Ana Sayfa Arama
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Sağlık Bakanlığından Ramazan İçin Sağlıklı Beslenme Önerileri

Sağlık Bakanlığı, Ramazan ayında yeterli ve dengeli beslenmenin sürdürülebilmesi için

Sağlık Bakanlığı, Ramazan ayında yeterli ve dengeli beslenmenin sürdürülebilmesi için vatandaşlara önemli tavsiyelerde bulundu. Yapılan açıklamada, oruç tutan kişilerin sahur öğününü atlamaması gerektiği vurgulandı.

Sahuru Atlamayın, Dengeli Beslenin

Gün içinde halsizlik ve enerji düşüklüğü yaşamamak için sahurun sadece su içerek geçiştirilmemesi gerektiği belirtildi. Yeterli ve dengeli bir sahur öğünü, gün boyu zinde kalmaya yardımcı olurken, vücudun ihtiyaç duyduğu besinleri almasını sağlıyor.

Yeterli ve dengeli beslenmenin sürdürülebilmesi için günün oruç tutulmayan bölümünde iftar ve sahur olmak üzere iki öğünün tamamlanmasının önemine işaret edilen açıklamada, “Sahurda süt, yoğurt, peynir, yumurta, tam tahıllı ekmek gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapabilirsiniz. Çorba, zeytinyağlı yemekler, yoğurt ve salatadan oluşan bir menü de tercih edebilirsiniz. Ancak sahurda aşırı yağlı ve tuzlu yemekler ile hamur işleri yememelisiniz. Sahurda hafif yiyecekler yiyin, aşırı yağlı ve tuzlu yemekler ile hamur işlerinden uzak durun.” ifadesi kullanıldı.

İftarda Hafif Yiyeceklerle Başlayın

Açıklamada, kan şekerinin hızlı yükselmesini önlemek ve sindirimi kolaylaştırmak için iftara kahvaltılık veya çorba gibi hafif besinlerle başlamanın önemli olduğu ifade edildi. Tek seferde fazla miktarda yemek yemek yerine, küçük porsiyonlarla aralıklı beslenmenin sindirim sağlığı açısından daha faydalı olduğu belirtildi.

Besin Çeşitliliğine Dikkat Edin

İftarda şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlı, meyve, az şekerli hoşaf veya komposto gibi seçeneklerin tercih edilmesi gerektiği vurgulandı. İftar ile sahur arasında ise kuru yemiş, taze veya kuru meyve, yoğurt gibi besinlerin tüketilmesi önerildi. Ayrıca, her gün olmamak kaydıyla küçük porsiyonlarda sütlü tatlı veya meyve tatlılarının da sindirime yardımcı olabileceği ifade edildi.

Sindirim problemleri yaşamamak için öğünleri yavaş ve küçük lokmalar halinde çiğneyerek tüketmenin önemli olduğunun altı çizilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“İftardan birkaç saat sonra açık havada kısa mesafeli yürüyüş yapmak veya evde ısınma hareketleriyle başlayan hafif tempolu egzersiz yapmak sindirime yardımcı olacaktır. Ramazanı sigara bağımlılığından kurtulmak için bir fırsat olarak değerlendirin. Sigarayı bırakın, sağlığınızı koruyun. Sigarayı bırakmak için 7 gün 24 saat hizmet sunan ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı’nı arayabilir, uzmanlardan destek alabilirsiniz. Yeterli ve dengeli beslenmek için öğünlerinizde ‘sağlıklı yemek tabağı’nı örnek alarak 5 besin grubundan besinler yemeye ve içmeye özen gösterin.”

Açıklamada, vatandaşların, “https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/saglikli-beslenme-db.html” internet adresi üzerinden sağlıklı beslenme önerilerine ilişkin detaylı bilgiye ulaşabilecekleri belirtildi.