Ana Sayfa Arama
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Hangi Sağlık Personeli Daha Erken Yeşil Pasaport Alabilir?

Kadrosu ilk üç derecede

Kadrosu ilk üç derecede olan sağlık personeli, normal şartlarda zaten yeşil pasaport hakkından yararlanabiliyor. Ancak bazı sağlık personeli, diğer sağlık personeline göre ilk üç derece kadroya daha erken ulaşabiliyor ve daha erken yeşil pasaport hakkına kavuşabiliyor. Peki daha erken yeşil pasaport alabilmenin şartları neler? Hangi sağlık personelleri, meslektaşlarına göre daha ilk üç derece kadroya daha erken ulaşabilir ve yeşil pasaportu daha erken alabilir? Hangi illerde görev yapan sağlık personeli yeşil pasaport konusunda daha avantajlıdır?

Hangi sağlık personelinin, ne tür şartlar dahilinde erken yeşil pasaport alabileceğine dair bütün detaylar haberimizde yer alıyor.

Hangi Sağlık Personeli Yeşil Pasaport Alabilir?

Normal durumda birinci, ikinci ya da üçüncü derece kadrolarda bulunan sağlık personeli, 5682 sayılı Pasaport Kanunu uyarınca yeşil pasaport olarak bilinen hususi damgalı pasaportu alabiliyor. Ayrıca, bu kadrolar karşılık gösterilerek sözleşmeli olarak çalıştırılan memurlar ile T.C. Emekli Sandığı ile ilişkili ve emekli kesenekleri bu derecelerden kesilen sağlık personeli, yeşil pasaport alabiliyor.

Sağlık personelinin kazanılmış hak aylık derecesi ve emekli keseneğine esas derecesi, yeşil pasaport alıp alamama durumunu etkilemez. Yeşil pasaport verilirken bakılan tek şart personelin kadro derecesidir.

Hatırlatmak gerekirse sağlık personeli 657 sayılı Kanun’un 68/B maddesinden yararlanamadıkları için ilk üç derecede sağlık personelinin kadro derecesi ile aylık derecesi aynı seviyededir.

yesil pasaport 1

Bazı Memurlar Daha Erken Yeşil Pasaport Alabilir

Bazı memurlar, diğer meslektaşlarından önce yeşil pasaport almaya hak kazanabilir. Bu noktada karşımıza çıkan en önemli terim “ilave kademe” terimidir. Çünkü yeşil pasaport verilirken dikkate alınan tek kıstas, kadro derecesi kıstasıdır.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 150 seri numaralı tebliğine göre kalkınmada birinci derece öncelikli yerlerde (toplam 50 şehir) görev yapan memurların bir kısmına 2 yıl hizmet karşılığında, ilave bir kademe verilir. Ancak memurun, iki yıl hizmet karşılığında ilave kademe alabilmesi için kalkınmada birinci derece öncelikli bir şehirde görev yapmasının yanı sıra şu şartları da taşıması gerekir:

  • Memurun, kalkınmada birinci derece öncelikli yerlerde görev alması gerekmektedir. Bu görev alma zorunluluk sebebiyle, eş durumundan ya da kişinin kendi isteğiyle gerçekleşebilir.
  • Kamuda çalışan memurun, zorunlu yer değiştirmeye tabi olması gerekir. Bu yer değiştirmenin, kurumu tarafından çıkartılan özel düzenlemeye göre yapılmış olması gerekmektedir. Zorunlu yer değiştirmeye tabi olmayan memurla, ilave kademeden yararlanamazlar.
  • Memur, kalkınmada birinci derece öncelikli yerlerde en az 2 yıl süreyle görev yapmalıdır. Görev yapılan yerin, aynı yer olması gerekmemektedir. Fiilen görev yaparak geçirdiği süre, 2 yılın altında olan personel; ilave kademe şartını taşımaz.
  • Personelin; aday memur, istisnai memur, ya da Türk Silahlı Kuvvetleri sivil personeli olmaması gerekmektedir. Bu kişiler, birinci derece öncelikli yerlerde çalışsalar bile ilave kademeden yararlanamazlar. Ayrıca Yardımcı Hizmetler Sınıfı kapsamında çalışan personel de kademe ilerlemesinden yararlanamaz.

Sağlık Çalışanları Hangi Şartlarda Daha Erken Yeşil Pasaport Alır?

Kamuda çalışan sağlık personelinin alabildiği ilave kademelerle ilgili şu bilgiler hatırlanmalıdır:

  1. Normal şartlarda kazanılmış hak aylık derecesinin yükselmesi için sağlık personelinin, mevcut derecede en az 3 yıl çalışması gerekir. Ancak bazı yerlerde görev yapan personele, 2 yıl çalışma karşılığı derece hakkı verilir.
  2. Kurumların özel yönetmelikleri nedeniyle ortaya çıkan zorunlu yer değiştirme uygulaması, sağlık personelinin kalkınmada birinci derece öncelikli yerlerde görev yapmasını sağlayabilir. Bu durumda sağlık personelinin, diğer memurlar gibi her 2 yıl karşılığında ilave kademe alması mümkün olur.
  3. Sağlık personeli, eğitim ve/veya memuriyet dışı hizmet ile 8 yıl disiplin cezası alınmaması gibi nedenlerle de kademe ilerlemesinden yararlanabilir.

Bu ilave kademeler; personeli, kazanılmış hak aylık seviyesi ile kadro seviyesi bakımından ileri taşır. Görev yaptıkları unvanda ilk üç derecede kadro bulunması durumunda, ilave kademelerden yararlanan personel, söz konusu kadrolara daha erken sürede atanabilmektedirler.

Sonuç olarak yukarıdaki şartları taşıyan sağlık personelinin ilk üç dereceye ulaşması ve yeşil pasaporta hak kazanması, farklı bir şehirde aynı unvanda görev yapan meslektaşlarına kıyasla çok hızlı gerçekleşebilir.

Kalkınmada Birinci Derece Öncelikli İller Hangileridir?

Kalkınmada birinci derece öncelikli il olarak kabul edilen ve ilave kademe şartını karşılayan toplam 50 şehir bulunmaktadır. Bu şehirler şöyledir: Adıyaman, Ağrı, Aksaray, Amasya, Ardahan, Artvin, Bartın, Batman, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Kahramanmaraş, Karabük, Karaman, Kars, Kastamonu, Kırıkkale, Kırşehir, Kilis, Malatya, Mardin, Muş, Nevşehir, Niğde, Ordu, Osmaniye, Rize, Samsun, Siirt, Sinop, Sivas, Şanlıurfa, Şırnak, Tokat, Trabzon, Tunceli, Van, Yozgat ve Zonguldak…

Ancak bu şehirlerde çalışmanın ilave kademe açısından tek kıstas olmadığını, tekrar hatırlatmamız gerekir. İlave kademeye ve daha erken yeşil pasaport almaya talip olan sağlık personelinin, bu şehirlerin bir tanesinde çalışmakla birlikte yukarıda sıraladığımız diğer şartları da yerine getirmesi gerekmektedir.