirken tüp bebek tedavisi sırasında yumurtalıkların birden fazla yumurta bırakması sağlanarak döllenme ve kaliteli embriyo elde etme şansının arttırılması hedeflenir.

Tüp bebek tedavisinde yumurtalıkların uyarılması dışında çatlatma iğnesi adı verilen hCG enjeksiyonu da uygulanmaktadır. Çatlatma iğnesi, yumurtalar toplanmadan önce uygulanmakta ve yumurtaların olgunlaşmasına yardımcı olmaktadır.

 

Ameliyatlar ve Cerrahi Prosedürler

Doktorunuz, bebek sahibi olmanız için tüp bebek tedavisini uygun gördüyse ancak rahminiz ve fallop tüplerinizle ilgili başka sorunlarınız varsa bunlara yönelik ek tedaviler yapılması gerekebilir. Ek tedaviler ve prosedürler tüp bebek tedavisine dahil olmadığı için bunların gerekli görülmesi halinde ek ücret ödemeniz gerekecek ve tedavi masraflarınız artacaktır.

Kısırlığa neden olan sorunları incelemek ve doğurganlığı arttırmak için gerçekleştirilen çeşitli prosedürler bulunmaktadır. Bunlardan bazıları şu şekildedir:

Fallop tüpü ameliyatı

Tüpleriniz tıkalı ya da hasarlıysa bu sorunları ortadan kaldırmak için ameliyat yapılması gerekebilir. Ameliyatla tüplerdeki skar dokular ortadan kaldırılabilir. Ameliyat bazen hastaların doğal yollarla gebe kalmalarına yardımcı olmak için yapılırken bazense tüplerde sıvı birikmesi nedeniyle tüp bebekte gebelik şansının azalabilmesi nedeniyle de yapılabilmektedir.

 

Çikolata kist, miyom ve PKOS ameliyatları

Çikolata kist, rahme ait dokunun rahim dışında bir yerde büyümesiyle meydana gelmektedir. Çikolata kisti tedavisinde genelde içi sıvı dolu keseleri (kist) yok etmek için laparoskopik ameliyat kullanılabilmektedir.

Laparoskopik cerrahi ile rahimdeki küçük oluşumlar olan miyomların ortadan kaldırılması da mümkün olabilmektedir.

Polikistik over sendromu (PKOS) durumunda ise laparoskopik ovaryan drilling kullanılabilmektedir. Bu prosedür genelde yumurtlama ilaçlarının işe yaramaması durumunda tercih edilmektedir.

Çikolata kisti, miyomlar ve PKOS ile yaşanan sorunlar tüp bebek tedavisi için engel teşkil edecekse önce bu sorunlar tedavi edilmeli ve sonrasında ise tüp bebek tedavisine geçilmelidir.

 

Sperm Seçim Yöntemleri

Tüp bebek tedavisinde döllenme açısından sperm kalitesi önemli olduğu için spermlerin döllenme bakımından uygun olmaması durumunda bazı yöntemlere başvurmak gerekebilir. Tüp bebek tedavisinde sperm seçim yöntemlerinden yararlanmak tedaviye dahil olmadığı için bu yöntemlere başvurulması halinde ek ücret ödemeniz gerekecek ve tüp bebek için yaptığınız masraflarda doğal olarak artış olacaktır.

Sperm seçiminde kullanılan yöntemler genel olarak şunlardır:

Mikroenjeksiyon (ICSI)

Erkek kaynaklı kısırlıklarda tercih edilen yöntemlerden biri olan mikroenjeksiyon, tüp bebek tedavisinde yumurtaların döllenmesinde kullanılmak üzere gerçekleştirilir. Bu prosedürde tek bir sperm alınarak yumurtaya ince bir iğne yardımıyla enjekte edilir. Yumurta döllendikten sonra tüp bebek tedavisine kaldığı yerden devam edilir.

IMSI (Yüksek Mikroskopik Büyütmeyle Seçilmiş Sperm Mikroenjeksiyonu)

IMSI adı verilen prosedürde erkekten alınan sperm örnekleri mikroskop altında incelenerek şekilleri değerlendirilir. IMSI genelde geçmişte embriyo sorunları yaşanması, mikroenjeksiyonun başarısız olması ya da şekli normal olmayan spermlerin çok sayıda olması durumunda tercih edilir.

 

Embriyo Dondurma

Tüp bebek tedavisi sırasında birden fazla kaliteli ve sağlıklı embriyo elde edilmesi durumunda embriyolar isteğe bağlı olarak dondurularak saklanabilmektedir. Dondurulan embriyolar, ileride bir tedavi döngüsünde kullanılmak üzere saklanmakta ve kullanılacağı zaman çözdürülmektedir. Bu prosedür tüp bebek tedavisine dahil olmadığı için embriyo dondurma için ayrıca bir ücret ödemeniz gerekecektir.

Ek Tetkikler

Tüp bebek tedavisinde gerekli görülmesi halinde ek kan testleri ve ultrason yapılması gerekebilmektedir. Bunların bir kısmı tedavi ücretlerine dahilken bazıları ise olmayabilir.

Bazı durumlarda çiftlerin genetik test yaptırmaları da istenebilmektedir. Genetik testler, embriyolarda bir sorun olup olmadığını tespit etmek amacıyla yapılmaktadır. Kadında ve/veya erkekte kromozom bozuklukları ya da genetik hastalıklar olması halinde bu testlerin yapılması ayrı bir öneme sahiptir.

 

Döngü Sayısı

Tüp bebek tedavisi bazen ilk seferde başarılı olmayabilmekte ve birden fazla döngü gerekebilmektedir. Başarısız döngü sonucu tekrar tedavi görmek isterseniz, tedavi için tekrar ücret ödemeniz gerektiği için tedavi masraflarınız artmış olacaktır.

Özet Olarak

Tüp bebek tedavisi, doğal yollarla bebek sahibi olamayan çiftlerin bebek sahibi olmalarına yardımcı olan bir tedavi yöntemidir. Bu yöntem çeşitli aşamalardan oluşup her çiftin ihtiyacı farklılık göstermekte ve tüp bebek fiyatını etkileyen pek çok faktör bulunmaktadır. Tedavi masrafınızın ne kadar olacağını öğrenmek için güvendiğiniz bir tüp bebek merkezine giderek konu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.