Bursa İl Sağlık Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, Bursa Şehir Hastanesi Yanık Merkezi 2 poliklinik, 12 servis yatağı, 6 aktif yoğun bakım yatağı ve 2 ameliyathanesi ile ilin ve bölgenin sağlık hizmeti ihtiyacını karşılıyor.
Merkeze başvuran vatandaşları değerlendiren uzmanlar, yetişkinlerin elektrik çarpması, çocuklarda ise çay, kahve, mangal nedeniyle olan yanık başvurularının artış gösterdiğini söyledi.
Konu ile ilgili bilgi veren Opr. Dr. Selma Beyeç; “Bursa’nın sanayi şehri olması nedeniyle sanayide iş sağlığı güvenliği tedbirlerine uyulmaması veya kişisel koruyucu ekipmanların kullanılmaması sonucu biraz da dikkat eksikliği ile elektrik çarpma vakaları sık gelmeye başladı. Tabii ki sanayi elektriği ya da yüksek gerilim hattı çarpılmaları ekstra önem arz ediyor. Bazen tek bir hasta değil, 5-6 hastanın aynı olayda çarpıldığı da oluyor. Biz erken dönemde acil yardımlarından tutun, ileri dönemlerde ameliyatlara ve sonrasında rehabilitasyonlarına elimizden geldiğince çabalıyoruz. Bu tip hastaların kayıplarını şimdiye kadar yaşamadık.”
Elektrik kazalarında dikkatli olunmalı
Elektrik kazalarında öncelikle elektrik kesilmeli ve hızlıca 112’ye haber vermek gerekir. Beyeç,”Tek başınıza müdahale edemeyeceğiniz bir durumdur. Hayati durumu düzeltebilmek için bir sağlık çalışanın yardımcı olması gerekir. Sonrasında da ivedilikle ilk yardımın yapılacağı hastaneye taşınması gerekiyor.
İlk yapılacak yardımlarda bunun öngörülebilmesi gerekiyor. Hastaya elektrik çarpmıştır ama aynı zamanda yüksekten düşmeye bağlı künt travmaların etkileri, kemik kırıkları, karaciğer ya da dalakta hasar oluşabilir. Beyin kanaması geçiriyor olabilir. Bunların da muhakkak tetkik edilmesi ve ona yönelik önlemlerle hastaneye taşınıp, hastanede de tetkiklerin genişletilmesi gerekiyor”
Anna Babalara Uyarılar
Bursa’da görevini sürdüren Opr. Dr. Sabriye Dayı ise çocuklarda meydana gelen yanıklara dikkat çekti. Çay ve kahve gibi yanıklarının genellikle anne kucağında veya yanındayken geliştiğini belirten uzmanlar, bu tür yanıkların engellenebilir olduğunu ifade etti.
Dayı, “Ancak bu engellenebilir olayları ihmal ettiğimiz için de çocuklar çok derin yanıp, çok uzun süreler merkezimizde yatmak zorunda kalıyor ve hayati tehlikeleri oluyor. Sıcak şeylerin çocukların yanında bulundurulmaması gerekiyor. Çocuk yürümüyor ancak emekliyor olabilir veya çocuk birden zıplayıp tezgah üstündeki bir şeyi kendi üstüne doğru düşürebilir. Dikkatli olmak gerekiyor.” açıklamasında bulundu.
Cildin yanmasıyla çok fazla sıvı kaybının oluştuğunu aktaran Dayı, bu durumun böbrekleri, kalbi ve akciğeri çok fazla yorduğunu ve çocuğun hayatına mal olabileceğini sözlerine ekledi.