Ana Sayfa Arama
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Sağlık Bakanlığı’ndan Sağlıklı Beslenme Önerileri

Sağlık Bakanlığı, Kurban Bayramı

Sağlık Bakanlığı, Kurban Bayramı sebebiyle sağlıklı beslenme önerileri yayınladı. Bakanlık, vatandaşların kurban etini 24 saat bekletmesini ve sonra yemesini tavsiye etti. Ayrıca et tüketiminin C vitamininince zengin sebze, salata gibi besinlerle yapılması önerildi.

Kurban Bayramı döneminde sağlıklı beslenmenin temel prensiplerine, yiyecek seçimine, porsiyon kontrolüne ve besin gruplarının dengeli dağılımına özen gösterilmesi gerekiyor. Özellikle risk grupları dediğimiz kalp-damar, diyabet, hipertansiyon ve böbrek gibi kronik hastalığı olan kişilerin kendilerine daha fazla dikkate etmesi öneriliyor.

Sağlıklı Beslenme ve Et Tüketimi

Vatandaşlara haftada 2,5-3 porsiyon kırmızı veya beyaz et tüketilmesi  tavsiye ediliyor. Bundan yola çıkılınca günlük  5-6 adet ızgara köfte, bir el ayasından biraz fazla et veya bir büyük pirzola günlük tüketimi oluşturuyor.

Kırmızı et, barındırdığı hayvansal proteinin yanı sıra demir, çinko, fosfor, magnezyum mineralleri ile B12, B6, B1 ve A vitaminlerini nedeniyle çok önemli bir besin kaynağı. Yağlı etlerin kolestrol yoğunlu ise dikkat edilmesi gereken bir diğer husus.

Etleri Diğer Gıdalarla Birlikte Tüketmeli

Kurban Bayramı’nda etin dinlendirilmeden tüketilmesi kişilerde midede şişkinlik, hazımsızlık gibi sıkıntılara neden oluyor. Bu nedenle uzmanlar etlerin dinlendirilmesini tavsiye ediyor. Bayram sabahı kahvaltı öğününün atlanmaması bir diğer önemli nokta.  Kurban etlerinin mutlaka sebzelerle pişirilmesi veya C vitaminince zengin sebze, salata, meyve, meyve suyu gibi besinlerle tüketilmesi vatandaşlara öneriliyor.

Kurban Eti Saklama Koşulları

Kurban etleri birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşeti veya yağlı kağıda sarılarak buzlukta veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Buzlukta -2 derecede birkaç hafta, -18 derecede derin dondurucuda ise 3-4 ay süreyle etler saklanabilmektedir.

Hastalıklara Dikkat

Kurban Bayramı nedeniyle hayvanlarla çıplak elle temas edilmesi ve tam pişmemiş et tüketimi, hayvanlardan insanlara bulaşan bazı zoonotik hastalıklara maruz kalma riskini artırıyor.

Zoonotik hastalıkların başında kist hidatik, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), şarbon ve bruselloz bulunuyor.

Kurbanların İç Organları Hakkında Önemli Uyarılar

Kist hidatik hastalığı insanlarda karaciğer, akciğer, dalak, beyin gibi iç organlarında kistler oluşturarak ölüme sebep olabiliyor. Bu organların köpek gibi hayvanlara yedirilmesi insanlara bulaşı riskini arttırıyor. Bu nedenle vatandaşların belediyelerin belirlediği kurban kesim yerlerinde ya da mezbahalarda kurbanlarını kestirilmesi ve kurbanlık hayvanın kesinlikle veteriner hekim kontrolünden geçmiş sağlıklı hayvan olduğuna dikkat edilmesi öneriliyor.  Kesim işleminin hijyenik yerlerde ve ehil insanlar tarafından yapılması, kesim sonrası hayvanların hastalıklı organlarının ve kan, mide, bağırsak içeriği gibi atıkların gelişigüzel ortalığa atılmaması toplum sağlığı açısından önemli bir husus olarak belirtiliyor.

KKKA Riski

Kurban Bayramı döneminde KKKA hastalığında artış gözlemleniyor. Hayvanlarda belirti göstermeden seyreden hastalığa karşı vatandaşların dikkatli olması, çıplak el ile sıvı temasından kaçınması gerekiyor.

Sağlık Bakanlığı: Şarbon riski varsa dikkatli olunmalı

Sığır, koyun, keçi, deve gibi ot yiyen hayvanlardan insanlara bulaşan şarbon hastalığından korunmak için şüphelenilen veya şarbondan ölen hayvanlar asla kesilmemelidir. Bu hayvanların derileri yüzülmemeli ve etleri tüketilmemeli. Derhal yetkililere haber verilmelidir.

Kurbanlık hayvanın veteriner hekim kontrolünden geçmiş sağlıklı hayvan olduğuna dikkat edilmeli.”

Son dakika personel sağlık ve gündem haberlerini Sağlık Ağı’nda takip edebilirsiniz.